icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Rentevaste periode van je hypotheek

Binnenkort loopt de rentevaste periode van je hypotheek af. Hoe lang van tevoren moet de bank je hierover berichten?


Wanneer de rentevaste periode van je hypotheek ten einde loopt, is het natuurlijk belangrijk om tijdig te horen tegen welke rente je hypotheek verlengd kan worden. Dat geeft je ook de gelegenheid om te 'shoppen' bij andere banken. 

Wat zijn je rechten?

Banken zijn vanaf 1 april 2013 wettelijk verplicht om uiterlijk 3 maanden voor het aflopen van de rentevaste periode een concreet aanbod te doen. In de offerte moeten de rentes van minimaal 3 rentevaste perioden staan. Let op: de rente die je uiteindelijk gaat betalen, mag niét hoger zijn dan de offerterente!

Wat kun je het beste doen?

  • Houd de datum (3 maanden voor afloop) in de gaten! Oriënteer je in de tussentijd bij andere banken en stel jezelf de volgende vragen: heb ik wel de juiste hypotheek, zit ik bij de goedkoopste bank en hoelang moet ik de rente vastzetten?
  • Hoor je niets van je bank, neem dan zelf contact met de bank op. Vraag of deze de offerte zo snel mogelijk alsnog wil opsturen.
  • Ben je niet tevreden over de gang van zaken? Schrijf dan een klachtbrief aan de bank. Is de afhandeling daarvan niet naar je zin of heeft je bank niet gereageerd, dan kun je binnen 3 maanden terecht bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening.
  • Stuur altijd een kopie van je klacht naar het Meldpunt Financiële Markten van de Autoriteit Financiële Markten. De AFM bemiddelt niet en ze beoordelen ook niet of jouw klacht terecht is, maar ze kunnen een onderzoek starten als zij vermoeden dat een bank de regels heeft overtreden.