icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Wil je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? De verzekeraar mag dan informeren naar je gezondheid en leeftijd. 


Gezondheid

De verzekeraar mag je weigeren als je niet (helemaal) gezond bent. Afhankelijk van de klachten kun je ook een premie-opslag krijgen. De verzekeraar kan ook vragen om een medische keuring. Na die keuring krijg je bericht over de acceptatie en/of een eventuele premieverhoging. De kosten van de medische keuring komen voor rekening van de verzekeraar.

Heb je een klacht of een vraag over overlijdensrisicoverzekeringen en een medische keuring, dan kun je terecht bij de Helpdesk van het Juridisch Steunpunt Regelrecht. Daar is ook het meldpunt voor de Wet op de Medische Keuringen ondergebracht.

Wat kun je het beste doen?

  • Je kunt een verzekeraar vragen om zijn beslissing te motiveren. Ben je het niet eens met de beslissing, dan kun je schriftelijk bezwaar maken.
  • Kom je er niet samen uit of reageert de verzekeraar niet, dan kun je de zaak voorleggen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). 
  • Kan het Kifid niets voor je doen, dan kun je een beroep doen op je rechtsbijstandverzekering. Heb je die niet, neem dan contact op met de Consumentenbond: 070 - 445 45 45. Als lid krijg je bij ons persoonlijk juridisch advies.

Leeftijd

Alle door de Consumentenbond onderzochte verzekeraars hanteren een maximale aanvangsleeftijd en een maximale eindleeftijd. De hoogst geaccepteerde aanvangsleeftijd varieert van 50 t/m 74 jaar. De hoogst verzekerbare eindleeftijd varieert van 75 t/m 80 jaar.

Ben je van mening dat je ten onrechte wordt geweigerd? Stuur dan een aangetekende brief naar de verzekeringsmaatschappij en/of de financieel dienstverlener.