icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verzekering wordt overgedragen aan andere verzekeraar

Een verzekeraar mag, met toestemming van De Nederlandse Bank (DNB), zijn portefeuille geheel of gedeeltelijk overdragen aan een andere verzekeraar. Je verzekering loopt in principe gewoon door onder dezelfde voorwaarden bij een nieuwe verzekeraar.


Een verzekeraar mag, met toestemming van DNB, zijn portefeuille geheel of gedeeltelijk overdragen aan een andere verzekeraar. 

Schadeverzekering

Bij schadeverzekeringen (bijvoorbeeld inboedel-, rechtsbijstand- of reisverzekeringen) moet de verzekeraar de overdracht bekend maken in de Staatscourant en in landelijke dagbladen. Twee dagen daarna gaat je verzekering gewoon over naar de nieuwe verzekeraar. Vanaf dat moment heb je nog 3 maanden de tijd om bezwaar te maken tegen de overdracht. Als je bezwaar maakt houdt dat automatisch in dat je de verzekering opzegt. Je verzekering komt te vervallen direct na de drie maanden opzegtermijn. De oude verzekeraar is verplicht om de teveel betaalde premies en assurantiebelasting terug te betalen.

Levensverzekering

Ook bij levensverzekeringen moet de overdracht officieel bekend gemaakt worden. Als polishouder mag je dan bezwaar maken tegen de overdracht. Als 25% of meer van de polishouders bezwaar hebben gemaakt, gaat de overdracht niet door. Gaat de overdracht wel door, dan gaat jouw verzekering ongewijzigd over naar de nieuwe verzekeraar.