icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Tegen betaling je bankrekening laten gebruiken

Word je gevraagd om tegen betaling je bankrekening te laten gebruiken? Niet doen, hier is sprake van fraude of oplichting. 

Wat is er aan de hand?

Vaak gaat het om mails van mensen uit het buitenland die in slecht Engels vragen geld over te maken via jouw Nederlandse bankrekening. Een percentage van het bedrag is dan de beloning. Wie hierop ingaat, krijgt al snel verzoeken of hij een bedrag wil overmaken 'ter dekking van de kosten'.

Deze internetoplichtingstruc bestaat in vele varianten, bijvoorbeeld ook met de melding dat je de enige erfgenaam bent van een steenrijke overleden achteroom. Je krijgt dan wat certificaten toegestuurd die er best echt uitzien, uiteraard vergezeld van het verzoek om eerst wat geld te betalen voordat de astronomische erfenis kan worden overgemaakt.
Je bent dan een 'money mule' (geldezel) en je bankrekening wordt misbruikt voor criminele activiteiten. De money mule sluist (on)bewust frauduleus verkregen geld door naar criminelen. Door gebruik van zo'n 'tussenstation' is de identiteit van de crimineel moeilijker te achterhalen.