icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Extra kosten online boeking met creditcard

Als voor betalen met een creditcard extra kosten in rekening worden gebracht, moeten deze kosten al bij de aanbieding en aan het begin van het boekingsproces vermeld worden.


Wat zijn je rechten?

De Reclamecode Reisaanbiedingen stelt vast dat de diverse reisaanbieders correcte en duidelijke prijzen in hun aanbiedingen moeten hanteren.

Volgens deze code zijn prijzen correct als alle vaste en onvermijdbare kosten erin zijn opgenomen. Dat zijn onder ander verblijfskosten, kosten van eten/drinken, vervoerskosten en verplichte schoonmaakkosten. Ook moeten verplichte toeslagen zijn opgenomen, zoals een veiligheidstoeslag, luchthavenbelasting of kosten verbonden aan de wijze van betaling.

Er moet minimaal 1 gangbare betaalmethode zijn opgenomen in de aanbiedingsprijs. Voor andere betaalmethoden kunnen dan wel kosten in rekening worden gebracht. Die kosten om te kunnen betalen, zoals voor gebruik van een creditcard, moeten dan bij de aanbieding en aan het begin van het boekingsproces vermeld worden.

Wat kun je het beste doen?

  • Met een klacht over een onjuiste prijsvermelding of een misleidende aanbieding kun je terecht bij de Reclame Code Commissie. De Commissie kan een aanbeveling doen om de aanbieding te staken.
  • Legt een aanbieder de uitspraak naast zich neer, dan kun je een klacht indienen bij de Autoriteit Consument & Markt die een boete op kan leggen. Dat doe je via de website van Consuwijzer.