icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gemeente wijst WOZ-bezwaarschrift af

Je kunt het bezwaar voorleggen aan de rechter.


Soms wordt het bezwaar (gedeeltelijk) afgewezen en blijf je met vragen of onbegrip achter. Het is dan verstandig om degene die het bezwaar heeft behandeld, te bellen. Sommige kwesties worden dan alsnog snel opgelost. Gebeurt dit niet, dan kun je naar de belastingrechter gaan. Dit moet binnen 6 weken na de officiële datum van de uitspraak van de gemeente op je bezwaar. Je kunt het zelf doen; een advocaat is hiervoor niet verplicht.

Bekijk bij welke rechtbank je in beroep kunt gaan. Dit staat trouwens ook in de uitspraak van de gemeente.

Het indienen van een beroep bij de rechtbank kan alleen schriftelijk of digitaal. Het beroepschrift moet aan dezelfde eisen voldoen als het bezwaarschrift. Stuur een kopie van de uitspraak mee. De zogenoemde griffiekosten komen voor jouw rekening.

Je moet voor de behandeling van het beroep wel €46 griffierecht voor belastingzaken betalen. Krijg je ongelijk van de rechter en ga je in hoger beroep, dan betaal je nog eens €124. Wie uiteindelijk geheel of gedeeltelijk in het gelijk wordt gesteld, krijgt al het griffierecht terug.

Meer informatie over de procedure bij de rechter.

Niet-ontvankelijk

De gemeente kan jouw bezwaar 'niet-ontvankelijk' verklaren. Dat betekent dat het bezwaar op formele gronden wordt afgewezen, bijvoorbeeld omdat je niet op tijd was met indienen of omdat het bezwaarschrift niet voldoet aan de formele eisen van een bezwaarschrift.

De ambtenaar controleert dan nog wel jouw WOZ-beschikking op juistheid! Als blijkt dat er een fout is gemaakt in jouw nadeel, kan dat tot een 'ambtshalve' vermindering van de WOZ-waarde leiden. Het verschil tussen de oorspronkelijke WOZ-waarde en de lagere WOZ-waarde moet dan wel minstens 20% van de oorspronkelijke waarde zijn, met een minimum van €5000.

Lees ook: