icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Keukenmachine gebruiken en problemen voorkomen

Hoe kun je je keukenmachine zo goed mogelijk gebruiken en problemen voorkomen of eenvoudig oplossen?  
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  22 april 2013


Snelheden

De foodprocessor heeft meerdere standen. keukenmachineWat de juiste snelheid is, hangt af van wat je aan het doen bent. Zo moet je slagroom op een langzaam tempo kloppen, maar bij deeg heb je een hogere snelheid nodig. Sommige keukenmachines hebben een moment/pulse-schakelaar: deze zorg ervoor dat ingrediënten met korte tussenpozen op een hoge snelheid mengen. Filter in de vergelijker op het aantal snelheden of kijk in de specificaties welke opties er zijn.  

Veiligheid

Via een vulopening doe je ingrediënten in de keukenmachine wanneer deze draait. Keukenmachines die in Nederland worden verkocht moeten voldoen aan de veiligheidseisen, zodat je handen niet bij de messen kunnen komen. Loopt de keukenmachine vast doordat bijvoorbeeld een stuk wortel is vastgelopen? Zet de keukenmachine dan altijd eerst stil en trek de stekker uit het apparaat voordat je het stuk wortel tussen de messen vandaan haalt. Filter in de vergelijker op de aanwezigheid van een vulopening.

Overbelasting en oververhitting

Keukenmachines met een flinke motor kunnen best wat hebben, maar lichtere apparaten (zoals foodprocessors, die over het algemeen wat lichter zijn) moet je niet te lang achter elkaar laten werken. Anders raken ze oververhit. Heb je flink wat werk voor je keukenmachine of foodprocessor? Laat hem dan tussentijds even afkoelen.

Vloeistof toevoegen

Op sommige keukenmachines kun je ook een blender plaatsen. Kijk goed na of je in de blender water of andere vloeistoffen moet toevoegen of niet. Als je zachte fruitsoorten - zoals bessen en aardbeien - in de blender doet zal het niet per se nodig zijn. Maar bij hardere groenten of fruit wel.

Problemen met een keukenmachine

  • Aan/uitschakelaar. Wil je de keukenmachine aanzetten, maar doet hij niets? Kijk eerst even of het niet aan het stopcontact ligt. Is de aan/uitschakelaar misschien kapot, dan moet je deze eerst doormeten en dan eventueel vervangen. Als één van de accessoires - zoals het deksel van de blender of de hakker - niet goed geplaatst zijn, kan het zijn dan de keukenmachine niet start.
  • Slechtlopende motor. Loopt de motor slecht of maakt de keukenmachine steeds meer lawaai? Dan moet je de koolborstels of tandwielen wellicht vervangen. Hoor je de motor lopen, maar blijft de as silstaan? Dan is de snaar waarschijnlijk gebroken.
  • Gardes. Als de gardes niet meer goed blijven zitten, is het tandwiel aan vervanging toe.

Lees ook: Hoe werkt een keukenmachine? en Kooptips.

Test keukenmachines