icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Keukenmachine gebruiken en problemen voorkomen

Hoe gebruik je een keukenmachine en hoe kun je problemen voorkomen of zelf oplossen?

Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:14 maart 2019

Gebruikstips_veiligheid

Snelheden

foodprocessor snijfunctieEen foodprocessor heeft meerdere standen. Wat de juiste snelheid is, hangt af van de klus. Zo moet je slagroom in een langzaam tempo kloppen en heb je bij deeg een hogere snelheid nodig. Veel keukenmachines hebben een moment/pulse-schakelaar. Deze zorgt dat ingrediënten met korte tussenpozen op een hoge snelheid mengen.

Veiligheid

foodprocessor_4Via de vulopening doe je ingrediënten in de keukenmachine of foodprocessor wanneer deze aan staat. Loopt de machine vast doordat bijvoorbeeld een stuk wortel is vastgelopen? Trek altijd eerst de stekker uit het stopcontact, voordat je iets tussen de messen vandaan haalt. Dan weet je zeker dat de machine echt helemaal uit staat.

Overbelasting en oververhitting

Keukenmachines met een flinke motor kunnen best wat hebben, maar lichtere apparaten moet je niet te lang achter elkaar laten werken. Anders raken ze oververhit. Heb je flink wat werk voor je keukenmachine of foodprocessor? Laat hem dan tussentijds even afkoelen.

Vloeistof toevoegen

Op sommige kun je ook een blender plaatsen. Kijk goed na of je in de blender water of andere vloeistoffen moet toevoegen of niet. Als je zachte fruitsoorten - zoals bessen en aardbeien - in de blender doet hoef je meestal geen water toe te voegen, bij hardere groenten of fruit wel.

Problemen met een keukenmachine

  • Aan/uitschakelaar. Wil je de keukenmachine aanzetten, maar doet hij niets? Check eerst of het niet aan het stopcontact ligt. Ook kan het zijn dat één van de accessoires - bijvoorbeeld het deksel van de blender of de hakker - niet goed geplaatst is. Veel machines hebben een mechanisme dat voorkomt dat hij dan start.
  • Slechtlopende motor. Loopt de motor slecht of maakt de keukenmachine steeds meer lawaai? Dan moet je de koolborstels of tandwielen wellicht vervangen. Hoor je de motor lopen, maar blijft de as silstaan? Dan is de snaar waarschijnlijk gebroken.
  • Gardes. Als de gardes niet meer goed blijven zitten, is het tandwiel aan vervanging toe.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke keukenmachines goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste keukenmachine

Keukenmachines@0,1x

Lees ook:

 

Artikelen binnen Gebruikstips

Alle artikelen

Test keukenmachines