icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Keukenmachine gebruiken en problemen voorkomen

Hoe gebruik je een keukenmachine en hoe kun je problemen voorkomen of zelf oplossen?

Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:26 juli 2018

Gebruikstips_veiligheid

Snelheden

foodprocessor snijfunctieEen foodprocessor heeft meerdere standen. Wat de juiste snelheid is, hangt af van de klus. Zo moet je slagroom in een langzaam tempo kloppen, maar bij deeg heb je een hogere snelheid nodig. Veel keukenmachines hebben een moment/pulse-schakelaar. Deze zorgt dat ingrediënten met korte tussenpozen op een hoge snelheid mengen. Filter in de vergelijker op het aantal snelheden of kijk in de specificaties welke opties er zijn.  

Veiligheid

foodprocessor_4Via de vulopening doe je ingrediënten in de keukenmachine of foodprocessor wanneer deze draait. Alle keukenapparaten die in Nederland worden verkocht moeten voldoen aan de veiligheidseisen, zodat je handen niet bij de messen kunnen komen. Loopt de machine vast doordat bijvoorbeeld een stuk wortel is vastgelopen? Trek dan altijd de stekker uit het stopcontact, voordat je iets tussen de messen vandaan haalt. De machine moet echt helemaal uitstaan. Filter in de vergelijker op de aanwezigheid van een vulopening.

Overbelasting en oververhitting

Keukenmachines met een flinke motor kunnen best wat hebben, maar lichtere apparaten  moet je niet te lang achter elkaar laten werken. Anders raken ze oververhit. Heb je flink wat werk voor je keukenmachine of foodprocessor? Laat hem dan tussentijds even afkoelen.

Vloeistof toevoegen

Op sommige kun je ook een blender plaatsen. Kijk goed na of je in de blender water of andere vloeistoffen moet toevoegen of niet. Als je zachte fruitsoorten - zoals bessen en aardbeien - in de blender doet zal het niet per se nodig zijn. Maar bij hardere groenten of fruit wel.

Problemen met een keukenmachine

  • Aan/uitschakelaar. Wil je de keukenmachine aanzetten, maar doet hij niets? Check uiteraard eerst of het niet aan het stopcontact ligt. Anders kan het zijn dat één van de accessoires - bijvoorbeeld het deksel van de blender of de hakker - niet goed geplaatst is. Veel machines hebben een mechanisme dat voorkomt dat hij dan start.
  • Slechtlopende motor. Loopt de motor slecht of maakt de keukenmachine steeds meer lawaai? Dan moet je de koolborstels of tandwielen wellicht vervangen. Hoor je de motor lopen, maar blijft de as silstaan? Dan is de snaar waarschijnlijk gebroken.
  • Gardes. Als de gardes niet meer goed blijven zitten, is het tandwiel aan vervanging toe.

Lees ook: hoe werkt een keukenmachine? en onze kooptips.