icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Aansprakelijkheidsverzekering: wat als je kind iets stukmaakt?

Met kinderen in huis schuilt een ongeluk in een klein hoekje. Hoe zit het met de aansprakelijkheid als je kind iets stukmaakt in je eigen huis of in dat van een ander?
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Introbeeld_aansprakelijkheidsverzekering

Ons advies

 • Sluit een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) af. Ook al is deze niet verplicht. Hiermee dek je jouw aansprakelijkheid voor schade aan personen (letselschade) en aan spullen. Dat is belangrijk, want een kapotte ruit bij de buurman door de voetbal van je zoon kun je waarschijnlijk nog wel betalen, maar letselschade kan in de tonnen lopen.
 • Vergelijk naast de dekking de premie, om te zien bij welke verzekeraar je voordelig uit bent.
 • Houd een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer aan.
 • Laat je kind bijschrijven na de geboorte en kies voor gezinsdekking. Alle inwonende gezinsleden (zelfs huisdieren!) zijn hiermee verzekerd voor door hen veroorzaakte grote en kleine ongelukken.
 • Heb je veel dure (kinder)spullen geleend? Dan kun je een zogeheten opzichtclausule overwegen. Daarmee ben je onder voorwaarden verzekerd voor schade hieraan.
 • Wie voordelig uit wil zijn, kan beter geen alles-in-1-verzekeringspakket afsluiten waarmee je alle verzekeringen onderbrengt bij 1 verzekeraar tegen een korting. Uit ons onderzoek blijkt dat het voordeliger is om per verzekering de goedkoopste aanbieder te kiezen. Gebruik hiervoor onze vergelijkers voor aansprakelijkheidsverzekeringen, inboedel- en opstalverzekeringen, rechtsbijstandverzekeringen en autoverzekeringen.

Wat is gedekt?

Ouders zijn aansprakelijk voor hun kinderen tot 14 jaar. Daarna neemt de aansprakelijkheid af en krijgt het kind meer verantwoording. Je kind valt dan nog wel onder jouw polis, maar opzettelijke schades worden minder makkelijk vergoed. Beschadigen kleine kinderen spullen van anderen, dan is dat in principe wel gedekt.

Binnenshuis

Over schade van samenwonende gezinsleden ten opzichte van elkaar zijn verzekeraars heel helder: die is niet gedekt. Zijn de pootjes van je bril kromgetrokken door je kind? Dan ontvang je daarvoor dus geen vergoeding. Heeft je kind je iPad op de grond laten vallen? Helaas, ook dit is niet gedekt.

Voor letselschade van gezinsleden onderling ben je wel verzekerd: stel dat je uitglijdt over afwasmiddel dat jouw kind op de vloer heeft uitgeknepen. Als je ongelukkig terecht komt en je gebit raakt zwaar beschadigd, kun je dit claimen op de aansprakelijkheidsverzekering.

Buitenshuis

Bij schades buiten de huiselijke kring maakt het uit of een klein of heel klein kind de schade heeft veroorzaakt. De verzekeraar zal beoordelen of de persoon die de kinderen onder zijn hoede had de schade had kunnen voorzien, of dat het ging om een totaal onverwachte gebeurtenis. 

Als een 6-jarige expres een dure vaas van de buurvrouw stukgooit, ontvangt zij daarvoor een vergoeding. Haalt een 2-jarige dezelfde streek uit? Dan is de vergoeding minder zeker, want de buurvrouw hoort volgens de verzekeraar te weten dat een heel klein kind onverwachtere bewegingen kan maken dan een wat groter kind.

Nog een voorbeeld: als een peuter bij oma op schoot zit en haar bril molesteert, dan vergoedt de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders de schade niet. Plat gezegd: iemand met een klein kind op schoot moet zelf goed opletten. Maar wanneer oma de trap afloopt met op haar arm een kind dat haar bril grijpt, ligt de situatie anders. Omdat ze de peuter moet vasthouden, valt haar niets te verwijten. De verzekering keert dan wel uit.

Schadeformulier

De aansprakelijkheidsverzekering kent veel grijze gebieden. Vul het schadeformulier daarom zo precies mogelijk in, want anders volgt zeker een telefoontje van de verzekeraar.

Tip: in tegenstelling tot de aansprakelijkheidsverzekeraar keert de inboedelverzekeraar onder voorwaarden wel schade uit van samenwonende gezinsleden ten opzichte van elkaar. Maar ook deze verzekeraar zal beoordelen of de schade verwijtbaar is.

Heb je een inboedelverzekering met allriskdekking? Dan kun je schade aan de inboedel het best daarop claimen. De inboedelverzekeraar keert de nieuwwaarde uit, terwijl de aansprakelijkheidsverzekering de lagere dagwaarde vergoedt.

Lees ook:

Reageren kan ook via onze Baby & Kind Facebook-pagina.

Nieuw & interessant

 • Kind-niet-gedekt-uitvaartpolis900x600
  13 dec.

  Kind niet altijd gedekt op uitvaartpolis

  Met een uitvaartverzekering zijn je kinderen vaak gratis meeverzekerd, maar de dekking wisselt sterk. Check je polisvoorwaarden, ook op rare (oude) uitsluitingen.
 • Besparen-op-verzekeringen
  1 dec.

  Besparen op verzekeringen voor het gezin

  Als je gezinssituatie verandert, is het een goed idee om al je verzekeringen nog eens tegen het licht te houden. Past de dekking bij de nieuwe situatie en valt er te besparen op de premie?
 • werkzorgberekenaar2
  Eerste indruk  |  19 jun.

  WerkZorgBerekenaar

  De WerkZorgBerekenaar berekent eenvoudig de financiële gevolgen van een verandering in jouw werk-zorgverdeling. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een dag minder gaat werken en voor de kinderen zorgt? Deze tool berekent het voor je.
 • Artikelen_Kinderspaarrekeningenbemclausule
  Nieuws  |  27 mrt.

  Voor kinderen loont sparen nog wél

  Acht op de tien jongeren van 11 t/m 16 hebben een betaalrekening en driekwart heeft een spaarrekening. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken in het kader van de Week van het geld.