icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Besparen op verzekeringen voor het gezin

Krijg je een kind, dan is het verstandig om eens goed naar je verzekeringen te kijken. Past de dekking bij de nieuwe situatie en valt er misschien te besparen op de premie? Ons advies voor de reis-, inboedel-, aansprakelijkheids-, auto-, en zorgverzekering.
Kirsten van Loon
Kirsten van Loon

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  18 maart 2016

Besparen-op-verzekeringen

Zorgverzekering

Check je dekking

Controleer de dekking van je zorgverzekering als je zwanger bent of dat (weer) wilt worden. De dekking wijzigen of overstappen van verzekeraar kan over het algemeen aan het einde van het jaar.Let op: bij sommige verzekeraars kun je in geval van een zwangerschap je pakket tussentijds wijzigen.
Vergeet een pasgeborene niet bij te schrijven.

Basisverzekering

De basisverzekering dekt de belangrijkste kosten: de kraamverzorgster, verloskundige en een bevalling in het ziekenhuis als dat medisch noodzakelijk is.

Eigen bijdrage

Houd rekening met een eigen bijdrage: Die bedraagt €333,46 (2016) voor een bevalling zonder medische noodzaak in het ziekenhuis. Voor een thuisbevalling betaal je ongeveer €225 eigen bijdrage als je gebruik maakt van het maximale aantal uren kraamzorg.

Aanvullende verzekering

Je kunt je aanvullend verzekeren, maar het is de vraag of dat een premie van €15 tot €50 per maand waard is. Want de eigen bijdrage voor kraamzorg na een thuisbevalling kost minder dan €20 per maand. Ga je voor een bevalling zonder medische noodzaak naar het ziekenhuis dan kun je vanwege de hogere eigen bijdrage wel een aanvullende verzekering overwegen. Je kunt je ook aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld verlengde kraamzorg en hulp bij borstvoedingsproblemen. Maak hierbij een afweging tussen de te verwachten kosten en de premie.

Opgroeiende kinderen

Heb je oudere kinderen? Houd rekening met potentiële kostenposten als beugels en brillen.

Reisverzekering

Doorlopende of kortlopende reisverzekering

Ga je meerdere keren per jaar op vakantie, sluit dan een doorlopende reisverzekering af. Uit ons onderzoek blijkt dat een gezin dat in totaal 3 weken per jaar op reis gaat, hiermee doorgaans goedkoper uit is. Het voordeel: je bent continu verzekerd. Dus ook tijdens een weekendje naar een leuk vakantiepark. Let op: een dagje uit zonder overnachting in Nederland is niet gedekt.

Check je dekking, voorkom oververzekering

Let op oververzekering. In Thailand backpacken is er voorlopig vermoedelijk niet bij. Dus waarschijnlijk heb je aan Europa- in plaats van Werelddekking wel voldoende. Bagagedekking is overbodig als je via de inboedelverzekering een goede buitenshuisdekking hebt. Ziektekosten verzekeren is onnodig met een goede buitenlanddekking via je zorgverzekering. Lees meer bespaartips voor je reisverzekering.

Inboedel- en opstalverzekering

Waarde inboedel

Check of de waarde van je verzekerde inboedel nog klopt als je veel (duur) kindermeubilair hebt gekocht.

Waarde van je woning

Heb je je huis verbouwd vanwege de komst van de kleine? Geef het door aan je opstalverzekeraar, want misschien is je huis meer waard geworden.

Aansprakelijkheidsverzekering

Check je dekking

Kies voor gezinsdekking. Alle inwonende gezinsleden (zelfs huisdieren) zijn hiermee verzekerd voor grote en kleine ongelukken die ze veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een bal door de ruit bij de buurman.

Oppasclausule

Overweeg een zogeheten oppasclausule. Als jouw kind iets stuk maakt in andermans huis ben je daarvoor (afhankelijk van de omstandigheden) verzekerd. Als je kind iets stuk maakt in je eigen huis is dat helaas niet gedekt.

Opzichtclausule

Met de zogenoemde opzichtclausule ben je onder voorwaarden verzekerd voor schade aan geleende (kinder)spullen.

 • Vergelijk naast de dekking ook de premie om te zien of je nog het voordeligst uit bent. Houd altijd een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer aan. Laat je kind bijschrijven na de geboorte.

Autoverzekering

Check je dekking

Is je auto tussen de 4 en 6 jaar oud? Overweeg de allriskdekking te verlagen naar een beperktcascoverzekering. Hoe meer bonuskorting je hebt, des te langer je de allriskdekking kunt aanhouden. De WA-premie is meestal gebaseerd op het gewicht van de auto. En de volledige cascoverzekering gaat doorgaans uit van de oorspronkelijke catalogusprijs en die pakt bij een grotere auto waarschijnlijk hoger uit. Maar er zijn uitzonderingen: zo is de aanschafprijs van een Skoda Superb, een echte gezinsauto, relatief laag en daarmee ook de premie. 

Tweede auto

Is er een tweede auto in het gezin? Veel verzekeraars hebben een zogenoemde tweedegezinsautoregeling. Daarmee krijg je voor de tweede gezinsauto dezelfde korting op je premie. Kijk op besparen op je autoverzekering voor meer advies.

 • Vergelijk elk jaar goed de premies en voorwaarden. Zeker als je een grotere gezinsauto koopt, stijgt de premie.

Alles-in-een verzekeringspakket

Het klinkt aanlokkelijk. Een alles-in-een verzekeringspakket waarmee je alle verzekeringen onderbrengt bij één verzekeraar tegen een aantrekkelijke korting. Uit ons onderzoek blijkt echter dat het voordeliger is om per verzekering de goedkoopste aanbieder te kiezen. Gebruik hiervoor onze onze vergelijkers. Alle schadeverzekeringen kun je uiterlijk na 1 jaar beëindigen. Daarna bedraagt de opzegtermijn een maand.

Ook interessant:

Meer Baby & Kind

Nieuw & interessant

 • werkzorgberekenaar2
  Eerste indruk  |  19 jun.

  WerkZorgBerekenaar

  De WerkZorgBerekenaar berekent eenvoudig de financiële gevolgen van een verandering in jouw werk-zorgverdeling. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een dag minder gaat werken en voor de kinderen zorgt? Deze tool berekent het voor je.
 • Artikelen_Kinderspaarrekeningenbemclausule
  Nieuws  |  27 mrt.

  Voor kinderen loont sparen nog wél

  Acht op de tien jongeren van 11 t/m 16 hebben een betaalrekening en driekwart heeft een spaarrekening. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken in het kader van de Week van het geld.
 • Kinderbijslag
  20 dec.

  Kinderbijslag aanvragen: hoe werkt het?

  De bekendste tegemoetkoming van de overheid voor ouders is de kinderbijslag. Daarnaast zijn er 3 andere kindregelingen, waaronder het kindgebonden budget, de kinderopvangtoeslag en de pleegvergoeding.
 • Zwanger
  14 dec.

  Wat kost een kind?

  Je hebt flink wat spullen nodig als je een kindje krijgt. Als je even niet oplet kunnen de kosten er behoorlijk inhakken. Dit ben je ongeveer kwijt aan de babyuitzet.