icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kinderbijslag aanvragen: hoe doe je dat?

Als je een kind krijgt, kun je kinderbijslag aanvragen. Hiermee draagt de overheid een steentje bij aan de kosten die de opvoeding van een kind met zich meebrengt. Wat houdt kinderbijslag precies in? 

Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op:27 januari 2020

Kinderbijslag

Kinderbijslag aanvragen

Binnen enkele weken na de aangifte van de geboorte bij de gemeente ontvang je een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Hiermee vraag je kinderbijslag aan. Je ontvangt de tegemoetkoming aan het eind van elk kwartaal (in januari, april, juli en oktober).

Je hebt recht op kinderbijslag voor je thuiswonende kind en voor stief- en pleegkinderen onder de 18 jaar. Voor pleegkinderen vervalt het recht op kinderbijslag als hun verzorgers een pleegvergoeding ontvangen.

In de tabel staat hoeveel kinderbijslag je krijgt. Heb je meer kinderen? Tel dan de bedragen bij elkaar op.

Bedragen kinderbijslag per kwartaal (2020)

0 - 5 jaar€221,49
 6 - 11 jaar €268,95
12 - 17 jaar €316,41

Let op! Woont je kind niet of gedeeltelijk thuis, bijvoorbeeld om dat hij gehandicapt of ziek is, dan kun je onder voorwaarden misschien dubbele kinderbijlsag ontvangen.

Kinderen die bijverdienen

Vanaf 1 januari 2020 mogen kinderen onbeperkt bijverdienen. Er gelden geen extra regels meer voor kinderen van 16 en 17 jaar met een bijbaantje. 

Waaraan mag je kinderbijslag besteden?

Met kinderbijslag draagt de overheid een steentje bij aan de kosten van de opvoeding van een kind. Je mag zelf bepalen hoe je de tegemoetkoming besteedt. Je kunt het dus ook gebruiken voor de boodschappen of een vakantie.

Meer weten?

De Sociale Verzekeringsbank voert de Kinderbijslagwet uit. Op hun website vind je bijvoorbeeld de precieze bedragen en betaaldagen. Via deze pagina kun je ook persoonlijke wijzigingen doorgeven, zoals een veranderd rekeningnummer. Ook staat hier alle informatie over de andere kindregelingen.

Andere kindregelingen

Naast kinderbijslag komen ouders mogelijk in aanmerking voor 3 andere kindregelingen:

Lees meer:

De beste en veiligste producten voor je kind

Wij testen regelmatig producten die je nodig hebt voor je baby. Zoals babymatrassen en kinderwagens. Zo kies jij voor het beste.

Het beste babymatras  De beste kinderwagen

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant