! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kinderbijslag aanvragen: hoe doe je dat?

Als je een kind krijgt, kun je kinderbijslag aanvragen. Hiermee draagt de overheid een steentje bij aan de kosten van de opvoeding van een kind. Wat houdt kinderbijslag precies in? 
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 11 augustus 2021

Kinderbijslag

Kinderbijslag aanvragen

Binnen enkele weken na de aangifte van de geboorte van je kind, krijg je een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). In deze brief staan instructies voor kinderbijslag aanvragen. Je ontvangt de tegemoetkoming aan het eind van elk kwartaal (in januari, april, juli en oktober).

Je hebt recht op kinderbijslag voor je thuiswonende kind(eren) en voor stief- en pleegkinderen onder de 18 jaar. Voor pleegkinderen vervalt het recht op kinderbijslag als hun verzorgers een pleegvergoeding ontvangen.

In de tabel staat hoeveel kinderbijslag je krijgt. Heb je meer kinderen? Tel de bedragen dan bij elkaar op.

Bedragen kinderbijslag per kwartaal (2021)

0 - 5 jaar €223,37
 6 - 11 jaar  €271,24
12 - 17 jaar  €319,00

Let op! Woont je kind niet of gedeeltelijk thuis, bijvoorbeeld om dat hij gehandicapt of ziek is, dan kun je onder voorwaarden misschien dubbele kinderbijslag ontvangen.

Kinderen die bijverdienen

Vanaf 1 januari 2020 mogen kinderen onbeperkt bijverdienen. Er gelden geen extra regels meer voor kinderen met een bijbaantje. 

Waaraan mag je kinderbijslag besteden?

Met kinderbijslag draagt de overheid een steentje bij aan de kosten van de opvoeding van een kind. Je mag zelf bepalen hoe je de tegemoetkoming besteedt. 

Meer weten?

De SVB voert de Kinderbijslagwet uit. Op de website van de SVB vind je de precieze bedragen en betaaldagen. Via deze pagina kun je ook persoonlijke wijzigingen doorgeven, zoals een nieuw rekeningnummer. Ook vind je hier alle informatie over de andere kindregelingen.

Andere kindregelingen

Naast kinderbijslag komen ouders mogelijk in aanmerking voor 3 andere kindregelingen:

Nieuw & interessant