icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kinderbijslag aanvragen: hoe werkt het?

De bekendste tegemoetkoming van de overheid voor ouders is de kinderbijslag. Daarnaast zijn er 3 andere kindregelingen, waaronder het kindgebonden budget, de kinderopvangtoeslag en de pleegvergoeding. Hiermee draagt de overheid een steentje bij aan de kosten die de opvoeding van een kind met zich meebrengt.
Kirsten van Loon
Kirsten van Loon

Expert Geld & Verzekering

Kinderbijslag

Kinderbijslag aanvragen

Binnen enkele weken na de aangifte van de geboorte bij de gemeente ontvang je een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Hiermee vraag je kinderbijslag aan. Je ontvangt de tegemoetkoming aan het eind van elk kwartaal (in januari, april, juli en oktober).

Ouders hebben recht op kinderbijslag voor hun thuiswonende zoon of dochter en voor stief- en pleeg- kinderen onder de 18 jaar. Voor pleegkinderen vervalt het recht op kinderbijslag als hun verzorgers een pleegvergoeding ontvangen.

Kijk in de tabel om te weten hoeveel kinderbijslag je krijgt. Heb je meer kinderen? Dan kun je bedragen bij elkaar optellen. Is je kind 6 jaar? Dan verhoogt de SVB het bedrag het eerstvolgende kwartaal. Op12-jarige leeftijd, wordt de bijslag nog een keer verhoogd.

De bedragen* per kwartaal, die gelden vanaf januari 2018:

0 - 5 jaar €201,05
 6 - 11 jaar  €244,13
12 - 17 jaar  €287,21

* Woont een kind niet of gedeeltelijk thuis, omdat het bijvoorbeeld gehandicapt of ziek is, dan is het onder voorwaarden mogelijk tweemaal kinderbijslag te ontvangen.

Bijverdiensten

Let op: er is grens aan wat kinderen van 16 en 17 jaar mogen verdienen om voor kinderbijslag in aanmerking te blijven komen. Boven €1285 netto per kwartaal ontvangen hun ouders de toeslag niet meer. In de zomervakantie mogen zij €1319 extra bijverdienen. Kinderen jonger dan 16 mogen onbeperkt bijverdienen.

Waaraan besteden?

Met kinderbijslag draagt de overheid een steentje bij aan de kosten van de opvoeding van een kind. Je mag echter zelf weten hoe je de tegemoetkoming besteedt, dat kan ook voor bijvoorbeeld de boodschappen of vakantie zijn.

Meer weten?

De Sociale Verzekeringsbank voert de Kinderbijslagwet uit. Op www.svb.nl/kinderbijslag staan bijvoorbeeld de precieze bedragen, betaaldagen en je kunt via deze pagina wijzigingen, zoals een ander rekeningnummer, doorgeven. Ook staat hier alle informatie over de andere kindregelingen.

Andere kindregelingen

Naast kinderbijslag komen ouders mogelijk in aanmerking voor de drie andere kindregelingen:

Lees meer:

Wij testen ook:

Reageren kan ook via onze Baby & Kind Facebook-pagina.

Nieuw & interessant

 • Zwanger
  19 feb.

  Wat kost een kind?

  Je hebt flink wat spullen nodig als je een kindje krijgt. Als je even niet oplet kunnen de kosten er behoorlijk inhakken. Dit ben je ongeveer kwijt aan de babyuitzet.
 • kinderopvang-toeslag
  Nieuws  |  12 jan.

  Kinderopvangtoeslag peuterspeelzaal

  Gaat je kind naar de peuterspeelzaal? Kijk dan of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.
 • Kind-niet-gedekt-uitvaartpolis900x600
  13 dec.

  Kind niet altijd gedekt op uitvaartpolis

  Met een uitvaartverzekering zijn je kinderen vaak gratis meeverzekerd, maar de dekking wisselt sterk. Check je polisvoorwaarden, ook op rare (oude) uitsluitingen.
 • werkzorgberekenaar2
  Eerste indruk  |  19 jun.

  WerkZorgBerekenaar

  De WerkZorgBerekenaar berekent eenvoudig de financiële gevolgen van een verandering in jouw werk-zorgverdeling. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een dag minder gaat werken en voor de kinderen zorgt? Deze tool berekent het voor je.