icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Kinderbijslag aanvragen: hoe doe je dat?

Als je een kind krijgt, kun je kinderbijslag aanvragen. Hiermee draagt de overheid een steentje bij aan de kosten die de opvoeding van een kind met zich meebrengt. Wat houdt kinderbijslag precies in? 

Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op:18 september 2019

Kinderbijslag

Kinderbijslag aanvragen

Binnen enkele weken na de aangifte van de geboorte bij de gemeente ontvang je een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Hiermee vraag je kinderbijslag aan. Je ontvangt de tegemoetkoming aan het eind van elk kwartaal (in januari, april, juli en oktober).

Je hebt recht op kinderbijslag voor je thuiswonende kind en voor stief- en pleegkinderen onder de 18 jaar. Voor pleegkinderen vervalt het recht op kinderbijslag als hun verzorgers een pleegvergoeding ontvangen.

In de tabel staat hoeveel kinderbijslag je krijgt. Heb je meer kinderen? Tel dan de bedragen bij elkaar op.

Bedragen kinderbijslag per kwartaal (vanaf januari 2019)

0 - 5 jaar€219,97
 6 - 11 jaar €267,10
12 - 17 jaar €314,24

Let op! Woont je kind niet of gedeeltelijk thuis, bijvoorbeeld om dat hij gehandicapt of ziek is, dan kun je onder voorwaarden misschien dubbele kinderbijlsag ontvangen.

Kinderen die bijverdienen

Kinderen van 16 en 17 jaar met een bijbaantje mogen niet meer dan een vastgesteld bedrag verdienen om voor kinderbijslag in aanmerking te blijven komen. Verdienen zij boven €1296 netto per kwartaal, dan ontvangen hun ouders de toeslag niet meer. In de zomervakantie mogen 16 en 17-jarigen €1330 extra bijverdienen. Kinderen jonger dan 16 jaar mogen onbeperkt bijverdienen.

Waaraan mag je kinderbijslag besteden?

Met kinderbijslag draagt de overheid een steentje bij aan de kosten van de opvoeding van een kind. Je mag echter zelf weten hoe je de tegemoetkoming besteedt. Je kunt het dus ook gebruiken voor de boodschappen of een vakantie.

Meer weten?

De Sociale Verzekeringsbank voert de Kinderbijslagwet uit. Op hun website vind je bijvoorbeeld de precieze bedragen en betaaldagen. Via deze pagina kun je ook persoonlijke wijzigingen doorgeven, zoals een veranderd rekeningnummer. Ook staat hier alle informatie over de andere kindregelingen.

Andere kindregelingen

Naast kinderbijslag komen ouders mogelijk in aanmerking voor 3 andere kindregelingen:

Lees meer:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant