icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kinderbijslag aanvragen: hoe doe je dat?

Als je een kind krijgt, kun je kinderbijslag aanvragen. Hiermee draagt de overheid een steentje bij aan de kosten die de opvoeding van een kind met zich meebrengt.

 

Kirsten van Loon
Kirsten van Loon

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  8 februari 2018

Kinderbijslag

Kinderbijslag aanvragen

Binnen enkele weken na de aangifte van de geboorte bij de gemeente ontvang je een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Hiermee vraag je kinderbijslag aan. Je ontvangt de tegemoetkoming aan het eind van elk kwartaal (in januari, april, juli en oktober).

Je hebt recht op kinderbijslag voor je thuiswonende kind, en voor stiefkinderen en pleegkinderen onder de 18 jaar.Voor pleegkinderen vervalt het recht op kinderbijslag als hun verzorgers een pleegvergoeding ontvangen.

In de tabel staat hoeveel kinderbijslag je krijgt. Heb je meer kinderen? Tel dan de bedragen bij elkaar op.

Bedragen kinderbijslag per kwartaal (vanaf januari 2018)

0 - 5 jaar €201,05
 6 - 11 jaar  €244,13
12 - 17 jaar  €287,21

Let op! Woont je kind niet of gedeeltelijk thuis, bijvoorbeeld om dat hij gehandicapt of ziek is, dan kun je  onder voorwaarden misschien 2 x kinderbijlsag ontvangen.

Kinderen die bijverdienen

Let op: er is grens aan wat kinderen van 16 en 17 jaar mogen verdienen om voor kinderbijslag in aanmerking te blijven komen. Boven €1285 netto per kwartaal ontvangen hun ouders de toeslag niet meer. In de zomervakantie mogen 16- en 17-jarigen €1319 extra bijverdienen. Kinderen jonger dan 16 mogen onbeperkt bijverdienen.

Waaraan mag je kinderbijslag besteden?

Met kinderbijslag draagt de overheid een steentje bij aan de kosten van de opvoeding van een kind. Je mag echter zelf weten hoe je de tegemoetkoming besteedt, dat kan ook voor bijvoorbeeld de boodschappen of vakantie zijn.

Meer weten?

De Sociale Verzekeringsbank voert de Kinderbijslagwet uit. Op www.svb.nl/kinderbijslag staan bijvoorbeeld de precieze bedragen, betaaldagen en je kunt via deze pagina wijzigingen, zoals een ander rekeningnummer, doorgeven. Ook staat hier alle informatie over de andere kindregelingen.

Andere kindregelingen

Naast kinderbijslag komen ouders mogelijk in aanmerking voor 3 andere kindregelingen:

Lees meer:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • toeslagen-aanvragen
  Nieuws  |  29 mei.

  Toeslagontvangers moeten vaak geld terugbetalen

  Ontvang je een toeslag, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan is de kans groot dat je die deels moet terugbetalen aan de Belastingdienst.
 • otly app eerste indruk
  Eerste indruk  |  29 mrt.

  Otly!

  Vanwege de toenemende behoefte aan financiële educatie neemt de Consumentenbond voor het eerst een 'zakgeldapp' onder de loep. Met Otly! kun je als ouder virtueel zakgeld overmaken en de financiën van je kind bijhouden.
 • compensatieregeling-zwangeren
  Nieuws  |  19 mrt.

  Zelfstandige krijgt alsnog zwangerschapsuitkering

  Vrouwen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen en werkzaam waren als ondernemer of zzp‘er, komen alsnog in aanmerking voor een zwangerschapsuitkering. Zij moeten deze wel zelf aanvragen, namelijk tussen 15 mei en 1 oktober.
 • sparen-voor-je-kind
  13 mrt.

  Sparen voor de studie van je kind

  Straks gaat je kind studeren en wil je graag bijdragen aan de studiekosten. Hoe zorg je dat je genoeg inkomen hebt om die hoge kosten te betalen?