icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Kindgebonden budget 2015

Kirsten van Loon
Kirsten van Loon

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  14 september 2015

geld pen(1).jpg

Inkomen en vermogen

Verdienen jij en je partner samen maximaal €19.463? Dan ontvang je de maximale toeslag. Hoe meer je verdient, hoe minder toeslag je krijgt. Ook kijkt de Belastingdienst naar je vermogen: je krijgt géén kindgebonden budget als je vermogen groter is dan €103.423 (alleenstaande) of €124.753 (partners).

Aantal kinderen

Nog een puntje op de lijst van de Belastingdienst: hoe groot is je gezin? Heb je 1 kind, dan ontvang je maximaal zo’n  €35.000. Bestaat je gezin uit 4 of meer kinderen, dan kan dat oplopen tot zo’n €50.000 in totaal.

Aantal kinderen  Alleenstaande ouder  Ouder met toeslagpartner
 1 kind  € 4082  € 1032
 2 kinderen  € 4873  € 1823
 3 kinderen  € 5056  € 2006
 Verhoging vanaf 4e kind  € 106  € 106

Bron: Belastingdienst

Alleenstaande ouder

Ben je een alleenstaande ouder? Dan ontvang je maximaal €3.050 meer dan wanneer je een partner hebt. Hoeveel je precies krijgt, is ook hier afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Let op: dit extraatje ontvang je omdat de alleenstaandeouderkorting verdwijnt. Dit is een korting die je kreeg op je inkomstenbelasting.

Kinderen tussen 12 en 18 jaar

Zijn je kinderen ouder dan 12 jaar, dan wordt het kindgebonden budget per kind per jaar verhoogd. Dat is bedoeld als een tegemoetkoming voor schoolkosten. Goed om te weten: je hoeft dit niet apart aan te vragen. Dit bedrag wordt automatisch aangepast.

Verhoging van het bedrag per jaar:
• 12 t/m 15 jaar: €231
• 16 en 17 jaar: €412

Kindgebonden budget aanvragen

Het kindgebonden budget hoef je niet zelf aan te vragen als je al een andere toeslag ontvangt, bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag. De Belastingdienst maakt dan zelf een berekening.  Alléén als je geen andere toeslag ontvangt en je kinderen onder de 18 jaar hebt, moet je het kindgebonden budget zelf aanvragen.

Ook handig: zelf een proefberekening van de toeslag maken.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Kind-niet-gedekt-uitvaartpolis900x600
  13 dec.

  Kind niet altijd gedekt op uitvaartpolis

  Met een uitvaartverzekering zijn je kinderen vaak gratis meeverzekerd, maar de dekking wisselt sterk. Check je polisvoorwaarden, ook op rare (oude) uitsluitingen.
 • Besparen-op-verzekeringen
  1 dec.

  Besparen op verzekeringen voor het gezin

  Als je gezinssituatie verandert, is het een goed idee om al je verzekeringen nog eens tegen het licht te houden. Past de dekking bij de nieuwe situatie en valt er te besparen op de premie?
 • werkzorgberekenaar2
  Eerste indruk  |  19 jun.

  WerkZorgBerekenaar

  De WerkZorgBerekenaar berekent eenvoudig de financiële gevolgen van een verandering in jouw werk-zorgverdeling. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een dag minder gaat werken en voor de kinderen zorgt? Deze tool berekent het voor je.
 • Artikelen_Kinderspaarrekeningenbemclausule
  Nieuws  |  27 mrt.

  Voor kinderen loont sparen nog wél

  Acht op de tien jongeren van 11 t/m 16 hebben een betaalrekening en driekwart heeft een spaarrekening. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken in het kader van de Week van het geld.