! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ongevallenverzekering: zin of onzin?

Op het moment dat je kind naar school gaat, vraag je je misschien af of een ongevallenverzekering nodig is. Wat is een ongevallenverzekering en heb je die echt nodig voor je kind?
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 11 augustus 2021

Wat is een ongevallenverzekering?

Een ongevallenverzekering biedt dekking als je blijvend invalide raakt of komt te overlijden door een ongeluk. Bijvoorbeeld als je valt, wordt aangevallen of aangereden. De verzekeraar keert dan een vast bedrag uit. Het geld kun je gebruiken om verlies aan inkomen op te vangen als je niet meer kunt werken. Of voor aanpassingen aan je huis als je blijvend invalide raakt.

Soorten ongevallenverzekering

Er zijn verschillende soorten ongevallenverzekeringen:

  • Persoonlijke ongevallenverzekering: de meest voorkomende ongevallenverzekering. Vaak kun je zelf het verzekerde bedrag bepalen.

  • Gezinsongevallenverzekering: alle leden van het gezin vallen onder de dekking. Je hebt keuze uit vaste pakketten of een beperkt aantal bedragen die verzekeraars aanbieden.
  • Scholierenongevallenverzekering: speciaal voor kinderen die naar de basisschool of middelbare school gaan. Deze verzekering vergoedt alleen kleine bedragen.
  • Ongevallenverzekering voor inzittenden van een auto.
  • Ongevallen verzekerd binnen een reisverzekering.

Scholierenongevallenverzekering is onzin

Een scholierenongevallenverzekering is in onze ogen een onzinverzekering. De scholierenongevallenverzekering vergoedt alleen kleine bedragen.

Als je een ongevallenverzekering belangrijk vindt, kies dan een gezinsongevallenverzekering. Die geeft namelijk 24 uur per dag, 7 dagen per week dekking, wereldwijd en voor álle gezinsleden. Een scholierenongevallenverzekering biedt alleen dekking als je kind onder schooltijd betrokken raakt bij een ongeval. Daarmee is de dekking vrij beperkt. 

Voor wie is een ongevallenverzekering nuttig?

Als je meer kans op een ongeval loopt in het dagelijks leven kun je een ongevallenverzekering overwegen. Ben je bijvoorbeeld doe-het-zelver, sporter, motorrijder of heb je een risicovol beroep? Dan kan een ongevallenverzekering een optie zijn.

Als je een ongevallenverzekering afsluit moet een verzekeraar je wel (zonder premietoeslag) accepteren. Risicovolle sporten zijn vaak uitgesloten. Ook kan een verzekeraar kan een maximale leeftijd bij acceptatie hanteren. Verder kan de verzekering een leeftijdsgrens hanteren bij een lopende verzekering. 

Dekking ongevallenverzekering

De dekking van een ongevallenverzekering bestaat meestal uit 4 rubrieken:

  • Rubriek A: overlijden
  • Rubriek B: blijvende invaliditeit
  • Rubriek C: tijdelijke arbeidsongeschiktheid
  • Rubriek D: kosten van een geneeskundige behandeling

Bij sommige verzekeraars kun je ook tandartskosten als gevolg van een ongeval meeverzekeren. Rubrieken A en B zijn de voornaamste onderdelen van de ongevallenverzekering. Bij overlijden keert de verzekeringsmaatschappij het verzekerde bedrag uit.

Gliedertaxe

Bij blijvende invaliditeit stelt de verzekeraar de mate daarvan vast met de Gliedertaxe. Als je bijvoorbeeld je pink verliest, is de uitkering 10% van het verzekerde bedrag. In de voorwaarden van een ongevallenverzekering vind je hoe de verzekeraar de blijvende invaliditeit vaststelt.

Geen ongeval maar ziekte

Het grote nadeel van een ongevallenverzekering biedt alleen dekking als een verzekerde overlijdt of blijvend invalide raakt door een ongeval. De meeste mensen worden echter blijvend invalide of overlijden als gevolg van een ziekte.

De veel uitgebreidere dekking van een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering ligt dan meer voor de hand. Deze verzekeringen zijn wel een stuk duurder dan een ongevallenverzekering, maar bieden ook meer dekking.

Praat mee

Welke afwegingen maak jij om te beslissen of je een verzekering aanschaft? Of heb je voorbeelden van onzinverzekeringen? Discussieer mee in de community.

Nieuw & interessant