icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ongevallenverzekering: zin of onzin?

Een ongevallenverzekering behoort voor de meeste mensen niet tot de noodzakelijke verzekeringen omdat we in Nederland al vrij veel voorzieningen hebben die dekking bieden tegen de financiële risico’s die met een ongeval samenhangen. Welke dekking biedt een ongevallenverzekering en welke soorten zijn er?
Jan Klinckenberg
Jan Klinckenberg

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  20 februari 2018

ongevallen-verzekering-kind

Soorten ongevallenverzekeringen

De meest voorkomende ongevallenverzekering is de persoonlijke ongevallenverzekering. Deze verzekering biedt dekking als je blijvend invalide raakt of komt te overlijden door een ongeluk. Vaak kun je bij het afsluiten van een persoonlijke ongevallenverzekering zelf het verzekerde bedrag bepalen.

Andere soorten ongevallenverzekeringen zijn:

Gezinsongevallenverzekering

Een gezinsongevallenverzekering lijkt op de persoonlijke ongevallenverzekering. Het belangrijkste verschil is dat is alle leden van het gezin onder de dekking vallen. Een ander verschil is het feit dat je de keuze hebt uit vaste pakketten of een beperkt aantal bedragen dat door verzekeraars wordt aangeboden.

Scholierenongevallenverzekering is onzin

Een scholierenongevallenverzekering, ook schoolongevallenverzekering genoemd, is een verzekering speciaal voor kinderen die naar de basisschool of middelbare school gaan. Deze verzekering vergoedt alleen kleine bedragen. In onze ogen is dit daarom een onzinverzekering.

Liever een gezinsongevallenverzekering

Als je een ongevallenverzekering belangrijk vindt, kun je beter kiezen voor een gezinsongevallenverzekering. Die geeft namelijk 24 uur per dag, 7 dagen per week dekking. Wereldwijd. En voor álle gezinsleden. Daar waar een scholierenongevallenverzekering alleen dekking biedt als je kind onder schooltijd betrokken raakt bij een ongeval.

Geen ongeval maar door ziekte

Het grote nadeel van een ongevallenverzekering is dat de dekking alleen geldt als een verzekerde overlijdt of blijvend invalide raakt door een ongeval. De meeste mensen worden echter blijvend invalide of overlijden als gevolg van een ziekte. De veel uitgebreidere dekking van een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering ligt dan meer voor de hand. Deze verzekeringen zijn wel een stuk duurder dan een ongevallenverzekering, maar ze bieden dus ook veel meer dekking.

Voor wie is het nuttig?

Doe-het-zelvers en mensen die regelmatig sporten, motorrijden of een risicovol beroep hebben, lopen de meeste kans op een ongeval. Voor al deze mensen is een ongevallenverzekering wellicht een reële optie. Bij het afsluiten van een ongevallenverzekering moet een maatschappij dan wel het specifieke risico (zonder premietoeslag) accepteren. Risicovolle sporten zijn vaak uitgesloten en een verzekeraar kan een maximale leeftijd bij acceptatie hanteren van 50, 55 of 60 jaar.

Dekking ongevallenverzekering

De dekking van een ongevallenverzekering bestaat meestal uit 4 rubrieken:

 • Rubriek A: overlijden
 • Rubriek B: blijvende invaliditeit
 • Rubriek C: tijdelijke arbeidsongeschiktheid
 • Rubriek D: kosten van een geneeskundige behandeling.

Bij sommige verzekeraars kun je ook tandartskosten als gevolg van een ongeval meeverzekeren. Rubrieken A en B zijn de voornaamste onderdelen van de ongevallenverzekering. Bij overlijden keert de verzekeringsmaatschappij het verzekerde bedrag uit.

Gliedertaxe

Bij blijvende invaliditeit stelt de verzekeraar de mate daarvan vast met de Gliedertaxe. Als je bijvoorbeeld je pink verliest, is de uitkering 10% van het verzekerde bedrag. In de voorwaarden van een ongevallenverzekering kun je vinden hoe de verzekeraar de blijvende invaliditeit vaststelt.

Praat mee

Welke afwegingen maak jij om te beslissen of je een verzekering aanschaft? Of heb je voorbeelden van onzinverzekeringen? Discussieer mee in de community.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • sparen-voor-je-kind
  13 mrt.

  Sparen voor de studie van je kind

  Straks gaat je kind studeren en wil je graag bijdragen aan de studiekosten. Hoe zorg je dat je genoeg inkomen hebt om die hoge kosten te betalen?
 • Zwanger
  19 feb.

  Wat kost een babyuitzet?

  Je hebt flink wat spullen nodig als je een kindje krijgt. Als je even niet oplet kunnen de kosten er behoorlijk inhakken. Dit ben je ongeveer kwijt aan de babyuitzet.
 • kinderopvang-toeslag
  Nieuws  |  12 jan.

  Kinderopvangtoeslag peuterspeelzaal

  Gaat je kind naar de peuterspeelzaal? Kijk dan of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.
 • Kind-niet-gedekt-uitvaartpolis900x600
  13 dec.

  Kind niet altijd gedekt op uitvaartpolis

  Met een uitvaartverzekering zijn je kinderen vaak gratis meeverzekerd, maar de dekking wisselt sterk. Check je polisvoorwaarden, ook op rare (oude) uitsluitingen.