! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ongevallenverzekering: zin of onzin?

Op het moment dat je kind naar school gaat, vraag je je misschien af of een ongevallenverzekering nodig is. Wat is een ongevallenverzekering en heb je die echt nodig voor je kind?

Jan Klinckenberg , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:1 september 2020

ongevallen-verzekering-kind

Wat is een ongevallenverzekering?

Een ongevallenverzekering biedt dekking als je blijvend invalide raakt of komt te overlijden door een ongeluk. Er zijn verschillende soorten ongevallenverzekering:

  • Persoonlijke ongevallenverzekering: de meest voorkomende ongevallenverzekering. Vaak kun je zelf het verzekerde bedrag bepalen.
  • Gezinsongevallenverzekering: alle leden van het gezin vallen onder de dekking. Je hebt keuze uit vaste pakketten of een beperkt aantal bedragen dat door verzekeraars wordt aangeboden.
  • Scholierenongevallenverzekering: speciaal voor kinderen die naar de basisschool of middelbare school gaan. Deze verzekering vergoedt alleen kleine bedragen.
  • Ongevallenverzekering voor inzittenden van een auto
  • Ongevallen verzekerd binnen een reisverzekering

Scholierenongevallenverzekering is onzin

Een scholierenongevallenverzekering is in onze ogen een onzinverzekering. Deze verzekering vergoedt alleen kleine bedragen. Als je een ongevallenverzekering belangrijk vindt, kun je beter kiezen voor een gezinsongevallenverzekering. Die geeft namelijk 24 uur per dag, 7 dagen per week dekking, wereldwijd en voor álle gezinsleden. Een scholierenongevallenverzekering biedt alleen dekking als je kind onder schooltijd betrokken raakt bij een ongeval.

Geen ongeval maar ziekte

Het grote nadeel van een ongevallenverzekering is dat de dekking alleen geldt als een verzekerde overlijdt of blijvend invalide raakt door een ongeval. De meeste mensen worden echter blijvend invalide of overlijden als gevolg van een ziekte. De veel uitgebreidere dekking van een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering ligt dan meer voor de hand. Deze verzekeringen zijn wel een stuk duurder dan een ongevallenverzekering, maar bieden ook veel meer dekking.

Voor wie is een ongevallenverzekering nuttig?

Doe-het-zelvers en mensen die regelmatig sporten, motorrijden of een risicovol beroep hebben, lopen de meeste kans op een ongeval. Dan kan een ongevallenverzekering een optie zijn. Als je een ongevallenverzekering afsluit moet een verzekeraar je wel (zonder premietoeslag) accepteren. Risicovolle sporten zijn vaak uitgesloten en een verzekeraar kan een maximale leeftijd bij acceptatie hanteren.

Dekking ongevallenverzekering

De dekking van een ongevallenverzekering bestaat meestal uit 4 rubrieken:

  • Rubriek A: overlijden
  • Rubriek B: blijvende invaliditeit
  • Rubriek C: tijdelijke arbeidsongeschiktheid
  • Rubriek D: kosten van een geneeskundige behandeling

Bij sommige verzekeraars kun je ook tandartskosten als gevolg van een ongeval meeverzekeren. Rubrieken A en B zijn de voornaamste onderdelen van de ongevallenverzekering. Bij overlijden keert de verzekeringsmaatschappij het verzekerde bedrag uit.

Gliedertaxe

Bij blijvende invaliditeit stelt de verzekeraar de mate daarvan vast met de Gliedertaxe. Als je bijvoorbeeld je pink verliest, is de uitkering 10% van het verzekerde bedrag. In de voorwaarden van een ongevallenverzekering kun je vinden hoe de verzekeraar de blijvende invaliditeit vaststelt.

Praat mee

Welke afwegingen maak jij om te beslissen of je een verzekering aanschaft? Of heb je voorbeelden van onzinverzekeringen? Discussieer mee in de community.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Wij testen regelmatig producten die je nodig hebt voor je baby. Zoals babymatrassen en kinderwagens. Zo kies jij voor het beste.

Het beste babymatras  De beste kinderwagen

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant