icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ongevallenverzekering: zin of onzin?

Op het moment dat je kind naar school gaat dan vraag je je misschien af of een ongevallenverzekering nodig is. Wat is een ongevallenverzekering en heb je die echt nodig voor je kind?
Jan Klinckenberg
Jan Klinckenberg

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  20 februari 2018

ongevallen-verzekering-kind

Wat is een ongevallenverzekering?

Een ongevallenverzekering biedt dekking als je blijvend invalide raakt of komt te overlijden door een ongeluk. Er zijn verschillende soorten ongevallenverzekering

 • persoonlijke ongevallenverzekering: de meest voorkomende ongevallenverzekering. Vaak kun je zelf het verzekerde bedrag bepalen
 • gezinsongevallenverzekering: alle leden van het gezin vallen onder de dekken. Je hebt keuze uit vaste pakketten of een beperkt aantal bedragen dat door verzekeraars wordt aangeboden.
 • scholierenongevallenverzekering: speciaal voor kinderen die naar de basisschool of middelbare school gaan. Deze verzekering vergoedt alleen kleine bedragen.
 • ongevallenverzekering voor inzittenden van een auto
 • ongevallen verzekerd binnen een reisverzekering

Scholierenongevallenverzekering is onzin

Een scholierenongevallenverzekering is in onze ogen een onzinverzekering. Deze verzekering vergoedt alleen kleine bedragen. Als je een ongevallenverzekering belangrijk vindt, kun je beter kiezen voor een gezinsongevallenverzekering. Die geeft namelijk 24 uur per dag, 7 dagen per week dekking. Wereldwijd. En voor álle gezinsleden. Een scholierenongevallenverzekering biedt alleen dekking als je kind onder schooltijd betrokken raakt bij een ongeval.

Geen ongeval maar ziekte

Het grote nadeel van een ongevallenverzekering is dat de dekking alleen geldt als een verzekerde overlijdt of blijvend invalide raakt door een ongeval. De meeste mensen worden echter blijvend invalide of overlijden als gevolg van een ziekte. De veel uitgebreidere dekking van een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering ligt dan meer voor de hand. Deze verzekeringen zijn wel een stuk duurder dan een ongevallenverzekering, maar ze bieden dus ook veel meer dekking.

Voor wie is een ongevallenverzekering nuttig?

Doe-het-zelvers en mensen die regelmatig sporten, motorrijden of een risicovol beroep hebben, lopen de meeste kans op een ongeval. Dan kan een ongevallenverzekering een optie zijn. Als je een ongevallenverzekering afsluit moet een verzekeraar wel (zonder premietoeslag) accepteren. Risicovolle sporten zijn vaak uitgesloten en een verzekeraar kan een maximale leeftijd bij acceptatie hanteren van 50, 55 of 60 jaar.

Dekking ongevallenverzekering

De dekking van een ongevallenverzekering bestaat meestal uit 4 rubrieken:

 • Rubriek A: overlijden
 • Rubriek B: blijvende invaliditeit
 • Rubriek C: tijdelijke arbeidsongeschiktheid
 • Rubriek D: kosten van een geneeskundige behandeling.

Bij sommige verzekeraars kun je ook tandartskosten als gevolg van een ongeval meeverzekeren. Rubrieken A en B zijn de voornaamste onderdelen van de ongevallenverzekering. Bij overlijden keert de verzekeringsmaatschappij het verzekerde bedrag uit.

Gliedertaxe

Bij blijvende invaliditeit stelt de verzekeraar de mate daarvan vast met de Gliedertaxe. Als je bijvoorbeeld je pink verliest, is de uitkering 10% van het verzekerde bedrag. In de voorwaarden van een ongevallenverzekering kun je vinden hoe de verzekeraar de blijvende invaliditeit vaststelt.

Praat mee

Welke afwegingen maak jij om te beslissen of je een verzekering aanschaft? Of heb je voorbeelden van onzinverzekeringen? Discussieer mee in de community.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • toeslagen-aanvragen
  Nieuws  |  29 mei.

  Toeslagontvangers moeten vaak geld terugbetalen

  Ontvang je een toeslag, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan is de kans groot dat je die deels moet terugbetalen aan de Belastingdienst.
 • otly app eerste indruk
  Eerste indruk  |  29 mrt.

  Otly!

  Vanwege de toenemende behoefte aan financiële educatie neemt de Consumentenbond voor het eerst een 'zakgeldapp' onder de loep. Met Otly! kun je als ouder virtueel zakgeld overmaken en de financiën van je kind bijhouden.
 • compensatieregeling-zwangeren
  Nieuws  |  19 mrt.

  Zelfstandige krijgt alsnog zwangerschapsuitkering

  Vrouwen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen en werkzaam waren als ondernemer of zzp‘er, komen alsnog in aanmerking voor een zwangerschapsuitkering. Zij moeten deze wel zelf aanvragen, namelijk tussen 15 mei en 1 oktober.
 • sparen-voor-je-kind
  13 mrt.

  Sparen voor de studie van je kind

  Straks gaat je kind studeren en wil je graag bijdragen aan de studiekosten. Hoe zorg je dat je genoeg inkomen hebt om die hoge kosten te betalen?