icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ouderschapsverlof: hoe regel je dat?

Als je ouderschapsverlof opneemt, werk je tijdelijk minder om voor je kind te kunnen zorgen. Wat zijn je rechten, en hoe vraag je het verlof aan? De 10 meest gestelde vragen over ouderschapsverlof.

Kirsten van Loon

Kirsten van Loon , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:6 december 2018

Ouderschapsverlof

Wie kan ouderschapsverlof opnemen?

Iedere werkende ouder met kinderen jonger dan 8 jaar kan ouderschapsverlof opnemen. Per kind heb je één keer recht op ouderschapsverlof. Het geldt ook voor inwonende adoptiekinderen, pleegkinderen en stiefkinderen.

Hoeveel verlof mag ik opnemen?

Het recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal werkuren per week. Als je bijvoorbeeld 32 uur per week werkt, heb je recht op in totaal 26 x 32 = 832 uur ouderschapsverlof. Zo kun je in theorie dus 2 jaar lang 1 dag in de week minder werken.

Tip: Je moet het tegoed aan ouderschapsverlof opnieuw berekenen als je meer of minder uren gaat werken. Werk je bij verschillende werkgevers? Dan bouw je bij elke werkgever ouderschapsverlof op.

Opnieuw zwanger? Dan kun je het verlof tijdelijk onderbreken. Geef dit wel op tijd aan bij je werkgever. Voor je tweede kind heb je opnieuw recht op ouderschapsverlof.

Wat kost ouderschapsverlof?

Belangrijk om te weten: werkgevers betalen de verlofuren over het algemeen niet uit. Maar het kan voorkomen dat hierover in de CAO of in de aanvullende arbeidsvoorwaarden andere afspraken zijn gemaakt. In dat geval betalen werkgevers het loon gedeeltelijk of volledig door. Maar let op: bij ziekte betaalt de werkgever alleen de uren door die je normaal zou werken.

Krijg ik ouderschapsverlofkorting?

Sinds 1 januari 2015 is de ouderschapsverlofkorting afgeschaft. Dankzij deze korting betaalde je minder inkomstenbelasting gedurende het verlof.

Hoe vang ik het verlies aan inkomen op?

Bang dat je niet meer rondkomt? Weet dat je zelf mag bepalen hoe je het ouderschapsverlof opneemt. Dat kan gedurende een half jaar. Maar je kunt het ook uitsmeren over een langere periode: je neemt het verlof bijvoorbeeld in 2 of 3 delen op, waarbij je tussentijds volledig werkt. Op die manier kun je wellicht een financiële buffer opbouwen.

Heb ik recht op toeslagen?

Mogelijk heb je recht op (meer) kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag en huurtoeslag vanwege een lager inkomen doordat je gebruik maakt van ouderschapsverlof. Geef de wijziging van het inkomen daarom op tijd door aan de Belastingdienst.

Heb ik recht op bijstand?

Daalt je inkomen onder het sociaal minimum? Dan is het onder voorwaarden mogelijk om aanvullende bijstand te ontvangen. Informeer hiernaar bij je gemeente.

Kan ik het verlof stopzetten?

Komt het financieel niet meer uit? Dan kun je het ouderschapsverlof stopzetten. Je gaat dan terug naar je oorspronkelijke werktijden.

Hebben partners ook recht op verlof?

Partners hebben zowel recht op kraamverlof als ouderschapsverlof. Dit geldt voor gehuwde of ongehuwde partners die het kind hebben erkend.

Kraamverlof, ofwel partnerverlof, is 2 dagen doorbetaald verlof na de bevalling. Aansluitend daarop kan de partner 3 dagen onbetaald ouderschapsverlof opnemen. Dit kan direct na het kraamverlof of binnen 4 weken nadat de baby thuis is geboren of uit het ziekenhuis is thuisgekomen.

Uitbreiding geboorteverlof voor partners

Het kraamverlof (doorbetaald verlof) wordt per 1 januari 2019 uitgebreid naar 5 dagen. De partner neemt dit kraamverlof op in de eerste maand na de bevalling.

Vanaf 1 juli 2020 kan de partner ook een aanvullend verlof van 5 weken opnemen. In die periode hebben partners recht op een uitkering (door het UWV) ter hoogte van 70% van het loon. Dit verlof moet je opnemen in de eerste 6 maanden na de geboorte.

Hoe vraag ik het aan?

Ouderschapsverlof vraag je tenminste 2 maanden van tevoren schriftelijk aan bij je werkgever. Daarbij geef je ook aan hoe je het verlof wilt opnemen. Werkgevers mogen de aanvraag niet weigeren. Maar als de nieuwe verdeling van de werkuren ernstige problemen oplevert voor het bedrijf, mag de werkgever wel overleggen over een andere verdeling van de uren.

Meer informatie over je rechten en de aanvraag? Ga naar Rijksoverheid.nl.

Lees meer:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant