icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ouderschapsverlof: hoe regel je dat?

Door ouderschapsverlof op te nemen, werk je tijdelijk minder om voor je kind te kunnen zorgen. Wat zijn je rechten, en hoe vraag je het verlof aan? De 10 meest gestelde vragen over ouderschapsverlof.
Kirsten van Loon
Kirsten van Loon

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  14 november 2017

Ouderschapsverlof

Wie kan ouderschapsverlof opnemen?

Iedere werkende ouder met kinderen jonger dan 8 jaar kan ouderschapsverlof opnemen. Per kind heb je één keer recht op ouderschapsverlof. Het geldt ook voor inwonende adoptie-, pleeg- en stiefkinderen.

Hoeveel verlof mag ik opnemen?

Het recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal werkuren per week. Wie bijvoorbeeld 32 uur per week werkt, heeft recht op in totaal 26 x 32 = 832 uur ouderschapsverlof. Zo kun je in theorie dus 2 jaar lang 1 dag in de week minder werken.

Tip: Je moet het tegoed aan ouderschapsverlof opnieuw berekenen als je meer of minder uren gaat werken. Werk je bij verschillende werkgevers? Dan bouw je bij elke werkgever ouderschapsverlof op.

Opnieuw zwanger? Dan kun je het verlof tijdelijk onderbreken. Geef dit wel op tijd aan bij je werkgever. Voor je tweede kind heb je opnieuw recht op ouderschapsverlof.

Wat kost het?

Belangrijk om te weten: werkgevers betalen de verlofuren over het algemeen niet uit. Maar het kan voorkomen dat hierover in de CAO of in de aanvullende arbeidsvoorwaarden andere afspraken zijn gemaakt. In dat geval betalen werkgevers het loon gedeeltelijk of in uitzonderingsgevallen – volledig door. Maar let op: bij ziekte betaalt de werkgever alleen de uren door die je normaal zou werken.

Krijg ik ouderschapsverlofkorting?

Sinds 1 januari 2015 is de ouderschapsverlofkorting afgeschaft. Dankzij deze korting betaalde je minder inkomstenbelasting gedurende het verlof.

Hoe vang ik het verlies aan inkomen op?

Bang dat je niet meer rondkomt? Weet dat je zelf mag bepalen hoe je het ouderschapsverlof opneemt. Dat kan gedurende een half jaar. Maar je kunt het ook uitsmeren over een langere periode: je neemt het verlof bijvoorbeeld in 2 of 3 delen op, waarbij je tussentijds volledig werkt. Op die manier kun je wellicht een financiële buffer opbouwen.

Heb ik recht op toeslagen?

Mogelijk heb je recht op (meer) kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag en huurtoeslag vanwege een lager inkomen doordat je gebruik maakt van ouderschapsverlof. Geef de wijziging van het inkomen daarom op tijd door aan de Belastingdienst.

Heb ik recht op bijstand?

Daalt je inkomen onder het sociaal minimum? Dan is het onder voorwaarden mogelijk om aanvullende bijstand te ontvangen. Informeer hiernaar bij je gemeente.

Kan ik het verlof stopzetten?

Komt het financieel niet meer uit? Dan kun je het ouderschapsverlof stopzetten. Je gaat dan terug naar je oorspronkelijke werktijden.

Hebben partners ook recht op verlof?

Partners hebben zowel recht op kraamverlof als ouderschapsverlof. Dit geldt voor alle gehuwde of ongehuwde partners die het kind hebben erkend.
Kraamverlof, ofwel vaderschapsverlof, is 2 dagen doorbetaald verlof na de bevalling. Aansluitend daarop kan een partner 3 dagen onbetaald ouderschapsverlof opnemen. Deze dagen gaan af van het resterende tegoed. Het kraamverlof (doorbetaald verlof) wordt in de toekomst uitgebreid naar 5 dagen. De verwachte invoeringsdatum is 1 januari 2019.

Hoe vraag ik het aan?

Ouderschapsverlof vraag je tenminste 2 maanden van tevoren schriftelijk aan bij je werkgever. Daarbij geef je ook aan hoe je het verlof wilt opnemen. Werkgevers mogen de aanvraag niet weigeren. Maar als de nieuwe verdeling van de werkuren ernstige problemen oplevert voor het bedrijf, mag de werkgever wel overleggen over een andere verdeling van de uren.

Meer informatie over je rechten en de aanvraag? Ga naar Rijksoverheid.nl.

Lees meer:

Reageer ook via onze Baby & Kind Facebook-pagina. Of lees onze andere tips en informatie over baby's en kinderen.

Nieuw & interessant

 • otly app eerste indruk
  Eerste indruk  |  29 mrt.

  Otly!

  Vanwege de toenemende behoefte aan financiële educatie neemt de Consumentenbond voor het eerst een 'zakgeldapp' onder de loep. Met Otly! kun je als ouder virtueel zakgeld overmaken en de financiën van je kind bijhouden.
 • compensatieregeling-zwangeren
  Nieuws  |  19 mrt.

  Zelfstandige alsnog zwangerschapsuitkering

  Vrouwen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen en werkzaam waren als ondernemer of zzp‘er, komen alsnog in aanmerking voor een zwangerschapsuitkering. Zij moeten deze wel zelf aanvragen, namelijk tussen 15 mei en 1 oktober.
 • sparen-voor-je-kind
  13 mrt.

  Sparen voor de studie van je kind

  Straks gaat je kind studeren en wil je graag bijdragen aan de studiekosten. Hoe zorg je dat je genoeg inkomen hebt om die hoge kosten te betalen?
 • Zwanger
  19 feb.

  Wat kost een babyuitzet?

  Je hebt flink wat spullen nodig als je een kindje krijgt. Als je even niet oplet kunnen de kosten er behoorlijk inhakken. Dit ben je ongeveer kwijt aan de babyuitzet.