! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sparen voor de studie van je kind

Straks gaat je kind studeren en wil je graag financieel bijdragen aan de studiekosten. Maar misschien heb je dan niet genoeg inkomen om die hoge kosten te betalen. Hoe kun je dat het beste oplossen?

Jan Klinckenberg , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:6 maart 2019

sparen-voor-je-kind

Sparen of beleggen

Begin vroeg met geld apart zetten voor de studiekosten van je kind. Je hebt dan de keuze tussen sparen en beleggen. Sparen brengt momenteel weinig op, maar je weet wel zeker dat je het beoogde eindkapitaal haalt.

Bij beleggen hoef je waarschijnlijk veel minder in te leggen om het beoogde eindkapitaal te halen. Je loopt wel het risico dat de beleggingsresultaten tegenvallen en je kinderen toch nog flink moeten lenen voor hun studie. Houd daarom als vuistregel aan: ga nooit beleggen als je slecht slaapt wanneer de resultaten onverhoopt tegenvallen.

Uitkering bij overlijden

Een ander gevaar is dat je overlijdt voordat je het benodigde geld bij elkaar hebt gespaard voor de studiekosten van je kind. Een oplossing voor dit probleem is een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering.

Rekenvoorbeeld

Stel je wilt in 18 jaar tijd €75.000 bij elkaar sparen. Je gaat uit van een netto rendement van 3% per jaar. Je moet dan elke maand €262,68 inleggen. Na 1 jaar heb je dan €3.203 bij elkaar gespaard. Na 1 jaar is de verzekerde som van de overlijdensrisicoverzekering met hetzelfde bedrag gedaald. Mocht je dan komen te overlijden dan is de uitkering en het gespaarde kapitaal samen €75.000. Na 2 jaar heb je €6.502 gespaard. De verzekerde som bedraagt nu €68.498. In totaal is dat weer €75.000.

Als je verwacht dat je de komende 18 jaar gemiddeld 3% netto rendement behaald op je beleggingen, dan kies je voor een 3% annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. Voor een verzekerd aanvangskapitaal van €75.000 betaal je bij een aanvangsleeftijd van 30 jaar in totaal €573 premie. Rook je, dan stijgt de premie naar minimaal €761. Ook de aanvangsleeftijd speelt een flinke rol. Een 40-jarige is in totaal minimaal €858 kwijt.

Vergelijken loont

Kies bij een overlijdensrisicoverzekering nooit voor de eerste de beste verzekeraar. De prijsverschillen zijn groot. De duurste verzekeraar rekent €1429, tegenover de goedkoopste verzekeraar die €573 rekent. In beide gevallen krijgen jouw nabestaanden bij overlijden exact hetzelfde bedrag uitgekeerd. Op de website van Independer kun je berekenen welke verzekeraar in jouw situatie een voordelige verzekering aanbiedt.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Wij testen regelmatig producten die je nodig hebt voor je baby. Zoals babymatrassen en kinderwagens. Zo kies jij voor het beste.

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant