icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat kost een kind?

Je hebt flink wat spullen nodig als je een kindje krijgt. Als je even niet oplet kunnen de kosten er behoorlijk inhakken. Dit ben je ongeveer kwijt aan de babyuitzet. 
Karin Pop
Karin Pop

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  7 december 2015

Bijgewerkt op:  19 februari 2018

Zwanger

Ben je zwanger? Dan is het slim om in kaart te brengen welke financiële gevolgen de komst van jullie kindje heeft. Het CBS berekende dat één kind gemiddeld 17% van het besteedbaar (gezins)inkomen opsnoept. Twee kinderen snoepen gezamelijk 26% van je inkomen op. Let goed op, want onder het besteedbaar inkomen vallen ook inkomstenbronnen als vakantiegeld en kinderbijslag.

Kosten babyuitzet

Natuurlijk kun je de kosten van de babyuitzet zo duur maken als je zelf wilt. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zette de 'opstartkosten' voor een kleintje globaal op een rij en daar kwam uit dat geldbewuste ouders met een bedrag van €617,90 uit de voeten kunnen. Hier vallen bijvoorbeeld rompertjes en meubels voor de babykamer onder. Let op, het zijn lage inschattingen.

Kosten voor een babyuitzet volgens het Nibud (2018)

 Kleding  €91,50
 Verzorging  €164,90
 Babykamer    €361,50
 Totaal  €617,90

Extra kosten

Ook maakte het Nibud een apart lijstje met 'extra kosten'. De aankopen die hieronder vallen, zoals een kinderwagen, autostoeltje en babyfoon, verschillen per gezin. De producten waar een enkele prijs staat, zijn goedkope opties volgens het Nibud. Van de producten waar een minimale en maximale prijs staat kan je in onze dossiers prijzen, specificaties en testresultaten vergelijken.

Mogelijke extra kosten

 Box met matras en kleed  €85
 Buggywagen  €80 - €440
 Kinderstoel  €10 - €450
 Combiwagen  €300 - € 1350
 Autostoeltje  €35- €500
 Commode  €80
 Matrasbeschermer  €10
 Fles en speen  €6
 Flessenwarmer  €30- €60
 Flessenreiniger  €2
 Melkpoeder container  €2
 Buikdrager  €55
 Babyfoon  €30 - €70
 Campingbedje  €40 - €200
 Traphekje  €30-€150
 Wipstoeltje  €30
 Luiertas  €15
 Luiers gemiddeld € 24 per maand

Bron: Nibud & Consumentenbond

Bespaartips

Bij de aanschaf van de duurdere items die je in de winkel koopt is afdingen natuurlijk een optie.  En hoe verleidelijk het kopen van babykleding ook is: om kosten te besparen kun je beter alleen kopen wat je de eerste paar dagen nodig hebt. Want tijdens je kraamtijd krijg je waarschijnlijk genoeg kleding. Wat je daarna nog nodig hebt, kun je zelf aanschaffen.

Aangaande kasten en commode; misschien kan je die zelf in elkaar timmeren? En kijk ook eens buiten de babyzaken, genoeg meubels te koop die niet specifiek voor de babykamer ontworpen zijn, maar wel zo gebruikt kunnen worden. Kijk ook eens op Marktplaats. Doordat er zo veel aanbod is, kun je zo goed als nieuwe babyspullen vaak voor een prikkie op de kop tikken en je kunt later je babyspullen ook verkopen via marktplaats. Misschien kun je ook wel wat spullen overnemen van een lieve zus of vriendin? En op vraag en aanbod websites of groepen op facebook is vaak ook een groot aanbod.

Check je inboedelverzekering

Door de komst van een baby gaat automatisch de waarde van je inboedel omhoog. Check dus goed of je nog voldoende verzekerd bent. Als je je inboedelverzekering opnieuw wilt bekijken, kun je onze inboedel- en opstalverzekeringsvergelijker gebruiken om een goede keuze te maken.

Lees ook:

Bekijk ook onze Baby & Kind Facebook-pagina.

Nieuw & interessant

 • kinderopvang-toeslag
  Nieuws  |  12 jan.

  Kinderopvangtoeslag peuterspeelzaal

  Gaat je kind naar de peuterspeelzaal? Kijk dan of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.
 • Kind-niet-gedekt-uitvaartpolis900x600
  13 dec.

  Kind niet altijd gedekt op uitvaartpolis

  Met een uitvaartverzekering zijn je kinderen vaak gratis meeverzekerd, maar de dekking wisselt sterk. Check je polisvoorwaarden, ook op rare (oude) uitsluitingen.
 • werkzorgberekenaar2
  Eerste indruk  |  19 jun.

  WerkZorgBerekenaar

  De WerkZorgBerekenaar berekent eenvoudig de financiële gevolgen van een verandering in jouw werk-zorgverdeling. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een dag minder gaat werken en voor de kinderen zorgt? Deze tool berekent het voor je.
 • Artikelen_Kinderspaarrekeningenbemclausule
  Nieuws  |  27 mrt.

  Voor kinderen loont sparen nog wél

  Acht op de tien jongeren van 11 t/m 16 hebben een betaalrekening en driekwart heeft een spaarrekening. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken in het kader van de Week van het geld.