icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Een spelletje kiezen voor je kind

Niets zo gezellig als een spelletje doen met je kind. En het is ook nog eens heel leerzaam. Waar kun je op letten bij het kiezen van een spelletje? We vroegen het pedagoog en ontwikkelingscoach Marit Langedijk-van der Pruik.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:16 december 2019

bordspelletjes

Wanneer kun je beginnen met spelletjes?

 • Voor een baby is het al een spelletje als je naar hem lacht, iets benoemt of iets pakt en teruggeeft. Ook kiekeboe-spelletjes en het terugrollen van een bal vinden baby’s geweldig.
 • Als je kind 1 jaar is, gaat sociale interactie een rol spelen. Een dreumes krijgt dan behoefte om in de buurt van een leeftijdsgenoot te spelen. Ze spelen nog niet samen, maar doen elkaars spelgedrag na.
 • Wanneer je kind een jaar of 3 is, kun je beginnen met simpele bordspelletjes, zoals Loco.
 • Rond de 4 jaar zijn kinderen dol op spelletjes waarmee je dingen uit het echte leven nabootst, zoals Dokter Bibber en Wie is het?.

Waar zijn spelletjes goed voor?

 • Je stimuleert er de verstandelijke, lichamelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling mee.
 • Stopt je kind iets in een blokkendoos of keukenkastje, dan is dat goed voor de grove én fijne motoriek.
 • Als spelletjes lukken, is dat goed voor het zelfvertrouwen.
 • Door bijvoorbeeld het wegrollen van een bal leert je kind ook begrippen kennen.

Is je kind 3 jaar of ouder, dan is het bij bordspelletjes goed om hem regelmatig te laten winnen. Zonder een succeservaring zou hij kunnen opgeven. Natuurlijk hoort verliezen er ook bij, zeker als je kind met andere kinderen speelt.

Hoe kies je een goed spelletje uit?

De leeftijdsaanduiding op de verpakking is een goede houvast. Kijk vooral naar de ontwikkeling, interesses en leergierigheid van je kind. Kies niet te moeilijke of te makkelijke spelletjes uit, en ga voor spelletjes waarbij de competitie niet zo belangrijk is.

Als je kind van 4 toe is aan meer, kun je eens een competitiever spel proberen. Vanaf een jaar of 5 zijn oud-Hollandse spelletjes, zoals ganzenbord en sjoelen, vaak een succes. Daarmee leert je kind strategisch denken en ontdekt hij de relatie tussen oorzaak en gevolg.

Speel je een spel met kinderen van verschillende leeftijden, pas dan zo nodig de spelregels aan, zodat iedereen ze begrijpt.

Wat als je kind niet tegen zijn verlies kan?

.Als ouder kun je laten zien dat het gaat om de gezelligheid en uitleggen dat er maar één kan winnen. Benadruk wat je kind goed heeft gedaan, bijvoorbeeld het verdelen van de kaartjes of tellen. Maak in ieder geval geen groot punt van winnen of verliezen.

Tip: in deze Belgische database vind je van veel bord- en gezelschapsspellen een beschrijving en beoordeling, plus de spelregels als pdf.

Lees ook:

Meer Baby & Kind

Nieuw & interessant

 • WAARSCHUWING Kakkies 1200x800
  9 jan.

  Veiligheidswaarschuwing: Kakkies Speenkoord

  Uit controle van de NVWA is gebleken dat de metalen bevestigingsclip van het speenkoord kan breken waardoor er kleine onderdelen los kunnen komen. Ook is het speenkoord te lang. Hierdoor bestaat het gevaar op verstikking en/of verwurging.
 • WAARSCHUWING Kidooz 1200x800
  Nieuws  |  9 jan.

  Veiligheidswaarschuwing: Kidooz speenkoorden

  Door een productiefout kan de metalen clip van het speenkoord afbreken waardoor meerdere kleine onderdelen ontstaan. Als kleine kinderen deze kleine delen inslikken kan dat verstikking tot gevolg hebben.
 • WAARSCHUWING Free & Easy slijm 1200x800
  Nieuws  |  9 jan.

  Veiligheidswaarschuwing: Slijm in potje Free & Easy

  Free & Easy heeft een veiligheidswaarschuwing uitgedaan voor Slijm in potje in 4 kleuren. Het bevat teveel boor. Inname kan leiden tot huidirritatie, misselijkheid en diarree. Bij langdurige blootstelling kan blijvend letsel ontstaan en mogelijk gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid.
 • WAARSCHUWING Speenketting Hema 1200x800
  Nieuws  |  17 dec.

  Waarschuwing: Speenketting HEMA

  Door een productiefout kan de plastic clip van de speenkettingen van de HEMA afbreken. Hierdoor ontstaat er gevaar op verstikking.