icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Een spelletje kiezen voor je kind

Niets zo gezellig als een spelletje doen met je kind. En het is ook nog eens heel leerzaam. Waar kun je op letten bij het kiezen van een spelletje? We vroegen het pedagoog en ontwikkelingscoach Marit Langedijk-van der Pruik.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:16 december 2019

bordspelletjes

Wanneer kun je beginnen met spelletjes?

 • Voor een baby is het al een spelletje als je naar hem lacht, iets benoemt of iets pakt en teruggeeft. Ook kiekeboe-spelletjes en het terugrollen van een bal vinden baby’s geweldig.
 • Als je kind 1 jaar is, gaat sociale interactie een rol spelen. Een dreumes krijgt dan behoefte om in de buurt van een leeftijdsgenoot te spelen. Ze spelen nog niet samen, maar doen elkaars spelgedrag na.
 • Wanneer je kind een jaar of 3 is, kun je beginnen met simpele bordspelletjes, zoals Loco.
 • Rond de 4 jaar zijn kinderen dol op spelletjes waarmee je dingen uit het echte leven nabootst, zoals Dokter Bibber en Wie is het?.

Waar zijn spelletjes goed voor?

 • Je stimuleert er de verstandelijke, lichamelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling mee.
 • Stopt je kind iets in een blokkendoos of keukenkastje, dan is dat goed voor de grove én fijne motoriek.
 • Als spelletjes lukken, is dat goed voor het zelfvertrouwen.
 • Door bijvoorbeeld het wegrollen van een bal leert je kind ook begrippen kennen.

Is je kind 3 jaar of ouder, dan is het bij bordspelletjes goed om hem regelmatig te laten winnen. Zonder een succeservaring zou hij kunnen opgeven. Natuurlijk hoort verliezen er ook bij, zeker als je kind met andere kinderen speelt.

Hoe kies je een goed spelletje uit?

De leeftijdsaanduiding op de verpakking is een goede houvast. Kijk vooral naar de ontwikkeling, interesses en leergierigheid van je kind. Kies niet te moeilijke of te makkelijke spelletjes uit, en ga voor spelletjes waarbij de competitie niet zo belangrijk is.

Als je kind van 4 toe is aan meer, kun je eens een competitiever spel proberen. Vanaf een jaar of 5 zijn oud-Hollandse spelletjes, zoals ganzenbord en sjoelen, vaak een succes. Daarmee leert je kind strategisch denken en ontdekt hij de relatie tussen oorzaak en gevolg.

Speel je een spel met kinderen van verschillende leeftijden, pas dan zo nodig de spelregels aan, zodat iedereen ze begrijpt.

Wat als je kind niet tegen zijn verlies kan?

.Als ouder kun je laten zien dat het gaat om de gezelligheid en uitleggen dat er maar één kan winnen. Benadruk wat je kind goed heeft gedaan, bijvoorbeeld het verdelen van de kaartjes of tellen. Maak in ieder geval geen groot punt van winnen of verliezen.

Tip: in deze Belgische database vind je van veel bord- en gezelschapsspellen een beschrijving en beoordeling, plus de spelregels als pdf.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Wij testen regelmatig producten die je nodig hebt voor je baby. Zoals babymatrassen en kinderwagens. Zo kies jij het beste voor jouw kind.

Het beste babymatras  De beste kinderwagen

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • Traphekje nieuws 2020
  Nieuws  |  30 mrt.

  Weer 3 onveilige traphekjes

  Bij een test van traphekjes van de Consumentenbond krijgen weer 3 modellen het predicaat Afrader. De Babydan Avantgarde en de Europe Baby Elba traphekje wit doorstonden een botsing met een gewicht van 10 kilo niet. En van de Hauck autoclose ’n Stop werkte de automatische sluiting niet goed.
 • WAARSCHUWING Fruit slijm 1200x800
  Nieuws  |  26 mrt.

  Waarschuwing: Fruit slime D&F BV

  Het fruitslijm van D&F BV bevat een te hoog gehalte aan chemicaliën. Dit kan zorgen voor een gezondheidsrisico.
 • WAARSCHUWING houten snijtaart verjaardag 1200x800
  Nieuws  |  26 mrt.

  Waarschuwing: Houten snijtaart van Playwood

  De losse kaarsjes op de houten taart zijn te klein. Deze kleine onderdelen kunnen bij jonge kinderen verstikkingsgevaar veroorzaken.
 • WAARSCHUWING speelgoed-sleutels 1200x800
  Nieuws  |  16 mrt.

  Veiligheidswaarschuwing: Little Dutch Houten speelgoedsleutels

  Leverancier Tiamo BV roept de Little Dutch Houten speelgoedsleutels Adventure pink & blue terug. Uit onderzoek is gebleken dat het speelgoed bij deze kinderen te ver in de mond kan komen en de keel kan raken.