Een spelletje kiezen voor je kind

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 4 februari 2022

Wanneer kun je beginnen met spelletjes?
- Voor een baby is het al een spelletje als je naar hem lacht, iets benoemt of iets pakt en teruggeeft. Ook kiekeboe-spelletjes en het terugrollen van een bal vinden baby’s geweldig.
- Als je kind 1 jaar is, gaat sociale interactie een rol spelen. Een dreumes krijgt dan behoefte om in de buurt van een leeftijdsgenoot te spelen. Ze spelen nog niet samen, maar doen elkaars spelgedrag na.
- Wanneer je kind een jaar of 3 is, kun je beginnen met simpele bordspelletjes, zoals Loco.
- Rond de 4 jaar zijn kinderen dol op spelletjes waarmee je dingen uit het echte leven nabootst, zoals Dokter Bibber en Wie is het?.
Waar zijn spelletjes goed voor?
- Je stimuleert er de verstandelijke, lichamelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling mee.
- Stopt je kind iets in een blokkendoos of keukenkastje, dan is dat goed voor de grove én fijne motoriek.
- Als spelletjes lukken, is dat goed voor het zelfvertrouwen.
- Door bijvoorbeeld het wegrollen van een bal leert je kind ook begrippen kennen.
Is je kind 3 jaar of ouder, dan is het bij bordspelletjes goed om hem regelmatig te laten winnen. Zonder een succeservaring zou hij kunnen opgeven. Natuurlijk hoort verliezen er ook bij, zeker als je kind met andere kinderen speelt.
Hoe kies je een goed spelletje uit?
De leeftijdsaanduiding op de verpakking is een goede houvast. Kijk vooral naar de ontwikkeling, interesses en leergierigheid van je kind. Kies niet te moeilijke of te makkelijke spelletjes uit, en ga voor spelletjes waarbij de competitie niet zo belangrijk is.
Als je kind van 4 toe is aan meer, kun je eens een competitiever spel proberen. Vanaf een jaar of 5 zijn oud-Hollandse spelletjes, zoals ganzenbord en sjoelen, vaak een succes. Daarmee leert je kind strategisch denken en ontdekt hij de relatie tussen oorzaak en gevolg.
Speel je een spel met kinderen van verschillende leeftijden, pas dan zo nodig de spelregels aan, zodat iedereen ze begrijpt.
Wat als je kind niet tegen zijn verlies kan?
Als ouder kun je laten zien dat het gaat om de gezelligheid en uitleggen dat er maar één kan winnen. Benadruk wat je kind goed heeft gedaan, bijvoorbeeld het verdelen van de kaartjes of tellen. Maak in ieder geval geen groot punt van winnen of verliezen.
Tip: in deze Belgische database vind je van veel bord- en gezelschapsspellen een beschrijving en beoordeling, plus de spelregels als pdf.
Lees ook:
Bekijk ook eens:
Nieuw & interessant
- Nieuws | 3 mei.
Veiligheidswaarschuwing: speelgoed brandweerwagen
Bij de brandweerwagen van A.I.&E. kunnen kleine onderdelen loskomen. Hierdoor bestaat er verstikkingsgevaar. - Nieuws | 28 feb.
Veiligheidswaarschuwing: Europe babywieg Jill
In de Europe babywieg Jill van Timgro zit speling in de bodem van de wieg. De bodem kan daardoor uit de wieg vallen. Dit leidt tot levensbedreigende situaties. - 18 feb.
Slijm niet altijd veilig
We hebben 10 slijm-producten getest die in Nederland verkrijgbaar zijn en vonden bij 3 producten een te hoog gehalte aan boor (borium). - Nieuws | 20 jan.
Veiligheidswaarschuwing: Pebbles Ledikant
Bij het ledikantje Pebbles zijn de ruimtes tussen de spijlen in sommige gevallen te klein of te groot. Daardoor kan een kind met de benen en romp door de spijlen heen gaan. Of een kind kan met de nek bekneld raken tussen de spijlen met kans op verstikking.