icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Een spelletje kiezen voor je kind

Niets zo gezellig als een spelletje doen met je kind. En het is ook nog eens heel leerzaam. Waar kun je op letten bij het kiezen van een spelletje? We vroegen het pedagoog en ontwikkelingscoach Marit Langedijk-van der Pruik.
Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 4 februari 2022

bordspelletjes

Wanneer kun je beginnen met spelletjes?

 • Voor een baby is het al een spelletje als je naar hem lacht, iets benoemt of iets pakt en teruggeeft. Ook kiekeboe-spelletjes en het terugrollen van een bal vinden baby’s geweldig.
 • Als je kind 1 jaar is, gaat sociale interactie een rol spelen. Een dreumes krijgt dan behoefte om in de buurt van een leeftijdsgenoot te spelen. Ze spelen nog niet samen, maar doen elkaars spelgedrag na.
 • Wanneer je kind een jaar of 3 is, kun je beginnen met simpele bordspelletjes, zoals Loco.
 • Rond de 4 jaar zijn kinderen dol op spelletjes waarmee je dingen uit het echte leven nabootst, zoals Dokter Bibber en Wie is het?.

Waar zijn spelletjes goed voor?

 • Je stimuleert er de verstandelijke, lichamelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling mee.
 • Stopt je kind iets in een blokkendoos of keukenkastje, dan is dat goed voor de grove én fijne motoriek.
 • Als spelletjes lukken, is dat goed voor het zelfvertrouwen.
 • Door bijvoorbeeld het wegrollen van een bal leert je kind ook begrippen kennen.

Is je kind 3 jaar of ouder, dan is het bij bordspelletjes goed om hem regelmatig te laten winnen. Zonder een succeservaring zou hij kunnen opgeven. Natuurlijk hoort verliezen er ook bij, zeker als je kind met andere kinderen speelt.

Hoe kies je een goed spelletje uit?

De leeftijdsaanduiding op de verpakking is een goede houvast. Kijk vooral naar de ontwikkeling, interesses en leergierigheid van je kind. Kies niet te moeilijke of te makkelijke spelletjes uit, en ga voor spelletjes waarbij de competitie niet zo belangrijk is.

Als je kind van 4 toe is aan meer, kun je eens een competitiever spel proberen. Vanaf een jaar of 5 zijn oud-Hollandse spelletjes, zoals ganzenbord en sjoelen, vaak een succes. Daarmee leert je kind strategisch denken en ontdekt hij de relatie tussen oorzaak en gevolg.

Speel je een spel met kinderen van verschillende leeftijden, pas dan zo nodig de spelregels aan, zodat iedereen ze begrijpt.

Wat als je kind niet tegen zijn verlies kan?

Als ouder kun je laten zien dat het gaat om de gezelligheid en uitleggen dat er maar één kan winnen. Benadruk wat je kind goed heeft gedaan, bijvoorbeeld het verdelen van de kaartjes of tellen. Maak in ieder geval geen groot punt van winnen of verliezen.

Tip: in deze Belgische database vind je van veel bord- en gezelschapsspellen een beschrijving en beoordeling, plus de spelregels als pdf.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • WAARSCHUWING Brandweerwagen 1200x800
  Nieuws | 3 mei.

  Veiligheidswaarschuwing: speelgoed brandweerwagen

  Bij de brandweerwagen van A.I.&E. kunnen kleine onderdelen loskomen. Hierdoor bestaat er verstikkingsgevaar.
 • WAARSCHUWING babywieg Jill 1200x800
  Nieuws | 28 feb.

  Veiligheidswaarschuwing: Europe babywieg Jill

  In de Europe babywieg Jill van Timgro zit speling in de bodem van de wieg. De bodem kan daardoor uit de wieg vallen. Dit leidt tot levensbedreigende situaties.
 • 3-slimes-afrader
  18 feb.

  Slijm niet altijd veilig

  We hebben 10 slijm-producten getest die in Nederland verkrijgbaar zijn en vonden bij 3 producten een te hoog gehalte aan boor (borium).
 • WAARSCHUWING Pebbles Ledikant Coming Kids 1200x800
  Nieuws | 20 jan.

  Veiligheidswaarschuwing: Pebbles Ledikant

  Bij het ledikantje Pebbles zijn de ruimtes tussen de spijlen in sommige gevallen te klein of te groot. Daardoor kan een kind met de benen en romp door de spijlen heen gaan. Of een kind kan met de nek bekneld raken tussen de spijlen met kans op verstikking.