icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gif in bontkragen: zo herken je echt bont

Bontkragen van kinderjassen zijn soms gemaakt van echt bont en daarin kunnen giftige stoffen zitten. Dat bleek in januari 2016 uit onderzoek van het tv-programma Kassa en Bont voor dieren. Hoe zie je het verschil tussen echt bont en nepbont?
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

Bontkraag

Nep of echt bont?

Giftige stoffen kunnen voorkomen in kragen van echt bont. Of een bontkraag echt of nep is, staat niet altijd duidelijk in het label van een jas. Echte bontkragen kunnen gemaakt worden van het bont van wasbeerhonden, coyotes, (pool)vossen en konijnen.

Twijfel je of een bontkraag echt of nep is? De Bont voor dieren heeft op zijn website een handige bonttest, inclusief een filmpje, waarmee je kunt ontdekken of je met echt bont of nepbont te maken hebt. De test in het kort:

 • Voelen
  Wrijf het bont tussen je duim en wijsvinger: echt bont voelt glad en zacht, imitatiebont voelt stroef en een beetje plakkerig.
 • Kijken
  Echt bont bestaat vaak uit verschillende soorten, kleuren en diktes haar. Bij nepbont lijken de haren op elkaar en zijn ze ongeveer even dik. Blaas op de haren zodat je de onderlaag ziet: bij echt bont is de ondervacht pluizig (zoals bij een hond of kat) en is de onderste laag echt leer. Bij imitatiebont is de onderlaag van stof.
 • Prikken en de vuurproef
  Heb je thuis kleding met bont waarvan je nog twijfelt of het echt of nep is? Dan kun je verder de priktest of de vuurproef doen. Steek een speld door het bont: bij imitatiebont ga je makkelijk door de stoffen onderlaag, bij echt bont moet je even doordrukken door het leer.
  Voor de vuurproef trek je voorzichtig een paar haren uit het bont en hou je die bij een vlam. De haartjes van echt bont verschrompelen zoals mensenhaar. Nepbont smelt en ruikt naar verbrand plastic.

Een bontkraag of -capuchon is vaak met knopen of een rits aan een jas bevestigd. Vertrouw je de kraag niet (of blijk je ongewild echt bont te hebben gekocht), dan kun je de kraag er veelal afhalen en de jas blijven dragen.

Meer weten over bont en bontkragen in het bijzonder? Op de website van Bont voor dieren staat veel informatie, inclusief hoe je je bontkraag kunt inleveren voor voorlichtingsdoeleinden.

Wat zijn de risico's van bontkragen?

Hoe gevaarlijk zijn de stoffen in bontkragen precies? Dat is moeilijk te zeggen. Er zijn geen duidelijke regels voor het gebruik van de stoffen in bontkragen. Daarbij is er nog te weinig bekend over hoe schadelijk de gevonden stoffen voor kinderen zijn. Er zijn dan ook nauwelijks specifieke normen voor de blootstelling van baby's en kinderen aan dergelijke stoffen.

Volgens prof. dr. Jacob de Boer (hoogleraar milieuchemie en -toxicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam) zijn de giftige stoffen in de bontkragen verontrustend. In het onderzoeksrapport van de Bont voor dieren, stelt hij dat de gehalten die het lab aantrof 'dermate hoog zijn dat zorg omtrent effecten door blootstelling aan deze stoffen gerechtvaardigd is.' Ethoxylaten is zo'n aangetroffen stof en kan jarenlang in het lichaam blijven. De stof formaldehyde heeft volgens De Boer een meer acuut effect, vooral irritatie van de slijmvliezen, en kan op korte of langere termijn leiden tot allergie.

Toch greep de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) niet in. Woordvoerder Benno Bruggink gaf aan dat de NVWA als toezichthouder pas producten uit de handel kan halen als de risico's zijn vastgesteld en er normen worden overschreden.

Zonder test, geen zekerheid

Het is niet zo dat alle echte bontkragen deze stoffen bevatten. Zonder test weet je nooit zeker of de bontkraag van je kind (te) veel gif bevat. Staat op een jas dat hij voldoet aan de Oeko-Tex Standard 100, dan is hij wel getest volgens een norm voor ongezonde stoffen in textiel. Dus dat geeft enig vertrouwen. En daarbij: 'Het probleem is niet zozeer wat er inzit, maar wat er vanaf komt', aldus NVWA-woordvoerder Bruggink. Door de jas met kraag en al te wassen, zal het gehalte aan schadelijke stoffen ook afnemen.

Moet de bontkraag van je kind de vuilnisbak in? Dat moet je zelf beslissen. In het algemeen geldt: Hoe jonger en lichter je kind, hoe meer voorzichtigheid er geboden is. En zorg er in elk geval voor dat ze niet op de kraag kunnen sabbelen.

Kassa vond gif in bontkragen

Eind 2015 onderzochten de televisiemakers van Kassa 6 verschillende jassen met bontkragen voor kinderen van ongeveer 1 tot 10 jaar oud (maat 86 tot 140). De jassen waren onder meer van bekende merken als Canada Goose en Nickelson. In een Duits laboratorium werden de bontkragen van de jassen getest.

In 5 van de 6 geteste kragen bleken hoge gehalten van bepaalde gifstoffen te zitten. Het gaat om formaldehyde en nonylfenol ethoxylaten. Die ongezonde stoffen komen in de kragen terecht doordat bij het bewerken van bont zware chemicaliën worden gebruikt.

Ook interessant:

Reageren kan ook via Facebook op onze Baby & Kind Facebook-pagina

Nieuw & interessant

 • wibra-taartje-waarschuwing
  Nieuws  |  11 jan.

  Waarschuwing: Wibra houten speelgoedtaartje

  Uit onderzoek blijkt dat kleine onderdelen los kunnen laten van het Wibra houten speelgoedtaartje. Neemt een kind die in de mond dan kan dat leiden tot verstikking.
 • playing-kids-waarschuwing
  Nieuws  |  21 dec.

  Waarschuwing: Playing Kids Muzikaal Vliegtuig

  Kruidvat waarschuwt voor het Playing Kids Muzikaal Vliegtuig. Als het vliegtuig valt kunnen er stukjes afbreken. Dit kan verstikkingsgevaar opleveren wanneer kleine kinderen deze in de mond nemen.
 • DrBrown's-fopspeenclip-waarschuwing
  Nieuws  |  15 dec.

  Dr. Brown's fopspeenclip

  Dr. Brown’s Fopspeenclip (blauw en roze) kan mogelijk gevaar opleveren. De grootste ring kan breken en als een kind de kleine delen inslikt kan het stikken.
 • speenkoord-waarschuwing
  Nieuws  |  8 dec.

  Waarschuwing: Bebi Amsterdam Speenkoord Gull

  Het speenkoord kan breken waardoor kleine onderdelen los kunnen komen.