icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je kind beschermen tegen schadelijke stoffen

Het is onmogelijk om van elke product de exacte ingrediëntenlijst te achterhalen. Maar je kunt de kans dat je kind in aanraking komt met schadelijke stoffen wel minimaliseren.

Bijgewerkt op:2 oktober 2018

baby plastic

Tips

  • Mijd kleding en textiel met felle kleuren en plastic opdrukken en prints. Koop geen jassen met bontkragen van echt bont. Was nieuwe kleding altijd eerst.
  • Kies bij voorkeur ongeverfd houten speelgoed of speelgoed van textiel. Gevaarlijke stoffen zitten vaker in zacht kunststof en felgekleurde producten.
  • Koop speelgoed dat je kunt wassen. Dat hoeft niet per se in de wasmachine, afnemen met een spons kan ook. Bij speeltjes met een mechaniek moet de fabrikant aangeven hoe je het kunt schoonmaken, bijvoorbeeld door alleen het oppervlak te reinigen (‘surface washable only’).
  • Als het gaat om persoonlijke verzorgingsproducten is het belangrijk je te realiseren dat een babyhuid kwetsbaarder is dan dat van een volwasse. Vermijd verzorgingsproducten met parfum en parabenen. Ook de conserveringsmiddelen zoals phenoxyethanol en 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bronopol) zijn niet onomstreden. Producten die hypoallergeen zijn, geven de minste kans op irritatie. Lees meer over ingrediënten in cosmetische producten.
  • Let op keurmerken: het keurmerk CE zegt niets over de veiligheid. Keurmerken die aangeven dat een product door een onafhankelijk instituut is getest, zijn: GS, TUV Reinland en het Britse BS.
  • Mijd metalen producten en onderdelen. Laat vreemd of sterk geurende producten 24 uur uitwasemen en was ze indien mogelijk met een vochtige spons en milde zeep. Laat puzzelmatten minstens 14 dagen luchten voor gebruik.
  • Vraag bij twijfel na bij de fabrikant welke stoffen er in het product zitten. Controleer of er een probleem met een product bekend is. Dat kan bij Rapex, het alertsysteem van de Europese Commissie, of ga naar nvwa.nl/waarschuwingen.
  • Vermoed je dat er iets mis is met een product, meld het dan bij de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit).
  • Bestel en download de gifwijzer waarin wordt uitgelegd hoe je een vergiftiging kan voorkomen, herkennen, en wat je moet doen bij een vergiftiging. Er staat ook in welke producten giftig kunnen zijn.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant