icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kind en huisdier

Huisdieren zijn gezellig en leerzaam, maar kosten ook extra tijd en vergroten de kans op parasieten. We zetten de voors en tegens van huisdieren bij kinderen op een rij.
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

dierendag en baby en kind

Kinderen worden blij van een huisdier

Kinderen met een huisdier hebben meer zelfvertrouwen en zijn weerbaarder, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) deed een literatuurstudie naar deze onderzoeken. Een huisdier kan ook helpen bij het voorkomen van psychische klachten. Dat heeft vooral te maken met de sociale steun die een dier kan bieden. Maar liefst 90% van de kinderen tussen de 3 en 13 vind het een voordeel om een huisdier te hebben.  Dat blijkt uit een van de onderzoeken. De belangrijkste argumenten die de kinderen gaven: ze vonden het leerzaam, werden er blij van, voelden zich op hun gemak en kregen onvoorwaardelijke liefde van hun dier. Een huisdier is dus een goede aanvulling op je gezin.

Huisdieren en zwangerschap

Ben je zwanger? Laat dan een ander de kattenbak verschonen. In de ontlasting van katten kan een parasiet zitten die leidt tot toxoplasmose: een infectie waar je niet veel van hoeft te merken, maar die wel gevaarlijk is voor je ongeboren kind.

Huisdieren en een baby

Ben je in het ziekenhuis bevallen en heb je een hond? Begroet dan de hond eerst alleen wanneer je thuis komt. Als hond en baby rustig zijn kan je ze kennis laten maken. Voor katten en honden geldt: Rustig snuffelen mag, maar wordt het dier te druk haal hem dan rustig weg bij de baby. Je kan ook eerst een doek of kleding van de baby geven om aan te ruiken. Laat huisdieren niet alleen bij een baby en zorg ervoor dat ook de huisdieren plekken hebben om zich terug te trekken als het ze te veel wordt.

Betrek je kind bij de verzorging

Als kinderen wat ouder zijn kun je ze stap voor stap betrekken bij de verzorging van een huisdier. Een 3-jarige kan bijvoorbeeld helpen met voer geven of borstelen. Maar houd altijd een oogje in het zeil en laat een klein kind nooit alleen met een huisdier. Kinderen hebben hun impulsen nog niet goed onder controle, wat bij dieren voor schrikreacties kan zorgen. Ook kunnen kinderen hun kwaadheid afreageren op huisdieren, met alle gevolgen van dien. Zo kan een hamster gemakkelijk iets breken als hij onhandig wordt opgepakt en een hond kan bijten als een kind hem pijn doet. Door zelf het goede voorbeeld te geven, leert je kind hoe het voor een dier moet zorgen.

Pas op voor parasieten en ziektes

Let vooral bij kleine kinderen goed op de hygiëne. Zet de voeder- en kattenbak buiten bereik van grijpgrage dreumesen en peuters. Laat je kind (en jezelf) niet door je huisdier in het gezicht likken en was altijd de handen na het aaien van een huisdier of verschonen van een hok. Gezonde dieren hebben over het algemeen geen ernstige ziekteverwekkers bij zich, maar voorkomen is beter dan genezen. Houd rekening met overdraagbare parasieten, zoals spoelwormen en aarsmaden. Kinderen krijgen die trouwens vooral door te graven in de zandbak. Met een pilletje van de drogist ben je er zo vanaf, maar ook hier geldt dat voorkomen het beste is. Houd ook rekening met ziektes, zoals de kattenkrabziekte: die kun je oplopen door een krab of beet van een kat. Je kunt het ook krijgen als je een kat laat likken aan een wondje. Lees er meer over op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Huisdieren en allergie

Krijgt een van jullie een loopneus en traanogen na de komst van een huisdier? Met een beetje pech is het geen verkoudheid, maar een allergie. Een kriebelhoest en een droge of jeukende huid kunnen ook symptomen zijn. Allergieën komen helaas steeds vaker voor: in de westerse samenleving gaat het om een verdubbeling in de laatste 25 jaar. De huisarts kan uitsluitsel geven door een huidtest of bloedonderzoek te doen. Ben je allergisch? Je kunt medicijnen innemen tegen de allergie, maar het is beter om weer afscheid te nemen van je huisdier. Hoe verdrietig dat ook is.

Er zijn ook huisdieren waarbij het risico op een allergie kleiner is. Behalve bijvoorbeeld een goudvis, wandelende tak of schildpad kun je denken aan honden waarvan de haren niet uitvallen, maar die je moet (laten) scheren, knippen, plukken of trimmen. Er bestaan ook kale cavia’s: die zijn van het ras Baldwin of Skinny. Meer advies over het uitkiezen van een huisdier.

Tip: doe samen met je kind de quiz van het LICG met 10 gouden regels over hoe je met huisdieren omgaat.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees onze artikelen over baby's en kinderen. Ben je zwanger? Schrijf je in voor de nieuwsbrief Mama telt af! en ontvang praktische to-do lijstjes voor de maanden van je zwangerschap in mailbox.

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • ledikantdeken-hema-waarschuwing
  Nieuws  |  2 feb.

  Hema roept ledikantdekentjes terug

  Hema roept twee van zijn ledikantdekentjes terug. Er kunnen stiksels van losraken.
 • wibra-taartje-waarschuwing
  Nieuws  |  11 jan.

  Waarschuwing: Wibra houten speelgoedtaartje

  Uit onderzoek blijkt dat kleine onderdelen los kunnen laten van het Wibra houten speelgoedtaartje. Neemt een kind die in de mond dan kan dat leiden tot verstikking.
 • playing-kids-waarschuwing
  Nieuws  |  21 dec.

  Waarschuwing: Playing Kids Muzikaal Vliegtuig

  Kruidvat waarschuwt voor het Playing Kids Muzikaal Vliegtuig. Als het vliegtuig valt kunnen er stukjes afbreken. Dit kan verstikkingsgevaar opleveren wanneer kleine kinderen deze in de mond nemen.
 • DrBrown's-fopspeenclip-waarschuwing
  Nieuws  |  15 dec.

  Dr. Brown's fopspeenclip

  Dr. Brown’s Fopspeenclip (blauw en roze) kan mogelijk gevaar opleveren. De grootste ring kan breken en als een kind de kleine delen inslikt kan het stikken.