icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Kooptips: kinderstoel

Samen eten wordt een stuk leuker met een kinderstoel die je makkelijk in- en uitklapt, schoonmaakt en waar je kindje niet uit kan klauteren. Lees waar je op kunt letten voordat je een kinderstoel aanschaft.
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

Kind op stoel

Het tuigje

Een goede 5-puntsgordel zorgt ervoor dat je beweeglijke kindje niet kan opstaan of uit de stoel kan klimmen. De meeste kinderstoelen hebben zo’n tuigje. Een stoel die schouderbanden heeft die in het kruis worden vastgemaakt is ook goed. Sommige stoelen hebben een verhoging bij het kruis in combinactie met een horizontale balk of tailleriempje of een stevig riempje bij het kruis. Zo'n kruisriempje zorgt ervoor dat je baby er niet uitglijdt. Let erop dat de openingen voor de beentjes niet te groot zijn, de romp van een baby mag er niet tussen kunnen.

Het tafelblad

Een blad dat je kunt aanpassen en eraf kunt halen is heel handig; het geeft je baby extra ruimte in een stoel als hij of zij groter wordt. Pas op voor kleine ruimtes waar rozijnen in kunnen rollen of waar aardappelpuree in gestopt kan worden. Dan blijf je bezig met schoonmaken.

Bekleding en comfort

De meeste kinderstoelen hebben zachte bekleding. Dat is comfortabel voor je baby, maar vaak wél lastiger schoon te poetsen. Bespaar jezelf de moeite en kies voor een bekleding met zo weinig mogelijk naden, plooien en spleten. En pas op voor geweven stoffen of materiaal die je alleen met de hand kunt wassen.

Soepel te verstellen

Test de stoel altijd in de winkel: kun je het blad makkelijk verstellen, de gesp soepel los maken en de stoel snel opvouwen? Waarschijnlijk ga je deze acties meer dan een keer per dag uitvoeren, soms met een drukke peuter erin, dus kies voor een stoel waarbij dit soepel gaat.

Inklapbare kinderstoel

Heb je niet zo veel ruimte in huis en kan de stoel niet altijd aan tafel blijven staan? Kies dan een kinderstoel die je makkelijk kunt inklappen. Fijn om te weten: niet elke ingeklapte kinderstoel hoeft tegen een muur te leunen, sommigen zijn zo ontworpen dat ze los kunnen blijven staan.

Meegroeistoel

Een meegroeistoel doet wat hij zegt: hij 'groeit' mee met je kindje. De bekendste is Stokke Tripp Trapp. De voetensteun en het zitvlak zijn verstelbaar en kunnen worden aangepast als het kind langer wordt. Je kindje zit dan op dezelfde hoogte aan tafel als de rest van de familie. Zelfs na de geboorte kan je baby al aan tafel, dankzij een speciale beugel of babynestje. Meegroeistoelen zijn vaak duur in aanschaf, maar gaan wél jaren mee.

Checklist voor een veilige kinderstoel

 • Is er een goede beveiliging tegen het vallen uit de stoel? Heeft de stoel een gordel of tuigje?
 • Zijn de openingen niet te groot? Het rompje van je baby mag er niet doorheen passen.
 • Staat de kinderstoel stabiel en stevig? Kantelt hij niet makkelijk naar voren, achteren of zijwaards?
 • Zijn er scherpe randen?
 • Zijn er openingen waar een kindervingertje bij kan?
 • Vanaf welke leeftijd is de stoel te gebruiken? En tot welke leeftijd?
 • Welke accessoires zijn erbij te krijgen? Denk aan stoelverkleiners, bekleding, een baby-inzet of extra beugel. 

Tweedehands kinderstoel

Tegen de tijd dat je een kinderstoel moet kopen, is je babybudget misschien al op. Gelukkig is er genoeg keuze op de tweedehands markt. Let dan goed op de volgende punten naast de eerder genoemde punten:

 • Ontbreken er geen schroeven of bouten die gevaarlijk kunnen zijn?
 • Zorg dat de vulling van de stoel in goede conditie is en niet kapot of gescheurd. Zichtbaar schuim kan een potentieel verstikkingsgevaar zijn.
 • Controleer op afbladderende verf en splinters.
 • Check of het hout intact is.
 • Heeft de stoel een gordel of tuigje? Als dat niet het geval is, check of het bevestigingspunten heeft waaraan je een gordel kunt vastmaken, dan kun je die nog los bijkopen.
 • Ga altijd langs bij de verkoper om de stoel te bekijken voordat je betaalt. 

Veiligheidsnorm

Voor kinderstoelen bestaat een veiligheidsnorm, de NEN 14988. Het is geen geharmoniseerde (zeg maar verplichte) norm, dus fabrikanten mogen ervan afwijken. Dat doen fabrikanten bijvoorbeeld als ze een nieuw ontwerp hebben. Of wanneer het een 2-in-1 product is, een stoel die later tot stoelverhoger om te bouwen is. 
Het is dus niet zo dat alle kinderstoelen voldoen aan de huidige veiligheidsnorm. Dat betekent niet dat ze per definitie onveilig zijn, maar je kunt er als ouder ook niet zomaar van uitgaan 'dat het allemaal wel goed is'. Houd hier rekening mee; laat je kind sowieso niet zonder toezicht in de stoel zitten.
De huidige norm wordt naar verwachting herzien in 2017 zodat er duidelijkheid komt, ook voor de vooruitstrevende ontwerpen. 

Tip: Door de komst van een baby gaat automatisch de waarde van je inboedel omhoog. Check dus goed of je nog voldoende verzekerd bent met onze Inboedel- en opstalverzekeringvergelijker.

Ook interessant:

Wij testen ook:

Bekijk ook onze Baby & Kind Facebook-pagina.

Nieuw & interessant

 • Smart-watches-kinderen
  Nieuws  |  18 okt.

  Veiligheidslekken in gps-horloges kinderen

  Volgens de Noorse Consumentenbond is een aantal gps-horloges voor kinderen zeer slecht beveiligd. Vreemden kunnen de controle overnemen en kinderen volgen en afluisteren.
 • Autostoeltje-MC-airbag
  Nieuws  |  17 okt.

  Maxi-Cosi lanceert autostoeltje met airbags

  In de gordeltjes van het nieuwste stoeltje van Maxi-Cosi zitten kleine airbags verwerkt. De airbags openen zich razendsnel bij een botsing en vangen het hoofdje en nekje op.
 • traphekje-test-still-2-video
  Nieuws  |  2 okt.

  Gevaarlijke traphekjes op Zwarte Lijst

  In 3 jaar testen vond de Consumentenbond al 7 levensgevaarlijke traphekjes. Alle hekjes verdwenen stilletjes uit de winkel, maar er werd niets teruggeroepen. Daarom maken wij een zwarte Lijst.
 • Waarschuwing-littlepianist
  29 sep.

  Waarschuwing: Little pianist Toi-Toys

  Toi-Toys heeft vastgesteld dat van hun minipiano, de 'Little pianist', een onderdeel los kan komen dat kleine kinderen kunnen inslikken.