! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kooptips kinderstoel

Samen eten wordt een stuk prettiger met een kinderstoel die je makkelijk in- en uitklapt, schoonmaakt en waar je kind niet uit kan klauteren. Waar kun je nog meer op letten als je een kinderstoel gaat kopen?
Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 18 mei 2021

Checklist voor een veilige kinderstoel

 • Is er een goede beveiliging tegen het vallen uit de stoel? Heeft de stoel een gordel of tuigje, ook tussen de benen?
 • Zijn de openingen niet te groot? Het rompje van je baby mag er niet doorheen passen.
 • Staat de kinderstoel stabiel en stevig? Kantelt hij niet makkelijk naar voren, achteren of zijwaarts?
 • Zijn er scherpe randen?
 • Zijn er openingen waar een kindervingertje bij kan?
 • Vanaf welke leeftijd is de stoel te gebruiken? En tot welke leeftijd?
 • Welke accessoires zijn erbij te krijgen? Denk aan stoelverkleiners, bekleding, een baby-inzet of extra beugel.

Het tuigje

Een goede 5-puntsgordel zorgt ervoor dat je beweeglijke kind niet kan opstaan of uit de stoel kan klimmen. De meeste kinderstoelen hebben zo’n tuigje. Ook prima zijn schouderbanden die in het kruis worden vastgemaakt.

Sommige stoelen hebben een verhoging bij het kruis in combinatie met een horizontale balk of tailleriempje, of een stevig riempje bij het kruis. Zo'n kruisriempje zorgt ervoor dat je baby niet uit de stoel glijdt. Het is wel belangrijk dat het tailleriempje en het riempje bij het kruis aan elkaar vast zitten. Zo kun je het kruisriempje niet vergeten.

Let erop dat de openingen voor de beentjes niet te groot zijn. De romp van een baby mag er niet doorheen kunnen.

Het tafelblad

Een blad dat je kunt aanpassen en van het stoeltje af kunt halen is heel handig. Je baby heeft dan extra de ruimte als hij groter wordt.

Pas op voor kleine ruimtes waarin rozijnen kunnen rollen of aardappelpuree verstopt kan worden. Dan blijf je schoonmaken. Het is handig als het tafelblad in de vaatwasser kan. Sommige tafelbladen hebben ook een losse placemat die in de vaatwasser kan.

Bekleding en comfort

De meeste kinderstoelen hebben zachte bekleding. Dat is comfortabel voor je baby, maar vaak ook lastiger schoon te maken. Bespaar jezelf de moeite en kies voor bekleding met zo weinig mogelijk naden, plooien en spleten. Pas op voor geweven stoffen of materiaal dat je alleen met de hand kunt wassen.

Soepel te verstellen

Test de stoel altijd in de winkel: kun je het blad makkelijk verstellen en de gesp soepel losmaken? Waarschijnlijk ga je deze acties meerdere keren per dag uitvoeren, soms met een drukke peuter erin. Dus kies voor een stoel waarbij dit eenvoudig gaat.

Inklapbare kinderstoel

Heb je niet zo veel ruimte in huis en kan de stoel niet altijd aan tafel blijven staan? Kies dan een kinderstoel die je makkelijk kunt inklappen.

Niet alle ingeklapte kinderstoelen hoeven trouwens tegen de muur te staan. Sommige inklapbare kinderstoelen zijn zo ontworpen dat ze los kunnen blijven staan of opgehangen kunnen worden.

Meegroeistoel

Een meegroeistoel kun je aanpassen aan je groter wordende kind. Meegroeistoelen zijn vaak duur in aanschaf, maar gaan jaren mee. De bekendste is de Stokke Tripp Trapp. De voetensteun en het zitvlak zijn verstelbaar. Het kind kan zo altijd op dezelfde hoogte aan tafel zitten als de rest van de familie.

Met een speciale beugel of baby-inzet kan je baby zelfs na de geboorte al aan tafel. Maar: zet kinderen pas echt in een stoel(tje) als ze zelfstandig kunnen zitten.

Tweedehands kinderstoel

Tegen de tijd dat je een kinderstoel moet kopen, is je budget misschien op. Gelukkig is er genoeg keuze op de tweedehandsmarkt. Let dan goed op de volgende punten:

 • Check of er geen schroeven of bouten ontbreken, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan.
 • Zorg dat de vulling van de stoel in goede conditie is. Zichtbaar schuim betekent een risico op verstikking.
 • Controleer op afbladderende verf en splinters.
 • Check of het hout intact is.
 • Controleer of de stoel een gordel of tuigje heeft, en zo niet, of het bevestigingspunten heeft waaraan je een los bij te kopen gordel kunt vastmaken.
 • Ga altijd langs bij de verkoper om de stoel te bekijken voordat je betaalt.

Veiligheidsnorm

Voor kinderstoelen bestaat een veiligheidsnorm, de NEN 14988. Vaak staat dit nummer op de verpakking of in de omschrijving van de stoel.

Het is geen verplichte norm, dus fabrikanten mogen ervan afwijken. Dat komt bijvoorbeeld voor bij 2-in-1-producten; stoelen die je uit elkaar kunt halen zodat je een tafeltje en een lage stoel hebt.

Het is dus niet zo dat alle kinderstoelen voldoen aan de huidige veiligheidsnorm. Uit onze test kinderstoelen blijkt dat sommige kinderstoelen problemen hebben met stabiliteit, degelijkheid of veiligheid. Dat risico is er ook wanneer de fabrikant zegt aan de norm te voldoen. Laat je kind daarom nooit zonder toezicht in de stoel zitten.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • WAARSCHUWING Vingerverf Zeeman 1200x800
  Nieuws | 11 okt.

  Veiligheidswaarschuwing: Vingerverf Zeeman

  In de kleuren geel en rood van de vingerverf van Zeeman blijkt een te hoog gehalte aan conserveringsmiddel te zitten.
 • WAARSCHUWING Boppy Hug en Nest babykussen 1200x800
  Nieuws | 27 sep.

  Veiligheidswaarschuwing: Boppy Hug & Nest babykussen

  Na een terugroepactie in de VS van The Boppy Company wordt een soortgelijk product bekend als het Boppy Hug & Nest babykussen teruggeroepen. Dit babykussen wordt gedistribueerd in Europa en in andere landen (niet in de VS en Canada).
 • Joolz_Hub_Plus_Kinderwagen_Nieuws
  Nieuws | 8 sep.

  Joolz Hub+ Afrader

  De Joolz Hub+ is als Afrader uit onze test gekomen. Een van de voorwielen kwam los te zitten in de veiligheidstest. Daardoor is de wagen minder stabiel en kan omvallen.
 • VT wonen DIY traphekje
  1 sep.

  Waarschuwing: maak dit vtwonen traphekje niet

  Zelf een traphekje maken? Vtwonen geeft op haar website een beschrijving hoe dit je dit doet. Maar let op: dit hekje is absoluut niet veilig.