icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kooptips kinderstoel

Samen eten wordt een stuk leuker met een kinderstoel die je makkelijk in- en uitklapt, schoonmaakt en waar je kind niet uit kan klauteren. Waar moet je op letten voordat je een kinderstoel koopt?

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:2 oktober 2018

Kind op stoel

Het tuigje

Een goede 5-puntsgordel zorgt ervoor dat je beweeglijke kind niet kan opstaan of uit de stoel kan klimmen. De meeste kinderstoelen hebben zo’n tuigje. Een stoel die schouderbanden heeft die in het kruis worden vastgemaakt is ook goed.

Sommige stoelen hebben een verhoging bij het kruis in combinatie met een horizontale balk of tailleriempje of een stevig riempje bij het kruis. Zo'n kruisriempje zorgt ervoor dat je baby er niet uitglijdt. Het is wel belangrijk dat het tailleriempje en het riempje tussen het kruis aan elkaar vastzitten. Zo kun je het kruisriempje niet vergeten.

Let erop dat de openingen voor de beentjes niet te groot zijn, de romp van een baby mag er niet tussen kunnen.

Het tafelblad

Een blad dat je kunt aanpassen en eraf kunt halen is heel handig, je baby heeft dan extra ruimte in een stoel als hij of zij groter wordt.

Pas op voor kleine ruimtes waarin rozijnen kunnen rollen of aardappelpuree verstopt kan worden. Dan blijf je bezig met schoonmaken. Het is handig als het tafelblad in de vaatwasser kan. Sommige tafelbladen hebben ook een losse placemat die erin ligt en in de vaatwasser kan.

Bekleding en comfort

De meeste kinderstoelen hebben zachte bekleding. Dat is comfortabel voor je baby, maar vaak wél lastiger schoon te poetsen. Bespaar jezelf de moeite en kies voor een bekleding met zo weinig mogelijk naden, plooien en spleten. Pas op voor geweven stoffen of materiaal dat je alleen met de hand kunt wassen.

Soepel te verstellen

Test de stoel altijd in de winkel: kun je het blad makkelijk verstellen, de gesp soepel losmaken en de stoel snel opvouwen? Waarschijnlijk ga je deze acties meerdere keren per dag uitvoeren, soms met een drukke peuter erin. Dus kies voor een stoel waarbij dit soepel gaat.

Inklapbare kinderstoel

Heb je niet zo veel ruimte in huis en kan de stoel niet altijd aan tafel blijven staan? Kies dan een kinderstoel die je makkelijk kunt inklappen. Fijn om te weten: niet elke ingeklapte kinderstoel hoeft tegen een muur te leunen. Sommige inklapbare kinderstoelen zijn zo ontworpen dat ze los kunnen blijven staan of opgehangen kunnen worden.

Meegroeistoel

Een meegroeistoel doet wat hij zegt: hij 'groeit' mee met je kind. De bekendste is Stokke Tripp Trapp. De voetensteun en het zitvlak zijn verstelbaar en kunnen worden aangepast als het kind langer wordt. Je kind zit daarmee op dezelfde hoogte aan tafel als de rest van de familie. Zelfs na de geboorte kan je baby al aan tafel, dankzij een speciale beugel of babyinzet. Maar het is beter om kinderen pas te laten zitten als ze dit zelfstandig kúnnen. Meegroeistoelen zijn vaak duur in aanschaf, maar gaan wél jaren mee.

Checklist voor een veilige kinderstoel

 • Is er een goede beveiliging tegen het vallen uit de stoel? Heeft de stoel een gordel of tuigje, ook tussen de benen?
 • Zijn de openingen niet te groot? Het rompje van je baby mag er niet doorheen passen.
 • Staat de kinderstoel stabiel en stevig? Kantelt hij niet makkelijk naar voren, achteren of zijwaarts?
 • Zijn er scherpe randen?
 • Zijn er openingen waar een kindervingertje bij kan?
 • Vanaf welke leeftijd is de stoel te gebruiken? En tot welke leeftijd?
 • Welke accessoires zijn erbij te krijgen? Denk aan stoelverkleiners, bekleding, een baby-inzet of extra beugel.

Tweedehands kinderstoel

Tegen de tijd dat je een kinderstoel moet kopen, is je budget misschien op. Gelukkig is er genoeg keuze op de tweedehandsmarkt. Let dan goed op de volgende punten:

 • Ontbreken er geen schroeven of bouten die gevaarlijk kunnen zijn?
 • Zorg dat de vulling van de stoel in goede conditie is en niet kapot of gescheurd. Zichtbaar schuim kan een potentieel verstikkingsgevaar zijn.
 • Controleer op afbladderende verf en splinters.
 • Check of het hout intact is.
 • Heeft de stoel een gordel of tuigje? Als dat niet het geval is, check of het bevestigingspunten heeft waaraan je een gordel kunt vastmaken, dan kun je die los bijkopen.
 • Ga altijd langs bij de verkoper om de stoel te bekijken voordat je betaalt.

Veiligheidsnorm

Voor kinderstoelen bestaat een veiligheidsnorm, de NEN 14988. Vaak staat dit nummer op de verpakking of in de omschrijving van een stoel bij een winkel. Het is geen geharmoniseerde (zeg maar verplichte) norm, dus fabrikanten mogen ervan afwijken. Dat doen fabrikanten bijvoorbeeld als ze een nieuwe stoel ontworpen hebben die qua constructie niet gedekt wordt door de norm. Of wanneer het een 2-in-1-product is: een stoel die later tot stoelverhoger is om te bouwen, of een stoel die je ook uit elkaar kunt halen zodat je een tafeltje en een lage stoel hebt.

Het is dus niet zo dat alle kinderstoelen voldoen aan de huidige veiligheidsnorm. Uit onze test kinderstoelen blijkt dat sommige kinderstoelen problemen hebben met stabiliteit, degelijkheid of veiligheid. Dat kan trouwens ook het geval zijn wanneer ze zeggen aan de norm te voldoen. Het betekent niet altijd dat ze per definitie onveilig zijn, maar je kunt er als ouder ook niet zomaar van uitgaan 'dat het allemaal wel goed is'. Houd hier rekening mee. Laat je kind sowieso niet zonder toezicht in de stoel zitten.

Lees ook:

Bekijk ook onze Baby & Kind Facebook-pagina.

Nieuw & interessant

 • wibra-magneetletters-WAARSCHUWING-1200x800
  Nieuws  |  12 dec.

  Waarschuwing: Wibra magneten cijfers en letters

  Winkelketen Wibra roept magneten in de vorm van letters en cijfers terug. De magneten kunnen loslaten waardoor er verstikkingsgevaar kan ontstaan voor jonge kinderen.
 • waterfluitjes-waarschuwing
  Nieuws  |  5 dec.

  Waarschuwing: Waterfluitjes Primark

  Winkelketen Primark roept waterfluitjes (water flutes) terug. De fluitjes kunnen een volume produceren dat boven de geldende geluidslimieten ligt. Dit kan leiden tot gezondheidsrisico’s. De fluitjes zijn verkocht van 11 februari 2017 tot en met 20 augustus 2018.
 • houtkraam-trekdieren-hond-eend-kat-WAARSCHUWING-1200x800
  Nieuws  |  3 dec.

  Veiligheidswaarschuwing: Trekdier hond, eend en kat van De Houtkraam

  De Houtkraam roept Trekdier hond, eend en kat terug. Het touwtje van de trekdieren is te lang waardoor er voor kleine kinderen verstikkingsgevaar is.
 • playwood-redschoolbus-WAARSCHUWING-1200x800
  Nieuws  |  3 dec.

  Veiligheidswaarschuwing: Rode schoolbus van Playwood

  Als dit speelgoed valt kunnen er onderdelen losraken. Ook zijn de poppetjes te klein, waardoor er verstikkingsgevaar ontstaat voor jonge kinderen.