icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Laat kinderen niet alleen achter in de auto

Even snel de winkel in als de baby lekker ligt te slapen in de auto. Helaas is dat niet zo ongevaarlijk als het klinkt. De temperatuur kan razendsnel oplopen in een auto, met name als de zon erop staat. Ook worden kinderen soms simpelweg vergeten. Dit kan levensgevaarlijk zijn.

Laurien Kokkeler

Laurien Kokkeler , Expert Elektronica Bijgewerkt op:19 november 2019

parkeerplaats-in-zon

Temperatuur auto 

Op een warme zomerse dag is het wellicht voor iedereen vanzelfsprekend dat je kinderen niet alleen in de auto laat zitten. Maar het is een misverstand om te denken dat je alleen dan moet uitkijken. Ook op een lentedag kan het al snel snikheet worden in een auto. Dus laat je kinderen niet alleen achter in de auto. Ook niet met de ramen op een kiertje of in de schaduw. Dat is niet voldoende.

BuitentemperatuurNa 10 minutenNa 30 minuten
21°C31°C40°C
27°C37°C45°C
32°C43°C51°C

Daarnaast kan het voor kinderen ook een nare ervaring zijn om ‘opgesloten’ in een auto te zitten en kunnen ze in paniek raken. 

Gevolgen achterlaten kind

Wat gebeurt er als een kind in een hete auto komt te zitten? Bij een (te) hoge temperatuur begint het kind zich eerst ziek te voelen, raakt gedesoriënteerd en raakt uiteindelijk bewusteloos. Als de lichaamstemperatuur oploopt tot 41 graden, kan het kind overlijden. 

Baby’s zijn extra kwetsbaar doordat ze minder goed in staat zijn om hun lichaamstemperatuur te regelen. Ze raken makkelijker oververhit.

Doordat kinderen in de auto worden achtergelaten of vergeten, sterven er in de Verenigde Staten elk jaar 35 tot 40 kinderen. In Europa zijn er ook incidenten bekend, maar zijn er geen statistieken van.

Grijp in als je een kind in een auto ziet

Regelmatig komt in het nieuws terug dat omstanders het leven van een kindje redden door in te grijpen. Zie je een kindje dat alleen in een warme auto zit? Zijn de ouders niet in de buurt en krijg je de deur niet open? Bel het alarmnummer en volg de gegeven instructies.

Waarschuwingen

De laatste jaren komen er steeds meer hulpmiddelen op de markt. Denk aan auto’s die je een waarschuwingssignaal geven of een reminder om te checken of er iemand achterin zit. En niet alleen de autofabrikanten zijn er mee bezig; ook zien we producten op de markt verschijnen die je zelf aan de gordeltjes vastzet en je waarschuwen als het kind alleen wordt achtergelaten. Het gebeurt namelijk lang niet altijd bewust. Het is weleens voorgekomen dat een ouder onderweg naar het werk vergat een (slapend) kindje af te zetten bij de kinderopvang. Met dramatische gevolgen...

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke autostoeltjes goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

Het beste autostoeltje

Popup Autostoeltje 1200x800

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • WAARSCHUWING Kakkies 1200x800
  9 jan.

  Veiligheidswaarschuwing: Kakkies Speenkoord

  Uit controle van de NVWA is gebleken dat de metalen bevestigingsclip van het speenkoord kan breken waardoor er kleine onderdelen los kunnen komen. Ook is het speenkoord te lang. Hierdoor bestaat het gevaar op verstikking en/of verwurging.
 • WAARSCHUWING Kidooz 1200x800
  Nieuws  |  9 jan.

  Veiligheidswaarschuwing: Kidooz speenkoorden

  Door een productiefout kan de metalen clip van het speenkoord afbreken waardoor meerdere kleine onderdelen ontstaan. Als kleine kinderen deze kleine delen inslikken kan dat verstikking tot gevolg hebben.
 • WAARSCHUWING Free & Easy slijm 1200x800
  Nieuws  |  9 jan.

  Veiligheidswaarschuwing: Slijm in potje Free & Easy

  Free & Easy heeft een veiligheidswaarschuwing uitgedaan voor Slijm in potje in 4 kleuren. Het bevat teveel boor. Inname kan leiden tot huidirritatie, misselijkheid en diarree. Bij langdurige blootstelling kan blijvend letsel ontstaan en mogelijk gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid.
 • WAARSCHUWING Speenketting Hema 1200x800
  Nieuws  |  17 dec.

  Waarschuwing: Speenketting HEMA

  Door een productiefout kan de plastic clip van de speenkettingen van de HEMA afbreken. Hierdoor ontstaat er gevaar op verstikking.