icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Laat kinderen niet alleen achter in de auto

Even snel de winkel in als de baby lekker ligt te slapen in de auto. Helaas is dat niet zo ongevaarlijk als het klinkt. De temperatuur kan razendsnel oplopen in een auto, met name als de zon erop staat. Ook worden kinderen soms simpelweg vergeten. Dit kan levensgevaarlijk zijn.

Laurien Kokkeler

Laurien Kokkeler , Expert Elektronica Bijgewerkt op:19 november 2019

parkeerplaats-in-zon

Temperatuur auto 

Op een warme zomerse dag is het wellicht voor iedereen vanzelfsprekend dat je kinderen niet alleen in de auto laat zitten. Maar het is een misverstand om te denken dat je alleen dan moet uitkijken. Ook op een lentedag kan het al snel snikheet worden in een auto. Dus laat je kinderen niet alleen achter in de auto. Ook niet met de ramen op een kiertje of in de schaduw. Dat is niet voldoende.

BuitentemperatuurNa 10 minutenNa 30 minuten
21°C31°C40°C
27°C37°C45°C
32°C43°C51°C

Daarnaast kan het voor kinderen ook een nare ervaring zijn om ‘opgesloten’ in een auto te zitten en kunnen ze in paniek raken. 

Gevolgen achterlaten kind

Wat gebeurt er als een kind in een hete auto komt te zitten? Bij een (te) hoge temperatuur begint het kind zich eerst ziek te voelen, raakt gedesoriënteerd en raakt uiteindelijk bewusteloos. Als de lichaamstemperatuur oploopt tot 41 graden, kan het kind overlijden. 

Baby’s zijn extra kwetsbaar doordat ze minder goed in staat zijn om hun lichaamstemperatuur te regelen. Ze raken makkelijker oververhit.

Doordat kinderen in de auto worden achtergelaten of vergeten, sterven er in de Verenigde Staten elk jaar 35 tot 40 kinderen. In Europa zijn er ook incidenten bekend, maar zijn er geen statistieken van.

Grijp in als je een kind in een auto ziet

Regelmatig komt in het nieuws terug dat omstanders het leven van een kindje redden door in te grijpen. Zie je een kindje dat alleen in een warme auto zit? Zijn de ouders niet in de buurt en krijg je de deur niet open? Bel het alarmnummer en volg de gegeven instructies.

Waarschuwingen

De laatste jaren komen er steeds meer hulpmiddelen op de markt. Denk aan auto’s die je een waarschuwingssignaal geven of een reminder om te checken of er iemand achterin zit. En niet alleen de autofabrikanten zijn er mee bezig; ook zien we producten op de markt verschijnen die je zelf aan de gordeltjes vastzet en je waarschuwen als het kind alleen wordt achtergelaten. Het gebeurt namelijk lang niet altijd bewust. Het is weleens voorgekomen dat een ouder onderweg naar het werk vergat een (slapend) kindje af te zetten bij de kinderopvang. Met dramatische gevolgen...

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke autostoeltjes goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

Het beste autostoeltje

Popup Autostoeltje 1200x800

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • WAARSCHUWING Fruit slijm 1200x800
  Nieuws  |  26 mrt.

  Waarschuwing: Fruit slime D&F BV

  Het fruitslijm van D&F BV bevat een te hoog gehalte aan chemicaliën. Dit kan zorgen voor een gezondheidsrisico.
 • WAARSCHUWING houten snijtaart verjaardag 1200x800
  Nieuws  |  26 mrt.

  Waarschuwing: Houten snijtaart van Playwood

  De losse kaarsjes op de houten taart zijn te klein. Deze kleine onderdelen kunnen bij jonge kinderen verstikkingsgevaar veroorzaken.
 • WAARSCHUWING speelgoed-sleutels 1200x800
  Nieuws  |  16 mrt.

  Veiligheidswaarschuwing: Little Dutch Houten speelgoedsleutels

  Leverancier Tiamo BV roept de Little Dutch Houten speelgoedsleutels Adventure pink & blue terug. Uit onderzoek is gebleken dat het speelgoed bij deze kinderen te ver in de mond kan komen en de keel kan raken.
 • WAARSCHUWING Baby’s sleutelbos VTech 1200x800
  Nieuws  |  12 mrt.

  Veiligheidswaarschuwing: Baby’s sleutelbos VTech

  Baby’s sleutelbos 80-505123 van VTech voldoet niet aan de veiligheidseisen die aan speelgoed worden gesteld. De sleutelbos bevat een geel bijtspeeltje waarbij een verhoogde blootstelling aan N-methyl- N-nitrosoaniline is geconstateerd. Hierdoor is er een gezondheidsrisico.