icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Mankementen bij indoor speeltoestellen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht 37 overdekte speellocaties met in totaal 180 speeltoestellen. Bij 33 locaties constateerde ze tijdens de eerste inspectie 1 of meer afwijkingen.

Gepubliceerd op:  23 januari 2017

speeltoestellen

Wettelijke regels

Elk speeltoestel moet veilig zijn voordat kinderen erop mogen spelen. De overheid wijst een keuringsinstantie aan die een toestel keurt. Voldoet het speeltoestel aan de veiligheidseisen? Dan krijg het een merk van goedkeuring. De beheerder van het toestel moet na keuring ervoor zorgen dat het toestel blijft voldoen aan de veiligheidseisen.

De NVWA controleert of de fabrikant en de beheerder van het speeltoestel zich aan de regels houden. Bij dit onderzoek controleerde de NVWA 2 aspecten: of het speeltoestel was goedgekeurd en of de toestellen voldeden aan de wettelijke veiligheidseisen.

Resultaten onderzoek

 • Bij 15 locaties was sprake van zowel technische gebreken als ontbrekende veiligheidscertificatie.
 • Bij 5 locaties waren er alleen technische mankementen.
 • Bij 13 locaties miste alleen de veiligheidscertificatie.

Bij herinspectie hadden 10 locaties een toestel met een mankement. De NVWA heeft teze toestellen verzegeld en gezorgd dat ze niet meer gebruikt kunnen worden. Bij een tweede herinspectie bleek dat er haast geen overtredingen waren.

Wil je weten om welke locaties het gaat? Op de site van de NVWA staat een lijst met de onderzochte speellocaties. Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt.

Advies

In Nederland zijn ongeveer 150 indoor speellocaties. Ruim driekwart van de locaties is nog niet geïnspecteerd. De NVVA zal de komende tijd meer inspecties doen vanwege de slechte resultaten. Wees intussen alert op technische gebreken aan speeltoestellen. Zie je een gebrek? Meld het dan bij de NVWA.

Vragen?

Heb je vragen? Neem dan contact op met het klantcontactcentrum van de NVWA of bel 0900 - 03 88.

Lees ook:

Meer tips voor je baby of kind?

Nieuw & interessant

 • DrBrown's-fopspeenclip-waarschuwing
  Nieuws  |  15 dec.

  Dr. Brown's fopspeenclip

  Dr. Brown’s Fopspeenclip (blauw en roze) kan mogelijk gevaar opleveren. De grootste ring kan breken en als een kind de kleine delen inslikt kan het stikken.
 • speenkoord-waarschuwing
  Nieuws  |  8 dec.

  Waarschuwing: Bebi Amsterdam Speenkoord Gull

  Het speenkoord kan breken waardoor kleine onderdelen los kunnen komen.
 • Colorclick-jumbo-waarschuwing
  Nieuws  |  7 dec.

  Waarschuwing: Colorclick van Jumbo

  Als de Colorclick met batchnummer 160919TG op de grond valt kunnen er kleine stukjes loskomen. Wanneer kinderen deze in de mond nemen ontstaat er risico op verstikking.
 • Waarschuwing-tijgertjes
  Nieuws  |  1 dec.

  Waarschuwing: Tijgertjes Bert Struis

  De oogjes van de tijgertjes van Bert Struis zitten niet goed vast en kunnen loskomen. Als kinderen de oogjes inslikken kunnen ze erin stikken.