icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Mankementen bij indoor speeltoestellen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht 37 overdekte speellocaties met in totaal 180 speeltoestellen. Bij 33 locaties constateerde ze tijdens de eerste inspectie 1 of meer afwijkingen.

Gepubliceerd op:23 januari 2017

speeltoestellen

Wettelijke regels

Elk speeltoestel moet veilig zijn voordat kinderen erop mogen spelen. De overheid wijst een keuringsinstantie aan die een toestel keurt. Voldoet het speeltoestel aan de veiligheidseisen? Dan krijg het een merk van goedkeuring. De beheerder van het toestel moet na keuring ervoor zorgen dat het toestel blijft voldoen aan de veiligheidseisen.

De NVWA controleert of de fabrikant en de beheerder van het speeltoestel zich aan de regels houden. Bij dit onderzoek controleerde de NVWA 2 aspecten: of het speeltoestel was goedgekeurd en of de toestellen voldeden aan de wettelijke veiligheidseisen.

Resultaten onderzoek

 • Bij 15 locaties was sprake van zowel technische gebreken als ontbrekende veiligheidscertificatie.
 • Bij 5 locaties waren er alleen technische mankementen.
 • Bij 13 locaties miste alleen de veiligheidscertificatie.

Bij herinspectie hadden 10 locaties een toestel met een mankement. De NVWA heeft teze toestellen verzegeld en gezorgd dat ze niet meer gebruikt kunnen worden. Bij een tweede herinspectie bleek dat er haast geen overtredingen waren.

Wil je weten om welke locaties het gaat? Op de site van de NVWA staat een lijst met de onderzochte speellocaties. Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt.

Advies

In Nederland zijn ongeveer 150 indoor speellocaties. Ruim driekwart van de locaties is nog niet geïnspecteerd. De NVVA zal de komende tijd meer inspecties doen vanwege de slechte resultaten. Wees intussen alert op technische gebreken aan speeltoestellen. Zie je een gebrek? Meld het dan bij de NVWA.

Vragen?

Heb je vragen? Neem dan contact op met het klantcontactcentrum van de NVWA of bel 0900 - 03 88.

Lees ook:

Meer tips voor je baby of kind?

Nieuw & interessant

 • wibra-magneetletters-WAARSCHUWING-1200x800
  Nieuws  |  12 dec.

  Waarschuwing: Wibra magneten cijfers en letters

  Winkelketen Wibra roept magneten in de vorm van letters en cijfers terug. De magneten kunnen loslaten waardoor er verstikkingsgevaar kan ontstaan voor jonge kinderen.
 • waterfluitjes-waarschuwing
  Nieuws  |  5 dec.

  Waarschuwing: Waterfluitjes Primark

  Winkelketen Primark roept waterfluitjes (water flutes) terug. De fluitjes kunnen een volume produceren dat boven de geldende geluidslimieten ligt. Dit kan leiden tot gezondheidsrisico’s. De fluitjes zijn verkocht van 11 februari 2017 tot en met 20 augustus 2018.
 • houtkraam-trekdieren-hond-eend-kat-WAARSCHUWING-1200x800
  Nieuws  |  3 dec.

  Veiligheidswaarschuwing: Trekdier hond, eend en kat van De Houtkraam

  De Houtkraam roept Trekdier hond, eend en kat terug. Het touwtje van de trekdieren is te lang waardoor er voor kleine kinderen verstikkingsgevaar is.
 • playwood-redschoolbus-WAARSCHUWING-1200x800
  Nieuws  |  3 dec.

  Veiligheidswaarschuwing: Rode schoolbus van Playwood

  Als dit speelgoed valt kunnen er onderdelen losraken. Ook zijn de poppetjes te klein, waardoor er verstikkingsgevaar ontstaat voor jonge kinderen.