icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kinderstoelen niet altijd veilig

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht in 2015 24 kinderstoelen op veiligheid. 10 stoelen voldoen niet aan de veiligheidseisen. 
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert Woning & HuishoudenGepubliceerd op:3 december 2015

Kinderstoel

Verboden kinderstoelen

Bij kinderstoelen waar er een risico is op vingerbeknelling is de verkoop verboden. We adviseren bezitters van deze stoelen te stoppen met het gebruik ervan. Het gaat om de volgende kinderstoelen:

 • Bebiesfirst, Standard Pure, Rens artikelnummer 4031W 07.2014
  De stoel is onvoldoende stabiel en kan naar achteren kantelen. Dit kan ernstig hoofdletsel veroorzaken.  Consumenten in het bezit van deze kinderstoel zijn opgeroepen deze onmiddellijk terug te brengen naar Van Asten BabySuperstore.
 • De kubusstoel DEN Spits Childhome 12101517
  Heeft een opening tussen de rugleuning en de rechter armleuning waar een kindervinger in bekneld kan raken.
 • De Yaris set, Imported by H3 09-20110086
  Heeft een opening tussen het tafelblad en de horizontale balk waar een kindervinger in bekneld kan raken. Als het tafelblad van de stoel af is, is dat risico er niet. De importeur geeft aan dat de montagevoorschriften niet goed waren opgevolgd en zegt dat de stoel wel veilig is.

Aanpassingen aan het ontwerp nodig

Deze stoelen hebben openingen in de rugleuning en zijleuning waar het lijfje doorheen kan, maar het hoofd niet. Dat is mogelijk een risico op verstikking. Wanneer de veiligheidsgordel volgens voorschrift wordt gebruikt is dit risico er niet.

 • De Childcomfort ABSS B1051 1329
 • De Prenatal meegroeistoel
 • De Tiamo Wood collection meegroeistoel G72000 C 1450 

Etiketten aanpassen

Verder zijn er 3 stoelen waarbij op het product een Nederlandse waarschuwing ontbreekt dat je kinderen niet zonder toezicht in de stoel moet laten zitten. De etiketten van deze stoelen moeten worden aangepast.

Veilige kinderstoelen

Gelukkig zijn er ook meerdere kinderstoelen waar de NVWA geen opmerkingen op heeft zoals de Ikea Antilop, Koelstra Dino Plume, Nuna Zaaz, Stokke Trip Trap. Kijk voor het volledige overzicht op de site van de NVWA.

Veiligheidsaspecten

De NVWA testte de kinderstoelen op de volgende veiligheidsaspecten:

 • vingerbeknelling;
 • openingen die ervoor zorgen dat een kind eruit kan vallen;
 • stabiliteit;
 • aanwezigheid van een bescherming tegen vallen;
 • kleine onderdelen;
 • mogelijkheid tot onbedoeld inklappen;
 • chemische stoffen (zware metalen);
 • waarschuwing op het product dat het kind niet zonder toezicht gelaten mag worden;
 • identificatiegegevens verantwoordelijke ondernemer.

Veiligheidsnorm

Voor kinderstoelen bestaat een veiligheidsnorm, de NEN 14988. Het is geen geharmoniseerde norm, dus fabrikanten mogen ervan afwijken. Dat doen fabrikanten bijvoorbeeld als ze een nieuw ontwerp hebben waar de norm nog geen rekening mee houdt. Of bijvoorbeeld wanneer het een combinatieproduct is: een stoel die later tot stoelverhoger is om te bouwen. De huidige norm wordt herzien zodat er ook voor deze producten duidelijkheid komt. De nieuwe norm wordt verwacht in 2017.   

Kinderstoelen getest

Eind 2016 testte de Consumentenbond kinderstoelen. Ook uit deze test bleek dat verschillende kinderstoelen geen goede bescherming bieden tegen vallen of dat vingers klem kunnen komen te zitten. Lees meer over onze test kinderstoelen in 2016 en ontdek welke kinderstoel de beste kinderstoel is.

Vragen?

Consumenten met vragen kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website van de NVWA of 0900 - 03 88.

Lees ook:

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant