icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Test matrasbeschermers en topdekjes

Test|De 15 babymatrasbeschermers in deze test zouden het babymatrasje beschermen tegen vocht uit luier- en spuugongelukjes weghouden én tegelijkertijd 'ademend' zijn. Wij vragen ons af wat dit betekent en testten de luchtdoorlating van deze matrasbeschermers, topdekjes en hoeslakens. Vijf stuks laten helemaal niets door. 

Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:1 augustus 2019

babymatras-toplaag

Test luchtdoorlating matrasbeschermers voor babymatrassen

Voor deze test kozen we matrasbeschermers die in hun productinformatie claimen dat er geen vocht doorheen kan dringen, maar wel lucht. In veel van de geteste matrasbeschermers zijn plastic componenten zoals polyurethaan (PU) verwerkt, dus dat ze waterdicht zijn willen we wel geloven. Om te zien hoeveel lucht ze doorlaten, schakelden we ons testlab in.  

Airgosafe_Topper_zijWe testen de luchtdoorlating op dezelfde manier als bij de babymatrassen en altijd in combinatie met een matras.

De matrasbeschermers van Aerosleep en Airgosafe worden los verkocht, maar vooral in combinatie met een bijbehorend matras. Deze matrastoppers testten we met de bijbehorende matras. Om te kijken of de onderliggende matras nog uitmaakt, testten we deze matrasbeschermers óók met de IKEA Krummelur-babymatras. Voor de Aerosleep- en Airgosafe-matrasbeschermers is ook een bijbehorend hoeslakentje te koop. Deze testten we ook, beide in combinatie met de bijbehorende matrasbeschermer en matras.

De 'losse' matrasbeschermers en hoezen testten we allemaal met de IKEA Krummelur. 

De matrasbeschermer van de Angelcare by Mykko-matras is niet los te koop en zit daarom niet in deze test.

Ter vergelijking van alle matrasbeschermers en hoezen testten we ook een doodgewoon katoenen hoeslakentje van de Hema.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke babymatrassen goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

Het beste babymatras

Babymatrassen@0,1x

Vijf matrasbeschermers laten geen lucht door

labelUit de test blijkt dat de meeste 'ademende' matrasbeschermers in deze test nauwelijks lucht doorlaten als ze op een babymatras liggen. Van de 15 matrasbeschermers die we testten, laten er 5 zo weinig lucht door dat ze een dikke onvoldoende krijgen voor hun luchtdoorlating. Nog eens 5 laten zelfs totaal geen lucht door. Op deze matrasdekjes kan een baby zijn lichaamswarmte moeilijk kwijt en loopt risico oververhit te raken. Als vocht uit ongelukjes ook nergens naartoe kan omdat de matrasbeschermer waterdicht is, blijft dat vocht bij de baby. De matras mag dan wel schoon blijven, maar de baby wordt er niet beter van. 

Slechts 3 matrasbeschermers en hoezen krijgen een oordeel van boven de 6. Eéntje scoort een 10 voor zijn luchtdoorlating. Maar bij geen enkele matrasbeschermer vonden we bewijzen dat een baby daar veiliger op slaapt dan op een babymatrasje dat goed uit onze test komt.  

Matras maakt geen verschil

De matrasbeschermers van Aerosleep en Airgosafe testten we in combinatie met het bijbehorende matrasje. Ter vergelijking testten we ze ook met de IKEA Krummelur-babymatras. Op de IKEA-matras blijken deze dekjes evenveel lucht door te laten als op hun 'eigen' matras. Mocht je per se een van deze matrasbeschermers willen gebruiken, dan kan dat dus ook prima met je eigen babymatrasje van een ander merk.

Katoenen lakentje ook goed

Het 100% katoenen hoeslakentje van de Hema blijkt ook helemaal niet zoveel lucht door te laten. Is het daarmee riskant om te gebruiken in een babybedje? Natuurlijk niet! Beddengoed van 100% katoen is juist uitstekend geschikt voor in het babybedje. Zolang je dit combineert met een babymatras die goed uit onze test komt en je goed let op de adviezen voor veilig slapen komt je baby niets tekort.

Liever een goed wasbare tijk

In plaats van een waterdichte matrasbeschermer kun je beter een babymatrasje gebruiken met een tijk (matrashoes) die je op 60 °C in de wasmachine kunt wassen en het matrasje regelmatig goed luchten. Dit kun je nog meer doen om de matras(tijk) schoon en fris te houden. 

Lees ook:

Best ventilerende matrasbeschermers

'Waterdicht' en 'ademend' zijn erg moeilijk te verenigen eigenschappen voor een babymatrasbeschermer, blijkt uit deze test. Slechts 2 matrasbeschermers en 1 hoeslakentje laten voldoende lucht door voor een score boven de 6.

Benieuwd naar de testresultaten?

Leden hebben onbeperkt toegang tot onze testresultaten. Geen lid? Meld je aan en krijg direct toegang.

Bekijk onze abonnementen

Log in

Arrow_Blue

Word ook lid

Maak 7 dagen gratis kennis met de Consumentenbond en bekijk direct dit artikel én al onze andere tests.

Nieuw & interessant

 • Quax Ultimo 3
  Nieuws  |  2 dec.

  Kinderstoel Ultimo 3 onveilig

  De Consumentenbond raadt het gebruik van kinderstoel Ultimo 3 af. De stoel kan omvallen terwijl er een kind in zit. Dit blijkt uit de test kinderstoelen van de Consumentenbond.
 • Autotransporter A.I.&E 1200x800
  Nieuws  |  22 nov.

  Waarschuwing: autotransporter

  Jammer, de wielen van de autootjes op deze autotransporter kunnen los laten en vormen daarmee een verstikkingsgevaar.
 • WAARSCHUWING met rondje Duwspeelgoed met kralendoolhof 1200x800
  Nieuws  |  21 nov.

  Veiligheidswaarschuwing: duwspeelgoed met kralendoolhof

  Leuke autootjes met kralendoolhof van producent A.I.&E. zijn minder leuk als de kralen kunnen afbreken en een kind deze inslikt.
 • WAARSCHUWING matvra-slab-ikea 1200x800
  30 sep.

  Veiligheidswaarschuwing: MATVRÅ slab Ikea

  Ikea neemt uit voorzorg de MATVRÅ slab uit de handel. Het drukknoopje kan loslaten en dat kan leiden tot verstikkingsgevaar bij kleine kinderen.