icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veilige gordijnen, jaloezieën en lamellen

Kinderen slapen het best als de kamer donker is. Goede raamdecoratie helpt dus bij een rustige nacht. Bovendien kun je de kamer met raamdecoratie een extra vrolijk tintje geven. Daarom zijn de mate van verduistering en de print belangrijk. Waar je misschien niet aan denkt, is de veiligheid. En die is minstens zo belangrijk.

Bijgewerkt op:2 oktober 2018

raamdecoratie met waarschuwing

Het gevaar: lussen en koorden

Het gevaar van raamdecoratie zit hem in koorden die een lus vormen. Die koorden zitten vaak aan de zijkant en worden gebruikt om de gordijnen te laten zakken en optrekken. Maar ze zitten óók tussen lamellen en luxaflex.

Met name voor kinderen tot 3 jaar vormen die koorden een gevaar, maar ook daarna is het gevaar niet geweken. Er zijn zelfs ongevallen bekend met kinderen van 9 jaar oud.

De meeste ongevallen gebeuren in de slaapkamer en in de woonkamer. Meestal hebben ouders het te laat door, verstikking gaat snel en geluidloos. Daarom roepen verschillende Europese consumentenorganisaties ouders op om alert te zijn.

De consequenties

De consequenties van het verstrikt raken in een koord kunnen ernstig zijn:

 • Kinderen kunnen in 15 seconden bewusteloos raken.
 • Zuurstoftekort kan leiden tot hersenschade.
 • Door het afknellen van de luchtwegen kan een kind gewurgd worden.
 • Binnen 2 à 3 minuten kan een kind sterven.

Wat kun je doen?

 • Koop bij voorkeur raamdecoratie zonder koord.
 • Heeft het wel een koord, kijk dan of er in de lus een verbinding is gebruikt die losschiet als er te veel kracht op staat.
 • Bekijk of de raamdecoratie voldoet aan de norm: EN 13120:2009 + A1:2014, EN 16433:2014, EN 16434:2014.

Heb je overal al raamdecoratie in huis? Of blijf je ergens logeren?

 • Bekijk welke raamdecoratie voorzien is van koorden, aan de voorkant, zijkant en achterkant.
 • Controleer of het koord van deze raamdecoratie buiten het bereik van je kind is, en geen gevaarlijke lussen kan vormen.
 • Bind het koord op of hang het aan een haak waar kinderen niet bij kunnen. Thuis kun je de lus ook doorknippen en aan beide uiteinden voorzien van een stop.
 • Plaats de wieg, het ledikant of ander meubilair niet dicht bij het raam. Kinderen kunnen daar opklimmen en bij het koord komen.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant