Veiligheids- en EHBO-apps
Tegenwoordig zijn er nogal wat apps waarmee je snel vindt hoe je moet handelen als er iets misgaat. En ook hoe je ongelukjes voorkomt. We namen er een aantal onder de loep.

Celine Burgering , Expert Elektronica Bijgewerkt op:17 november 2020
Ons advies
Geen van deze apps vraagt om overbodige machtigingen. Er wordt dus niet meer informatie over je verzameld dan nodig voor het functioneren van de app.
Rode Kruis
Gratis
Deze app is al meer dan een miljoen keer gedownload. Hij beschrijft duidelijk wat je moet doen bij bijna 100 ongelukken. Je kunt bovendien opzoeken wat er in een goede verbandtrommel hoort en welke EHBO-post er in de buurt is.
Moet ik naar de dokter?
Gratis
Deze app helpt je inschatten of je een dokter nodig hebt. Bijvoorbeeld als je zoon of dochter veel hoest of gestoken wordt door een wesp. De app geeft daarbij soms kort advies over wat je (alvast) thuis kunt doen.
Gifwijzer
€2,99 in Android en €3,49 in iOS
Deze app geeft van 200 stoffen en planten (met plaatjes) aan hoe giftig ze zijn. Een slokje Cif, shampoo of motorolie kan weinig kwaad, maar paracetamol en tabak zijn giftig voor kinderen. Een kind dat vaatwasmiddel inslikt, kan moeilijk ademhalen en krijgt buikpijn en blaren in de mond.
De app is vooral bedoeld om vooraf de veiligheid van je huis en tuin te checken.
Er is een gratis versie van de app, maar daar kun je niks mee voordat je het gifwijzer-boekje hebt besteld waar je een app-code bij krijgt. Daarmee kun je de app openen. Deze app kost dus relatief veel. Volgens de ontwikkelaars is dat om de kosten te dekken.
Maar hoe je moet handelen bij ongelukjes met giftige stoffen is vaak moeilijk in te schatten. De app is daarom toch de kosten waard. En er werken nogal wat partijen mee om de app up-to-date te houden, waaronder VeiligheidNL, 2 toxicologen en het RIVM. Dus de informatie is op zijn minst betrouwbaar.
Ook interessant:
De beste en veiligste producten voor je kind
Wij testen regelmatig producten die je nodig hebt voor je baby. Zoals babymatrassen en kinderwagens. Zo kies jij voor het beste.

Artikelen binnen Je kind en veiligheid
Alle artikelenNieuw & interessant
- Nieuws | 17 feb.
Veiligheidswaarschuwing: Babyslaapzakken TK Maxx
De halsopening van de babyslaapzakken van TK Maxx is zodanig te groot dat een baby erdoorheen kan glippen. Door bedekking over het gezicht is er risico op verstikking. - Nieuws | 12 jan.
Veiligheidswaarschuwing: Little Dutch Dokter set van Tiamo B.V.
Tiamo B.V. waarschuwt voor de Little Dutch Dokter set. De geel/paarse pillen die erbij zitten kunnen loslaten van de strip. Ze vormen een ernstig risico op verstikking voor zeer jonge kinderen. - Nieuws | 22 dec.
Veiligheidswaarschuwing: Jiggly pup
De Jiggly pup van BOTI blijkt onveilig voor kinderen onder de 3 jaar. Er kunnen onderdelen loskomen en verstikkingsgevaar veroorzaken. - Nieuws | 18 dec.
Plotseling onverwacht overlijden van baby’s toegenomen
Er is in 2019 een lichte stijging vastgesteld van het aantal baby’s dat plotseling en onverwacht is overleden in Nederland.