icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Wiegendood en veilig slapen

Veilig slapen verkleint de kans op wiegendood en andere gevaren. Met de deskundige adviezen van de kraamzorg, kinderartsen en de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) laat je ook jouw baby veiliger slapen.

Bijgewerkt op:30 juli 2019

babymatras-toplaag

Veilig slapen doe je zo

Veilig slapen is belangrijk voor alle baby's en peuters. Instanties als het JGZ en VeiligheidNL geven veel informatie over en tips voor veilig slapen. VeiligheidNL heeft een online magazine Slaap veilig, slaap lekker met algemene informatie. Bekijk ook het het filmpje over veilig slapen en de handige checklist veilig slapen

De Veilig Slapen top 4 is:

 1. Leg je baby altijd op zijn rug te slapen.
 2. Laat je baby altijd in zijn eigen bed slapen.
 3. Zorg dat je baby het niet te warm heeft.
 4. Let erop dat je kind altijd vrij kan ademen in het bedje.

Dit kun je ook doen om je baby veilig te laten slapen zonder speciale, dure producten aan te schaffen. 

Consumentenbond test de veiligheid

Sinds 2017 is er een nieuwe Europese Veiligheidsnorm voor babymatrassen. Wij testen sinds 2018 alle babymatrassen volgens het protocol van deze norm.

Zo testen we de veiligheid van babymatrassen.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke babymatrassen goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

Het beste babymatras

Babymatrassen@0,1x

Veiliger slapen met een speciale (dure) babymatras?

Een van de grootste angsten bij kersverse ouders is wiegendood. Oftewel dat je baby plotseling overlijdt zonder een aanwijsbare oorzaak. Gelukkig komt wiegendood tegenwoordig nog maar erg weinig voor. Vooral door de goede voorlichting door deskundigen en het advies baby's vanaf de geboorte op de rug te leggen. Het is dan ook jammer en onnodig dat sommige fabrikanten de angst voor wiegendood aangrijpen om babymatrassen en andere producten voor in het babybedje te verkopen. Ze wekken de indruk dat je baby met hun product 'veiliger' slaapt dan met andere producten.

angelcare_claimAan de producten waarvan het hardst wordt geroepen dat ze zeer veilig zijn, hangt vaak een fors prijskaartje. Verkopers in babywinkels doen daar regelmatig aan mee. Dat zie je ook in onze video 'De ultieme baby uitzetlijst' die we maakten met het programma Koopkracht.

Ook in onze test zitten enkele duurdere merken die de suggestie wekken dat hun product 'veiliger' is. Maar voor veilig slapen hoef je geen dure producten te kopen. Met de deskundige adviezen van bijvoorbeeld de kraamzorg, de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en VeiligheidNL weet je hoe het wél werkt.

Geen enkel product kan wiegendood voorkomen. Vertrouw dus niet op een product, maar op de adviezen van experts. 

Lees hoe je de risico's op Wiegendood zo veel mogelijk beperkt. 

Matrasbeschermers en topdekjes

De matrassen van Aerosleep, de Airgosafe-serie van ABZ en een groeiend aantal andere merken worden geleverd met een afneembare topper, meestal aangeduid als 'matrasbeschermer, die voor extra luchtdoorlating zou zorgen. De productinformatie van veel van deze producten staat bol van de ronkende claims over het welzijn en zelfs de veiligheid van de baby.

In de zomer van 2019 testten we 15 van dit soort producten op hoeveel lucht ze doorlaten. Verrassing: de hoogste score is níet voor Aerosleep. Bekijk de Test matrasbeschermers voor babymatrassen.

De belangrijkste conclusie van de test is dat de luchtdoorlating van een matrasje of matrasbeschermer niet bepalend is voor hoe veilig het matrasje is. Met andere woorden: een matrasje dat niet zo veel lucht doorlaat kan wel degelijk veilig zijn. Andersom kan ook. Zo krijgt de Mykko Angelcare-matras een hoge score voor zijn luchtdoorlating, maar zakt als een baksteen voor een aantal belangrijke veiligheidstests, en wordt Afrader.

Over babymatrassen, matrasbeschermers en toppers nog het volgende.

 • Beddengoed zoals lakentjes, dekentjes en moltons van 100% katoen is zonder problemen te gebruiken bij producten die voor al onze veiligheidstests slagen. Duur beddengoed van bekende merken is niet nodig.
 • Jonge baby's kunnen zichzelf nog niet zo goed op temperatuur houden. Een extra ventilerende toplaag kan te koud zijn voor jonge baby's. Vraag bij de kraamzorg of je baby al op de ventilerende toplaag mag slapen. En houd altijd de temperatuur van de baby in de gaten door in de nek of aan de voetjes te voelen.  

'Mijn baby slaapt het best op de buik'

De veiligheidsclaims in de productinformatie van babymatrassen en matrasbeschermers hebben soms vérstrekkende gevolgen. Bijvoorbeeld dat ouders belangrijke Veilig Slapen-adviezen negeren. Zo kregen we op een Facebook-oproep deze en soortgelijke meldingen: 'Een Aerosleep-matrasje gekocht. Onze dochter slaapt graag op haar buik. Door het extra matje en hoes kan ze gewoon doorademen. Heb ik als moeder ook meer rust!'

Wij vinden het verontrustend als producten jonge ouders bewegen om zonder overleg met een arts of de kraamzorg een professioneel veiligheidsadvies voor baby's te negeren. Daarom geven we matrasjes waarvan de productinformatie in strijd is met de adviezen voor Veilig Slapen van het JGZ, puntaftrek op het Testoordeel.

Tot nu toe zijn dat het Mykko Angelcare-matrasje, het Babypark PurFlo Slaapsysteem en de Candide Sleep Safe.

Lees hoe wij babymatrassen testen.

 •  

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Méér tests en tips voor je baby

Wij testen doorlopend Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij de beste en veiligste producten voor je kindje.

Baby & Kind

Nieuw & interessant

 • WAARSCHUWING cute baby 1200x800
  Nieuws  |  9 dec.

  Waarschuwing: CUTE BABY Slapende babypop

  Toi-Toys heeft een veiligheidswaarschuwing geplaatst voor CUTE BABY Slapende babypop in verkleedpak. Door een productiefout kunnen kleine onderdelen loskomen, waardoor verstikkingsgevaar kan ontstaan.
 • Quax Ultimo 3
  Nieuws  |  2 dec.

  Kinderstoel Ultimo 3 onveilig

  De Consumentenbond raadt het gebruik van kinderstoel Ultimo 3 af. De stoel kan omvallen terwijl er een kind in zit. Dit blijkt uit de test kinderstoelen van de Consumentenbond.
 • Autotransporter A.I.&E 1200x800
  Nieuws  |  22 nov.

  Waarschuwing: autotransporter

  Jammer, de wielen van de autootjes op deze autotransporter kunnen los laten en vormen daarmee een verstikkingsgevaar.
 • WAARSCHUWING met rondje Duwspeelgoed met kralendoolhof 1200x800
  Nieuws  |  21 nov.

  Veiligheidswaarschuwing: duwspeelgoed met kralendoolhof

  Leuke autootjes met kralendoolhof van producent A.I.&E. zijn minder leuk als de kralen kunnen afbreken en een kind deze inslikt.