Tips: zo kan je kind veilig slapen

Noëlle van der Weel Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:6 juni 2023

Veilig slapen
Organisaties als het JGZ en VeiligheidNL geven veel informatie over veilig slapen. Zo heeft VeiligheidNL alle informatie over veilig slapen verzameld. Bekijk ook het filmpje over veilig slapen en doe de slaaptest.
De belangrijkste 4 tips voor veilig slapen:
- Leg je baby altijd op zijn rug te slapen.
- Laat je baby altijd in zijn eigen bed slapen.
- Zorg dat je baby het niet te warm heeft.
- Let erop dat je baby vrij kan ademen in het bedje.
Duur babymatras niet per se veiliger
Volgens verschillende fabrikanten van matrassen en beddengoed zou je baby met hun product veiliger slapen dan met andere producten, terwijl dat niet zo is. Verkopers in babywinkels doen daar vaak aan mee. Dat zie je ook in onze video.
Het is geen verrassing dat aan deze zogenaamd zeer veilige producten vaak een flink prijskaartje hangt. Maar voor veilig slapen hoef je geen dure producten te kopen.
Gebruik geen waterdichte matrashoes
Uit een test van matrasbeschermers en topdekjes blijkt dat bijna alle waterdichte en vochtafstotende matrashoezen en matrasbeschermers zeer slecht ventileren. Op een slecht ventilerende matras kan een baby zijn lichaamswarmte onvoldoende kwijt. De baby kan hierdoor oververhit raken.
Wiegendood
Oververhitting of warmtestuwing is een van de belangrijkste risico's van wiegendood. Kies daarom niet voor een matrasbeschermer of matrashoes die waterdicht of vochtafstotend is.
Consumentenbond test de veiligheid
De Consumentenbond test alle babymatrassen volgens de Europese Veiligheidsnorm voor baby- en peutermatrassen. Lees welke matrasjes je beter niet kunt kopen omdat ze zakken voor belangrijke veiligheidstests.
Bekijk ook eens:
Nieuw & interessant
- Nieuws | 7 dec.
Veiligheidswaarschuwing: Jono Toys Baby Puzzelbal
De Baby Puzzelbal van Jono Toys blijkt niet geschikt voor jonge kinderen. Er zitten kleine onderdelen in de puzzel die verstikkingsgevaar opleveren. - Nieuws | 4 dec.
Veiligheidswaarschuwing: Lila & Jack fopspeenkoord en bijtspeeltje
De fopspeenkoorden en bijtspeeltjes van Lila & Jack voldoen niet aan de gestelde veiligheidseisen. Ze kunnen verstikkings- en wurgingsgevaar veroorzaken. - Nieuws | 13 nov.
Onderzoek veiligheid houten speelgoed door de NVWA
De NVWA onderzocht de veiligheid van 55 stuks houten speelgoed. Bij 9 daarvan zijn ernstige veiligheidsrisico’s vastgesteld. Verkoop van deze producten is verboden en de producten zijn uit de handel gehaald. - Nieuws | 25 okt.
Veiligheidswaarschuwing: Toi-Toys GO PLAY Strandset 'Boot'
Bij de Toi-Toys GO PLAY Strandset 'Boot' kunnen kleine onderdelen losraken. Hierdoor ontstaat gevaar op verstikking.