icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Laat sterk ruikend zacht speelgoed zoals Squishies eerst luchten

Nieuws|Uit een Deens onderzoek naar zachte foamspeeltjes blijkt dat de speeltjes veel ongewenste stoffen afgeven. Met de sinterklaasinkopen in het verschiet alvast wat tips voor zacht speelgoed en de geruchten daarover.

Karin Pop

Karin Pop , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:20 september 2018

squishies-waarschuwing

Is zacht speelgoed zoals Squishies wel veilig?

Het Deense agentschap voor milieu adviseert de Squishies weg te gooien. Weggooien kan bij het gewone afval. Hoewel het gehalte van sommige stoffen aanzienlijk afneemt na 3 dagen luchten, was het bij andere stoffen nog erg hoog. Dat komt waarschijnlijk omdat de afgifte van de ene stof sneller gaat dan van de andere stof.

Een van de stoffen die vrijkwam in een hoge concentratie is: N,N-dimethylformamide (DMF). Deze stof geeft een verhoogde kans op:

 • Schade aan de lever
 • Irritatie aan ogen en luchtwegen
 • Schade aan een ongeboren kind

Andere stoffen zijn: onder andere tri-ethylenediamine en cyclohexanone met vergelijkbare risico's.

Nederlands onderzoek

Naar aanleiding van het Deense onderzoek heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ook verschillende foamspeeltjes onderzocht. Daaruit bleek dat het gehalte aan chemische stoffen in de onderzochte Squishies onder de wettelijke grenswaarde blijft. Ze voldoen aan de wettelijke Europese eisen. Daarom heeft de NVWA de verkoop niet verboden.

Het verschil tussen beide onderzoeken is dat de Denen de Squishies onderzochten op de 'afgifte' van chemische stoffen. De Europese wettelijke eis is gebaseerd op het 'gehalte'. En deze stoffen mogen in een laag gehalte aanwezig zijn. Hoewel de NVWA dus niet kan optreden omdat er geen wettelijke grens is overschreden, is het niet wenselijk dat deze stoffen in speelgoed zitten.

Ons advies

Laat zacht speelgoed dat heel sterk ruikt een paar dagen buiten uit de verpakking luchten. Met zacht speelgoed bedoelen we Squishies en vergelijkbaar speelgoed als puzzelmatten of zachte foamblokken en schuimblokken. Door het luchten vervliegen veel van de de kwalijke dampen. Maar omdat de stoffen niet even snel vervliegen, kun je ook het zekere voor het onzekere nemen en de producten helemaal niet kopen.

De onderzoeken

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • WAARSCHUWING Playing Kids houten aardbeientaart 1200x800
  Nieuws  |  21 jan.

  Waarschuwing: Houten aardbeientaart Kruidvat en Trekpleister

  Trekpleister en Kruidvat hebben een waarschuwing geplaatst voor de Playing Kids houten aardbeientaart. Er kunnen stukjes losraken. Dit kan verstikkingsgevaar opleveren.
 • WAARSCHUWING Kakkies 1200x800
  9 jan.

  Veiligheidswaarschuwing: Kakkies Speenkoord

  Uit controle van de NVWA is gebleken dat de metalen bevestigingsclip van het speenkoord kan breken waardoor er kleine onderdelen los kunnen komen. Ook is het speenkoord te lang. Hierdoor bestaat het gevaar op verstikking en/of verwurging.
 • WAARSCHUWING Kidooz 1200x800
  Nieuws  |  9 jan.

  Veiligheidswaarschuwing: Kidooz speenkoorden

  Door een productiefout kan de metalen clip van het speenkoord afbreken waardoor meerdere kleine onderdelen ontstaan. Als kleine kinderen deze kleine delen inslikken kan dat verstikking tot gevolg hebben.
 • WAARSCHUWING Free & Easy slijm 1200x800
  Nieuws  |  9 jan.

  Veiligheidswaarschuwing: Slijm in potje Free & Easy

  Free & Easy heeft een veiligheidswaarschuwing uitgedaan voor Slijm in potje in 4 kleuren. Het bevat teveel boor. Inname kan leiden tot huidirritatie, misselijkheid en diarree. Bij langdurige blootstelling kan blijvend letsel ontstaan en mogelijk gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid.