icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Laat sterk ruikend zacht speelgoed zoals Squishies eerst luchten

Nieuws
|
Uit een Deens onderzoek naar zachte foamspeeltjes blijkt dat de speeltjes veel ongewenste stoffen afgeven. Met de sinterklaasinkopen in het verschiet alvast wat tips voor zacht speelgoed en de geruchten daarover.
Karin Pop

Karin Pop , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 20 september 2018

squishies-waarschuwing

Is zacht speelgoed zoals Squishies wel veilig?

Het Deense agentschap voor milieu adviseert de Squishies weg te gooien. Weggooien kan bij het gewone afval. Hoewel het gehalte van sommige stoffen aanzienlijk afneemt na 3 dagen luchten, was het bij andere stoffen nog erg hoog. Dat komt waarschijnlijk omdat de afgifte van de ene stof sneller gaat dan van de andere stof.

Een van de stoffen die vrijkwam in een hoge concentratie is: N,N-dimethylformamide (DMF). Deze stof geeft een verhoogde kans op:

 • Schade aan de lever
 • Irritatie aan ogen en luchtwegen
 • Schade aan een ongeboren kind

Andere stoffen zijn: onder andere tri-ethylenediamine en cyclohexanone met vergelijkbare risico's.

Nederlands onderzoek

Naar aanleiding van het Deense onderzoek heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ook verschillende foamspeeltjes onderzocht. Daaruit bleek dat het gehalte aan chemische stoffen in de onderzochte Squishies onder de wettelijke grenswaarde blijft. Ze voldoen aan de wettelijke Europese eisen. Daarom heeft de NVWA de verkoop niet verboden.

Het verschil tussen beide onderzoeken is dat de Denen de Squishies onderzochten op de 'afgifte' van chemische stoffen. De Europese wettelijke eis is gebaseerd op het 'gehalte'. En deze stoffen mogen in een laag gehalte aanwezig zijn. Hoewel de NVWA dus niet kan optreden omdat er geen wettelijke grens is overschreden, is het niet wenselijk dat deze stoffen in speelgoed zitten.

Ons advies

Laat zacht speelgoed dat heel sterk ruikt een paar dagen buiten uit de verpakking luchten. Met zacht speelgoed bedoelen we Squishies en vergelijkbaar speelgoed als puzzelmatten of zachte foamblokken en schuimblokken. Door het luchten vervliegen veel van de de kwalijke dampen. Maar omdat de stoffen niet even snel vervliegen, kun je ook het zekere voor het onzekere nemen en de producten helemaal niet kopen.

De onderzoeken

Lees ook:

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • WAARSCHUWING Brandweerwagen 1200x800
  Nieuws | 3 mei.

  Veiligheidswaarschuwing: speelgoed brandweerwagen

  Bij de brandweerwagen van A.I.&E. kunnen kleine onderdelen loskomen. Hierdoor bestaat er verstikkingsgevaar.
 • WAARSCHUWING babywieg Jill 1200x800
  Nieuws | 28 feb.

  Veiligheidswaarschuwing: Europe babywieg Jill

  In de Europe babywieg Jill van Timgro zit speling in de bodem van de wieg. De bodem kan daardoor uit de wieg vallen. Dit leidt tot levensbedreigende situaties.
 • 3-slimes-afrader
  18 feb.

  Slijm niet altijd veilig

  We hebben 10 slijm-producten getest die in Nederland verkrijgbaar zijn en vonden bij 3 producten een te hoog gehalte aan boor (borium).
 • WAARSCHUWING Pebbles Ledikant Coming Kids 1200x800
  Nieuws | 20 jan.

  Veiligheidswaarschuwing: Pebbles Ledikant

  Bij het ledikantje Pebbles zijn de ruimtes tussen de spijlen in sommige gevallen te klein of te groot. Daardoor kan een kind met de benen en romp door de spijlen heen gaan. Of een kind kan met de nek bekneld raken tussen de spijlen met kans op verstikking.