icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Laat sterk ruikend zacht speelgoed zoals Squishies eerst luchten

Nieuws|Uit een Deens onderzoek naar zachte foamspeeltjes blijkt dat de speeltjes veel ongewenste stoffen afgeven. Met de sinterklaasinkopen in het verschiet alvast wat tips voor zacht speelgoed en de geruchten daarover.

Karin Pop

Karin Pop , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:20 september 2018

squishies-waarschuwing

Is zacht speelgoed zoals Squishies wel veilig?

Het Deense agentschap voor milieu adviseert de Squishies weg te gooien. Weggooien kan bij het gewone afval. Hoewel het gehalte van sommige stoffen aanzienlijk afneemt na 3 dagen luchten, was het bij andere stoffen nog erg hoog. Dat komt waarschijnlijk omdat de afgifte van de ene stof sneller gaat dan van de andere stof.

Een van de stoffen die vrijkwam in een hoge concentratie is: N,N-dimethylformamide (DMF). Deze stof geeft een verhoogde kans op:

 • Schade aan de lever
 • Irritatie aan ogen en luchtwegen
 • Schade aan een ongeboren kind

Andere stoffen zijn: onder andere tri-ethylenediamine en cyclohexanone met vergelijkbare risico's.

Nederlands onderzoek

Naar aanleiding van het Deense onderzoek heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ook verschillende foamspeeltjes onderzocht. Daaruit bleek dat het gehalte aan chemische stoffen in de onderzochte Squishies onder de wettelijke grenswaarde blijft. Ze voldoen aan de wettelijke Europese eisen. Daarom heeft de NVWA de verkoop niet verboden.

Het verschil tussen beide onderzoeken is dat de Denen de Squishies onderzochten op de 'afgifte' van chemische stoffen. De Europese wettelijke eis is gebaseerd op het 'gehalte'. En deze stoffen mogen in een laag gehalte aanwezig zijn. Hoewel de NVWA dus niet kan optreden omdat er geen wettelijke grens is overschreden, is het niet wenselijk dat deze stoffen in speelgoed zitten.

Ons advies

Laat zacht speelgoed dat heel sterk ruikt een paar dagen buiten uit de verpakking luchten. Met zacht speelgoed bedoelen we Squishies en vergelijkbaar speelgoed als puzzelmatten of zachte foamblokken en schuimblokken. Door het luchten vervliegen veel van de de kwalijke dampen. Maar omdat de stoffen niet even snel vervliegen, kun je ook het zekere voor het onzekere nemen en de producten helemaal niet kopen.

De onderzoeken

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Traphekje nieuws 2020
  Nieuws  |  30 mrt.

  Weer 3 onveilige traphekjes

  Bij een test van traphekjes van de Consumentenbond krijgen weer 3 modellen het predicaat Afrader. De Babydan Avantgarde en de Europe Baby Elba traphekje wit doorstonden een botsing met een gewicht van 10 kilo niet. En van de Hauck autoclose ’n Stop werkte de automatische sluiting niet goed.
 • WAARSCHUWING Fruit slijm 1200x800
  Nieuws  |  26 mrt.

  Waarschuwing: Fruit slime D&F BV

  Het fruitslijm van D&F BV bevat een te hoog gehalte aan chemicaliën. Dit kan zorgen voor een gezondheidsrisico.
 • WAARSCHUWING houten snijtaart verjaardag 1200x800
  Nieuws  |  26 mrt.

  Waarschuwing: Houten snijtaart van Playwood

  De losse kaarsjes op de houten taart zijn te klein. Deze kleine onderdelen kunnen bij jonge kinderen verstikkingsgevaar veroorzaken.
 • WAARSCHUWING speelgoed-sleutels 1200x800
  Nieuws  |  16 mrt.

  Veiligheidswaarschuwing: Little Dutch Houten speelgoedsleutels

  Leverancier Tiamo BV roept de Little Dutch Houten speelgoedsleutels Adventure pink & blue terug. Uit onderzoek is gebleken dat het speelgoed bij deze kinderen te ver in de mond kan komen en de keel kan raken.