! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Laat sterk ruikend zacht speelgoed zoals Squishies eerst luchten

Nieuws|Uit een Deens onderzoek naar zachte foamspeeltjes blijkt dat de speeltjes veel ongewenste stoffen afgeven. Met de sinterklaasinkopen in het verschiet alvast wat tips voor zacht speelgoed en de geruchten daarover.

Karin Pop

Karin Pop , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:20 september 2018

squishies-waarschuwing

Is zacht speelgoed zoals Squishies wel veilig?

Het Deense agentschap voor milieu adviseert de Squishies weg te gooien. Weggooien kan bij het gewone afval. Hoewel het gehalte van sommige stoffen aanzienlijk afneemt na 3 dagen luchten, was het bij andere stoffen nog erg hoog. Dat komt waarschijnlijk omdat de afgifte van de ene stof sneller gaat dan van de andere stof.

Een van de stoffen die vrijkwam in een hoge concentratie is: N,N-dimethylformamide (DMF). Deze stof geeft een verhoogde kans op:

 • Schade aan de lever
 • Irritatie aan ogen en luchtwegen
 • Schade aan een ongeboren kind

Andere stoffen zijn: onder andere tri-ethylenediamine en cyclohexanone met vergelijkbare risico's.

Nederlands onderzoek

Naar aanleiding van het Deense onderzoek heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ook verschillende foamspeeltjes onderzocht. Daaruit bleek dat het gehalte aan chemische stoffen in de onderzochte Squishies onder de wettelijke grenswaarde blijft. Ze voldoen aan de wettelijke Europese eisen. Daarom heeft de NVWA de verkoop niet verboden.

Het verschil tussen beide onderzoeken is dat de Denen de Squishies onderzochten op de 'afgifte' van chemische stoffen. De Europese wettelijke eis is gebaseerd op het 'gehalte'. En deze stoffen mogen in een laag gehalte aanwezig zijn. Hoewel de NVWA dus niet kan optreden omdat er geen wettelijke grens is overschreden, is het niet wenselijk dat deze stoffen in speelgoed zitten.

Ons advies

Laat zacht speelgoed dat heel sterk ruikt een paar dagen buiten uit de verpakking luchten. Met zacht speelgoed bedoelen we Squishies en vergelijkbaar speelgoed als puzzelmatten of zachte foamblokken en schuimblokken. Door het luchten vervliegen veel van de de kwalijke dampen. Maar omdat de stoffen niet even snel vervliegen, kun je ook het zekere voor het onzekere nemen en de producten helemaal niet kopen.

De onderzoeken

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Joolz_Hub_Plus_Kinderwagen_Nieuws
  Nieuws | 8 sep.

  Joolz Hub+ Afrader

  De Joolz Hub+ is als Afrader uit onze test gekomen. Een van de voorwielen kwam los te zitten in de veiligheidstest. Daardoor is de wagen minder stabiel en kan omvallen.
 • VT wonen DIY traphekje
  1 sep.

  Waarschuwing: maak dit vtwonen traphekje niet

  Zelf een traphekje maken? Vtwonen geeft op haar website een beschrijving hoe dit je dit doet. Maar let op: dit hekje is absoluut niet veilig.
 • Traphekje Kidsriver Luca nieuws
  Nieuws | 24 aug.

  Veiligheids-waarschuwing traphekje Kidsriver Luca

  Fabrikant Timgro waarschuwt voor veiligheidsproblemen met zijn traphekje Kidsriver Luca. De fabrikant onderzocht het traphekje nadat het faalde in een test van de Consumentenbond. Het kreeg het predicaat Afrader. 
 • WAARSCHUWING Babywarmer Ardes Zensy Care 1200x800
  Nieuws | 23 aug.

  Veiligheidswaarschuwing: Babywarmer Ardes Zensy Care

  Bij de Babywarmer Ardes Zensy Care van Timgro B.V. kan lekkage ontstaan tijdens het opladen. Dit kan tot brandwonden leiden.