icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nieuwe privacywet: wat betekent dit voor kinderen?

Vanaf mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht. Een nieuwe privacywet die onder andere het delen van gegevens van kinderen aan banden legt. Wat betekent dat in de praktijk?
Celine Burgering
Celine Burgering

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  12 maart 2018

privacy-online-kind-avond

Wat zegt de nieuwe wet?

Bedrijven mogen persoonsgegevens verwerken met je toestemming, maar ze moeten wel kunnen aantonen dat ze die ook echt gekregen hebben. Simpelweg noteren dat jij toestemming hebt gegeven is dus onvoldoende.

Verwerkt een organisatie straks gegevens van je kinderen? Bijvoorbeeld via een app, een online game of via sociale media? Dan mag dit bij kinderen onder de 16 jaar alleen als de ouders hiervoor toestemming hebben gegeven. Organisaties moeten in dat geval ook aan kunnen tonen dat de ouders die toestemming gegeven hebben.

Welke gegevens?

Als het over persoonsgegevens gaat, hebben kinderen recht op specifieke bescherming. Dan gaat het vooral om gegevens die gebruikt worden voor marketingdoeleinden of om het opstellen van gebruikersprofielen, die via apps of social media worden verzameld. Kinderen zijn extra gevoelig voor (agressieve) marketing, dus daar stel je ze liever niet zomaar aan bloot.

Maakt je kind gebruik van adviesdiensten die zonder tussenkomst van een commerciële partij worden aangeboden (denk aan chatten op kindertelefoon.nl), dan is de toestemming van de ouder niet vereist. Er is dan geen sprake van commerciële doeleinden bij het verzamelen van gegevens. 

Recht om vergeten te worden

Je krijgt als burger nieuwe rechten, bijvoorbeeld om 'vergeten' te worden. Je kunt dan in bepaalde gevallen letterlijk eisen dat organisaties je volledig 'vergeten'. Dit houdt in dat je organisaties kunt verzoeken om je persoonsgegevens te wissen. In de huidige wet is er al een 'recht op verwijdering'. Dit zijn bijvoorbeeld gegevens die niet van belang zijn voor het doel waarvoor ze zijn verzameld. Het recht op vergetelheid is nu breder en minder beperkt voor de consument.

Het recht om vergeten te worden geldt voor iedereen, maar het weegt extra zwaar voor kinderen. Zij zijn zich minder bewust van de gevolgen van het delen van gegevens. Het geldt ook als je nu volwassen bent en er gegevens van je zijn verzameld toen je kind was. Destijds was je je waarschijnlijk niet bewust van de risico's en dat is een reden om jouw rechten als extra zwaar aan te merken.

Je kind toestemming geven

De wet bepaalt dat bedrijven 'redelijke' inspanningen moeten leveren om te controleren dat de toestemming inderdaad door de ouder gegeven is. Dat zijn natuurlijk vage termen, dus het is nog maar de vraag hoe dat er in de praktijk uit gaat zien. Hoe dan ook: bedrijven moeten kunnen aantonen dat ze die ook echt gekregen hebben. Simpelweg noteren dat jij toestemming hebt gegeven is dus vanaf mei 2018 niet meer voldoende.

Lees ook

Nieuw & interessant

 • social-media-kinderen
  17 mei.

  Kinderen en sociale media: 16 plus

  Kinderen jonger dan 16 jaar hebben straks toestemming nodig van hun ouders voor een account waarmee ze gegevens delen met een bedrijf. Bedrijven passen de nieuwe regels verschillend toe. Wij zetten de belangrijkste sociale media op een rij.
 • nieuwe-smartphones
  Test  |  15 mei.

  Beste goedkope smartphones

  Een goede smartphone hoeft helemaal niet duur te zijn. Wij zoeken uit wat de beste budget smartphones onder de €300 zijn.
 • stel-op-bank-smartphone
  Test  |  16 feb.

  Beste goedkope smartphones

  Een goede smartphone hoeft helemaal niet duur te zijn. Wij zoeken uit wat de beste smartphones onder de €300 zijn.
 • blokkeer-app-voor-kind
  18 jan.

  Apps: aankopen beveiligen

  Veel apps kun je gratis installeren. Binnenin de app moet je voor bepaalde inhoud vaak betalen, ook in spelletjes. Het gaat hier om echt geld! Iets wat nog wel eens fout kan gaan bij (kleine) kinderen. Hoe beveilig je deze aankopen? En hoe krijg je je geld terug?