! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

YouTube-filmpjes: schadelijke filmpjes voor kinderen

YouTube is het grootste videoplatform met zo'n 2 miljard gebruikers. Het staat vol met leuke, nuttige, maar ook bizarre filmpjes, van smakeloos tot ronduit schadelijk voor kinderen. Hoe voorkom je dat ze naar dit soort beelden kijken?
Celine Burgering

Celine Burgering , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 19 augustus 2021

YouTube Kids

Hele kleine kinderen kun je niet zelfstandig naar YouTube laten kijken, zonder het risico te lopen dat ze een schadelijk filmpje tegenkomen. YouTube biedt maar heel weinig mogelijkheden voor het blokkeren van video's.

Google (eigenaar van YouTube) heeft YouTube Kids ontwikkeld, een kindervariant van het platform vooral geschikt voor peuters en kleuters.

Het is geen waterdicht systeem. Titels als Peppa Big of Mickey Mouse worden misbruikt om kinderen schadelijke versies van deze tekenfilms te tonen. Blijf dus altijd in de buurt en kijk mee.

Beperkte modus in Youtube

YouTube-200x200Voor de wat oudere kinderen is YouTube Kids minder geschikt, omdat de meeste populaire vloggers onvindbaar zijn. Gebruik dan de 'Beperkte modus' van het gewone YouTube. Hiermee worden de meest schadelijke filmpjes geblokkeerd.

Google gebruikt allerlei signalen om mogelijk schadelijke content op te sporen en te filteren, zoals de titel, beschrijving en metadata (achterliggende informatie) van video's. Ook de beoordelingen van gebruikers en leeftijdsbeperkingen worden daarbij gebruikt. Maar ook dit systeem is niet waterdicht, daar is YouTube simpelweg te groot voor. 

Om de beperkte modus te kunnen gebruiken, moet je een Google-account hebben en ingelogd zijn. Loop voor de zekerheid alle Google privacy-instellingen na.

Volg daarna deze stappen:

 • Ga naar YouTube.com en log in.
 • Klik op je profielfoto.
 • Klik op Beperkte modus.
 • Gebruik in het vak dat verschijnt het schuifje om de Beperkte modus aan of uit te zetten.

Mocht je zelf iets fouts tegenkomen, dan kun je dat als ongepast aanmerken:

 • Klik rechtsonder de video op de drie grijze puntjes.
 • Klik dan op 'melden', daar kun je aangeven wat je ongepast vindt aan de video.

Zet automatisch afspelen uit

Een standaard instelling op YouTube is het 'automatisch afspelen'. Dat zorgt ervoor dat na elke video automatisch de volgende begint. Om te voorkomen dat je kind in een eindeloze serie van foute filmpjes belandt, schakel je deze functie uit.

 • Ga naar de weergavepagina van een video.
 • Schuif de autoplay-schakelaar naar links, het play-teken verandert in een pauze-teken.

Youtube volledig blokkeren

Wil je helemaal voorkomen dat je kinderen schadelijke filmpjes tegenkomen op YouTube, blokkeer het dan volledig. De mogelijkheden om alleen specifieke video's of kanalen te blokkeren zijn te beperkt.

Door een account aan te maken voor je kind en dat te koppelen aan een digitale familie-omgeving, kun je instellen dat je kind niet op YouTube kan komen. Dat kan bijvoorbeeld met Google Family Link. Je kind krijgt dan een kinderaccount, waarbinnen je de leeftijd en beperkingen kunt instellen. Google vindt overigens zelf ook dat YouTube niet geschikt is voor kinderen: een 9-jarige alleen toegang tot YouTube Kids.

Ook met programma's als Kaspersky Safe Kids of Norton Family Safety kun je YouTube blokkeren. Of gebruik Microsoft Family om de beperking in te stellen.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Apps voor kinderen
  27 jul.

  Apps voor kinderen

  Apps voor kinderen zijn er in overvloed, ook voor de allerjongsten. Maar ze zijn niet allemaal geschikt. Wij geven tips per leeftijdscategorie.
 • social-media-kinderen
  16 jul.

  Ouderlijke toestemming sociale media

  Ouders van kinderen onder de 16 jaar moeten hun kind toestemming geven voor een account op social media. Maar bedrijven passen de regels verschillend toe.
 • privacy-online-kind-avond
  16 jul.

  AVG: wat betekent dit voor kinderen?

  De privacywet (AVG) is sinds mei 2018 van kracht. Deze wet legt onder andere het delen van gegevens van kinderen aan banden.
 • Privacy TikTok
  Nieuws | 24 jun.

  TikTok ontvangt claim van 1,5 miljard euro

  TikTok moet Nederlandse kinderen een schadevergoeding betalen voor het onrechtmatig verzamelen en verhandelen van hun gegevens. Dat eisen de Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy.