icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Kindermatras kopen: waar let je op?

Neem je een ledikantje, een wieg of een meegroeibed? De keus voor een bijpassend matras is niet zo makkelijk. Waar moet je op letten als je een kindermatras koopt?

Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


1
Welk formaat heb je nodig?

De maat van de matras is natuurlijk afhankelijk van het bedje dat je hebt gekocht. Heb je nog geen kinderbedje aangeschaft? Koop dan een ledikantje van 60x120 cm met een in hoogte verstelbare bodem. Zelfs een pasgeboren baby mag in een ledikantje slapen. Het ledikantje moet wel aan de veiligheidseisen van de kraamzorg voldoen.

Heb je al een bedje? Dan zijn er verschillende kindermatrassen:

  • Een matras voor een wieg. Deze wordt vaak op maat gemaakt of in combinatie met een wieg gekocht.
  • Een matras van 60x120 cm voor een ledikantje.
  • Een matras voor een meegroeibed, te verstellen van 120 tot 200 cm.
  • Een peutermatras voor een juniorbed: van 70 cm breed tot 140, 150 of 160 cm lang.

Een matras voor een wiegje of ledikant moet perfect in het bedje passen. Dan kan de baby niet met lichaamsdelen tussen de matras en de rand van het bedje beklemd raken. Daarnaast moet de matras dik genoeg zijn. Vraag in de winkel of de matras geschikt is voor permanent gebruik door een kind tot 20 kg. Weet je niet zeker welk bedje of beddengoed je moet kiezen? Vraag dan advies aan een deskundige zonder commerciële belangen. En op de website Veiligheid.nl vind je ook veel informatie. Daar staat ook een handig filmpje.

Koopadvies_channel1

2
Welke matrasvulling kies je?

De materialen en uitvoeringen van een kindermatras zijn vrijwel identiek aan een matras voor volwassenen. De matras verschilt vooral in maat. Daarnaast zijn voor baby’s en peuters andere eigenschappen belangrijk dan voor volwassenen.

De materialen die het meest worden gebruikt als vulling voor kindermatrassen zijn:

  • PE-schuim;
  • koudschuim;
  • traagschuim;
  • binnenvering (pocketvering of bonellvering);
  • vezelmateriaal.

Een kindermatras kan ook uit combinaties van bovenstaande materialen bestaan. Er zijn steeds meer kindermatrassen met een afneembare toplaag. Ook zijn er losse toplagen voor kindermatrassen.

Deze toplagen zouden beter ventileren en zelfs wiegendood kunnen voorkomen. Dat ze beter ventileren klopt, maar claims die te maken hebben met wiegendood kunnen niet worden waargemaakt. Wiegendood is niet te voorkomen door een bepaalde matras of toplaag. Lees meer over het beperken van de risico’s op wiegendood.

Bij veel dure babymatrassen wordt een ventilerende toplaag standaard meegeleverd. Maar je kunt het topdek van deze merken ook los kopen. Die van Aerosleep kost los zo'n €80. Maar het kan ook voor minder geld. Steeds meer huismerken, zoals Babypark, brengen ook een losse ventilerende toplaag uit, die stukken goedkoper zijn.  

Lees meer over de verschillende vullingen van kindermatrassen

3
Let goed op de tijk van de kindermatras

Spugen, kwijlen en luiers die overstromen… welk kindje heeft er geen last van? Een babymatras loopt een groot risico om vies te worden. Maar probeer dat niet te voorkomen met een bedzeiltje of een waterafstotende tijk. Dit verhindert de ventilatie en kan oververhitting veroorzaken bij jonge baby's. En oververhitting of warmtestuwing is een van de belangrijkste risico’s van wiegendood. Koop liever een babymatras met een afritsbare tijk die in de wasmachine mag. Het best is een tijk die je op 60 °C kunt wassen.

Een anti-mug- of anti-stofmijt-matras klinkt goed. Maar helaas worden hier soms organisme-dodende middelen voor gebruikt. Leg je kindje niet op een matras dat behandeld is met middelen die organismen doden.

Lees waar je nog meer op kunt letten bij de tijk

4
Tips bij aanschaf

Test kindermatrassen

illust-dossier-probleem-community
Community

Stel je vraag!

Moet ik een kindermatras ook regelmatig keren? En hoe vaak moet ik de tijk van de matras wassen? Stel je vraag aan de Community op het forum of deel je eigen ervaringen!

We zijn de topics aan het ophalen...