icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Wiegendood

Wiegendood is een van de grootste angsten van kersverse ouders. Gelukkig komt het tegenwoordig veel minder voor dan vroeger. De beste manier om de risico's te beperken is je eigen gedrag aan te passen. Dit betekent: leg je baby niet op zijn buik te slapen. Ook niet als er een zeer goed ventilerend topmatrasje op ligt.
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


Kun je de kans op wiegendood verkleinen met een speciale (dure) babymatras?

Het is de grootste angst van alle kersverse ouders. Je kindje dat plotseling overlijdt zonder een aanwijsbare oorzaak, oftewel door wiegendood. Fabrikanten maken handig gebruik van die angst door de indruk te wekken dat je kindje met hun product veiliger is.

Aan dit soort producten hangt vaak een fors prijskaartje. Verkopers in babywinkels zijn vaak niet te beroerd om deze verhalen van fabrikanten aan te halen en zelfs extra aan te dikken. Ook in onze test zitten enkele duurdere merken die eigenschappen vermelden die het risico op wiegendood zouden beperken.

Maar zoals we verderop onderbouwen, blijkt dat je gedrag een veel grotere rol speelt bij het beperken van de risico's op wiegendood dan de producten die je gebruikt. 

Geen enkel product kan wiegendood voorkomen, je gedrag is het belangrijkst. Vertrouw dus niet op een product, maar alleen op wat je zelf doet en laat met je baby.

Oorzaken van wiegendood

Het aantal gevallen van wiegendood is de laatste decennia sterk gedaald. In de jaren '80 was er nog sprake van enkele honderden gevallen, maar in 2013 werden nog maar 10 gevallen van wiegendood geregistreerd. Dit komt vooral door goede voorlichting door verloskundigen en kraamverzorgers, zo stelt de website van het Nederlandse Centrum voor Jeugdgezondheid (NCJ), waarin de Stichting Wiegedood is opgegaan. Op deze website staat veel nuttige informatie.

Bekijk ook het informatieve filmpje over veilig slapen van Veiligheid.nl.

De precieze oorzaak van wiegendood is onduidelijk. Door onderzoek is wel bekend welke factoren een verhoogd risico vormen voor wiegendood. Eén daarvan is belemmering van de ademhaling. Dit kan veroorzaakt worden door:

  • slapen op de buik
  • een zacht matras waarin het hoofdje te ver wegzakt
  • slecht ventilerend beddengoed,
  • beddengoed waar het kindje met het hoofd onder terecht kan komen
  • spullen die op het gezichtje van de baby terecht kunnen komen.

Let ook op oververhitting (warmtestuwing) en rebreathing. Dit is het inademen van uitgeademde lucht. In deze lucht zit te weinig zuurstof en te veel koolstofdioxide.

Wat kun je doen?

Het belangrijkste is: vertrouw niet op (dure) producten, maar let op hoe je met je eigen baby omgaat. Volg de belangrijkste adviezen van de NCJ op.

  • Leg de baby altijd op de rug te slapen. Heb je redenen om daar van af te willen wijken, overleg dan met de verloskundige, het consultatiebureau of de kinderarts. 
  • Voorkom dat de baby te warm ligt. Voel in het nekje of de baby het aangenaam warm heeft.
  • Zorg voor een veilig bedje: goed geventileerd, een perfect passend matras, geen matras die zo zacht is dat het hoofdje er te ver in wegzakt, geen kussens, geen dekbedje, geen plastic zeiltje en geen knuffeltjes of andere losliggende voorwerpen in bed.
  • Neem de baby niet mee te slapen in je eigen bed.
  • Bekijk het filmpje over veilig slapen.

Aerosleep

Aerosleep is een van de matrasmerken die vaak wordt geadviseerd als (aanstaande) ouders aangeven dat ze bang zijn voor wiegendood. In onze test zitten 3 Aerosleep-matrassen. De NCJ nam de Aerosleep-matrassen op de korrel, en is erg kritisch. Wij ook. 

De belangrijkste conclusie van de NCJ is dat het onderzoek dat Aerosleep op tafel legt niet kan aantonen dat Aerosleep daadwerkelijk de risicofactoren op wiegendood beïnvloedt. 

De Consumentenbond maakt uit reacties van consumenten op dat bij ouders wel degelijk de indruk bestaat dat hun baby met een Aerosleepmatras minder risico loopt dan met een matras van een ander merk, en daarom bepaalde gedragsadviezen niet volgen. Zo kregen we op een Facebook-oproep meldingen in deze trant: 'Een Aerosleep matrasje gekocht. Onze dochter slaapt graag op haar buik. Door het extra matje en hoes kan ze gewoon doorademen. Heb ik als moeder ook meer rust!'

Wij vinden het verontrustend dat ouders bepaalde productclaims aangrijpen om belangrijke adviezen in de wind te slaan. We drukken ouders dan ook op het hart de bovenstaande adviezen altijd op te volgen, ongeacht de matras die je in huis hebt. Aerosleep zelf verklaart ook:  'Op onze website wijzen we erop dat het gebruik van onze producten alleen niet voldoende is.' 

Lees ook ons nieuwsbericht hierover. 

Andere matrassen in onze test

Omdat je eigen gedrag zoveel uitmaakt voor het inperken van de risico's op wiegendood, heeft het weinig zin om babymatrassen hierop te beoordelen. Wel testen we eigenschappen die met de risicofactoren te maken hebben, zoals de ventilatie en of de matras warmte voldoende afvoert. En of de matrassen stevig genoeg zijn dat het hoofdje niet te ver wegzakt. 

Bekijk de testresultaten van alle kindermatrassen en lees over allergieën en kindermatrassen.

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees onze artikelen over baby's en kinderen. Ben je zwanger? Schrijf je in voor Mama telt af! en ontvang praktische to-do lijstjes voor de maanden van je zwangerschap.

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Test kindermatrassen

Méér tests en tips voor je baby

Doorlopend testen wij allerlei Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, kindermatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij eenvoudig wat écht de beste en veiligste producten zijn voor je kindje.

Baby & Kind