icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

kinderopvang-header.jpg

Kinderopvang

Als je kinderen krijgt, heb je soms ook opvang nodig. Een incidentele oppas of kinderopvang op vaste dagen. Wat kost kinderopvang en waarmee moet je rekening te houden? En kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag?

Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op:8 oktober 2019


Kinderopvang

Ga je na je verlof weer aan het werk, dan wil je je kind met een gerust hart achterlaten bij de kinderopvang. Bij een kinderdagverblijf is een prettige sfeer belangrijk, maar let ook op de kwaliteit van de opvang.

Er zijn verschillende vormen van opvang. Je kunt kiezen voor een gastouder, kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. De prijzen van deze vormen van opvang verschillen. Bekijk wat de kosten zijn van de verschillende vormen van kinderopvang.

Oppas

Wil je een avondje of dagje samen uit, dan kiezen veel ouders voor een oppas. Hoe vind je een goede oppas? En wat betaal je? We vroegen onze Facebook-volgers van Baby&Kind om raad. Ook het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting geeft advies.

Ouderschapsverlof

Wil je na je zwangerschapsverlof wat langer thuisblijven? Of overweeg jij of je partner om tijdelijk minder te gaan werken? Dan kun je ouderschapsverlof opnemen. Je hebt hier als ouder recht op.

Nieuw & interessant

 • Kosten kinderopvang
  15 okt.

  Wat kost kinderopvang?

  Kijk niet alleen naar de kwaliteit van de kinderopvang, maar ook naar de prijs en het aanbod. Je kunt ook kiezen voor een gastouder of peuterspeelzaal.
 • jongentje rode blouse melk
  19 jul.

  Kinderdagverblijven: ervaringen van ouders

  Gaat jouw kind ook naar de kinderopvang? Misschien ben je benieuwd naar de ervaringen van andere ouders. We hielden een enquête onder ruim 1100 ouders.
 • kinderopvangtoeslag-2017
  15 jun.

  Hogere toeslag kinderopvang vanaf 2017

  De meeste ouders met jonge kinderen krijgen vanaf 2017 meer kinderopvangtoeslag. Dit bedrag kan oplopen tot ruim €900 per jaar.