icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kinderopvang, waar let je op?

Als je kinderen krijgt, heb je soms ook enige vorm van opvang nodig: een incidentele oppas of kinderopvang op vaste dagen. Wat kost dat allemaal, waarop kun je letten bij het kiezen van kinderopvang en kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag?
Kirsten van Loon
Kirsten van Loon

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  7 februari 2018

op schoot bij juffrouw

Kinderopvang

Ga je na je ouderschapsverlof weer aan het werk, dan wil je je kind met een gerust hart kunnen achterlaten bij de kinderopvang. Bij een keuze voor een kinderdagverblijf is een prettige sfeer belangrijk, maar let ook op de kwaliteit van de opvang.

Voor een goede voorbereiding loop je onze checklist kinderopvang na Niet alle vormen van opvang zijn even duur. Bekijk ook wat de kosten zijn van verschillende vormen van kinderopvang: zoals gastouderopvang en de peuterspeelzaal. En misschien kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag.

Oppas

Voor af en toe een middag of avondje gebruiken veel ouders een oppas. Maar hoe vind je een betaalbare oppas? En wat betaal je? We vroegen onze Consumentenbond Baby&Kind Facebook-volgers om raad. Ook het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting geeft advies.

Ouderschapsverlof

Als je wat langer thuis wilt blijven na je zwangerschapsverlof, of jij en je partner willen tijdelijk minder werken, dan kun je gebruik maken van ouderschapsverlof.