icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
kinderopvang-header.jpg

Kinderopvang

Als je kinderen krijgt, heb je soms ook enige vorm van opvang nodig: een incidentele oppas of kinderopvang op vaste dagen. Wat kost dat allemaal, waarop kun je letten bij het kiezen van kinderopvang en kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag?

Kirsten van Loon

Kirsten van Loon , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:12 september 2018


Kinderopvang

Ga je na je ouderschapsverlof weer aan het werk, dan wil je je kind met een gerust hart kunnen achterlaten bij de kinderopvang. Bij een keuze voor een kinderdagverblijf is een prettige sfeer belangrijk, maar let ook op de kwaliteit van de opvang.

Voor een goede voorbereiding loop je onze checklist kinderopvang na. Niet alle vormen van opvang zijn even duur. Bekijk ook wat de kosten zijn van verschillende vormen van kinderopvang: zoals gastouderopvang en de peuterspeelzaal. En misschien kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag.

Oppas

Voor af en toe een middag of avondje gebruiken veel ouders een oppas. Maar hoe vind je een betaalbare oppas? En wat betaal je? We vroegen onze Consumentenbond Baby&Kind Facebook-volgers om raad. Ook het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting geeft advies.

Ouderschapsverlof

Als je wat langer thuis wilt blijven na je zwangerschapsverlof, of jij en je partner willen tijdelijk minder werken, dan kun je gebruik maken van ouderschapsverlof.

Nieuw & interessant

 • kinderopvang-2dreumes
  28 jan.

  Checklist voor het kiezen van kinderopvang

  Als je na je verlof weer aan het werk gaat, wil je je kind met een gerust hart kunnen achterlaten bij de kinderopvang. Waar moet je op letten?
 • Kosten kinderopvang
  28 jan.

  Wat kost kinderopvang?

  Kijk niet alleen naar de kwaliteit van de kinderopvang, maar ook naar de prijs en het aanbod. Je kunt ook kiezen voor een gastouder of peuterspeelzaal.
 • jongentje rode blouse melk
  19 jul.

  Kinderdagverblijven: ervaringen van ouders

  Gaat jouw kind ook naar de kinderopvang? Misschien ben je benieuwd naar de ervaringen van andere ouders. We hielden een enquête onder ruim 1100 ouders.
 • kinderopvangtoeslag-2017
  15 jun.

  Hogere toeslag kinderopvang vanaf 2017

  De meeste ouders met jonge kinderen krijgen vanaf 2017 meer kinderopvangtoeslag. Dit bedrag kan oplopen tot ruim €900 per jaar.