icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Checklist voor het kiezen van kinderopvang

Als je na je verlof weer aan het werk gaat, wil je je kind met een gerust hart kunnen achterlaten bij de kinderopvang. Bij een keuze voor een kinderdagverblijf is een prettig sfeer belangrijk, maar let ook op de kwaliteit van de opvang: is het er veilig en schoon, en is er voldoende bekwaam personeel?

Kirsten van Loon

Kirsten van Loon , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:28 januari 2019

kinderopvang-2dreumes

Kwaliteit

Een kinderopvang moet volgens de wet aan een flink aantal richtlijnen voldoen. De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) controleert jaarlijks of ieder kinderdagverblijf in de gemeente zijn zaakjes op orde heeft en let daarbij onder meer op de veiligheid, gezondheidszaken en groepsgrootte. De rapporten over de kinderopvanglocaties worden verzameld in een register bij de gemeente. Bij het landelijk register kinderopvang kun je onder andere checken hoe de GGD jouw (toekomstige) opvang beoordeelt, meestal met uitgebreide verslagen.

HKZ-certificaat

Ook verstandig bij het zoeken van een goed kinderdagverblijf: check of de opvang in bezit is van het HKZ-certificaat (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector). Een organisatie met dit keurmerk heeft onder andere intern de zaken goed op orde, stelt ouders en kinderen centraal én zorgt voor een veilige omgeving voor je kind.

Pedagogisch plan

Het is goed als kinderen in een vaste groep worden opgevangen, zo krijgen ze structuur en hebben ze houvast. Check dus of er vaste pedagogisch medewerkers in elke groep aanwezig zijn. Wil je weten hoe het personeel met kinderen omgaat en welke opvoedmethode wordt gebruikt? Bekijk dan het pedagogisch plan van het kinderdagverblijf. Meestal staat dat op de website van de crèche, of je kunt het opvragen bij de locatie.

Voedingsplan

Vaak heeft een kinderopvang ook een voedingsplan, of staat in het pedagogisch plan een hoofdstuk over voeding. Het beleid kan op dat punt per opvang flink verschillen. Bij het ene kinderdagverblijf staan de boterhammen met (vette en zoute) smeerleverworst nog dagelijks op het menu, terwijl het andere volgens de nieuwe Schijf van Vijf is overgestapt op kipfilet. Mocht een kinderdagverblijf je aanspreken, maar ben je het niet eens met het voedingsplan, dan kun je natuurlijk altijd individuele afspraken maken over de voeding die jouw kind wel en niet mag krijgen.

Oudercommissie

Ook belangrijk om te checken: heeft de kinderopvang een oudercommissie? Zo'n commissie houdt vanuit het standpunt van de ouders in de gaten of het kinderdagverblijf goed functioneert. Mocht je ontevreden zijn over zaken die je niet zelf kunt of wilt aankaarten bij de leiding, dan kan de oudercommissie dat voor je doen.

Communicatie

Natuurlijk wil je weten hoe het met jouw kind op een kinderdagverblijf gaat. Vraag dus bij de leiding na hoe je op de hoogte wordt gehouden. Is er een schriftje waarin de pedagogisch medewerkers schrijven over dagelijkse belevenissen van je kind? Ga na of en hoe vaak je op de hoogte wordt gehouden van algemene zaken die rond het kinderdagverblijf spelen.
Tegenwoordig ook belangrijk: hoe gaat het kinderdagverblijf om met internet en social media? Kunnen foto's van je kind zomaar geplaatst worden op de website en Facebook-pagina van het kinderdagverblijf, of moet je daar expliciet toestemming voor geven? Als de opvang geen beleid heeft op dit gebied, kun je hierover natuurlijk zelf afspraken maken.

Locatie

Heb je na al deze research een kinderdagverblijf op het oog? Neem dan altijd een kijkje op de locatie. Spreek ouders aan en vraag naar hun ervaringen. Vraag aan het personeel hoe het zit als je een keer je kind bijvoorbeeld op woensdag wilt brengen in plaats van op vrijdag: hoe flexibel zijn ze daarin? Kijk ook hoe het zit met gemiste dagen. Vaak betaal je ook als je kind ziek is geweest, dus het is wel zo prettig als zo'n ziektedag op een later moment ingehaald mag worden.

Tip: kinderopvangtoeslag

Is de kinderopvang waar jij je kindje naar toe wilt brengen een officiële opvanglocatie? Alleen dan kom je aanmerking voor een kinderopvangtoeslag. Let op: dit moet je aanvragen binnen 3 maanden nadat je kindje voor het eerst naar de opvang gaat. Kijk in het  landelijk register kinderopvang en controleer of het dagverblijf een officiële opvanglocatie is.

Lees ook:

Meer tips voor je baby? Volg ons op Facebook

Nieuw & interessant

 • kinderopvang-2dreumes
  28 jan.

  Checklist voor het kiezen van kinderopvang

  Als je na je verlof weer aan het werk gaat, wil je je kind met een gerust hart kunnen achterlaten bij de kinderopvang. Waar moet je op letten?
 • Kosten kinderopvang
  28 jan.

  Wat kost kinderopvang?

  Kijk niet alleen naar de kwaliteit van de kinderopvang, maar ook naar de prijs en het aanbod. Je kunt ook kiezen voor een gastouder of peuterspeelzaal.
 • jongentje rode blouse melk
  19 jul.

  Kinderdagverblijven: ervaringen van ouders

  Gaat jouw kind ook naar de kinderopvang? Misschien ben je benieuwd naar de ervaringen van andere ouders. We hielden een enquête onder ruim 1100 ouders.
 • kinderopvangtoeslag-2017
  15 jun.

  Hogere toeslag kinderopvang vanaf 2017

  De meeste ouders met jonge kinderen krijgen vanaf 2017 meer kinderopvangtoeslag. Dit bedrag kan oplopen tot ruim €900 per jaar.