icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kinderdagverblijven: ervaringen van ouders

Gaat jouw kind ook naar de kinderopvang? Wij vroegen ruim 1100 ouders naar hun ervaringen met hun kinderdagverblijf. Elk kinderdagverblijf is weer anders, blijkt uit de reacties op onze enquête. Zo moet je bij de ene opvang alles zelf meenemen, terwijl je bij de andere zelfs koffie-to-go meekrijgt.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:19 juli 2017

jongentje rode blouse melk

Waarom dit kinderdagverblijf?

Extraatjes zoals muziekles of yoga zijn leuk, maar blijken niet doorslaggevend in de keuze voor een kinderdagverblijf. Ouders vinden het vooral handig om een opvang in de buurt te hebben. Voor 70% van de ouders die de vragenlijst invulde was dat de belangrijkste afweging voor hun keuze.

Ook het gevoel dat ouders bij de kinderopvang hebben, bijvoorbeeld na een kennismakingsgesprek of rondleiding, is heel bepalend voor de keus. Daarnaast vindt men het fijn om een kinderdagverblijf te hebben dat dicht bij de levensovertuiging van mensen staat.

De prijs en aangeboden extra’s zijn dan minder van belang.

Luiers en kleding

De meeste kinderen dragen nog een luier op het kinderdagverblijf. Die luiers worden vaak (86%) door kinderdagverblijven zelf aangeboden. Die hoef je dan niet zelf mee te geven. Lekker makkelijk, bijna alle ouders maken hier graag gebruik van.

Als je een speciaal merk wilt, of bijvoorbeeld wasbare luiers, moet je die wel zelf meenemen. Slechts 1% van de ouders geeft aan dat het kinderdagverblijf wasbare luiers aanbiedt.

Extra kleren

Ieder kind heeft weleens een ongelukje. Reservekleding is dus geen overbodige luxe op het kinderdagverblijf. De helft van de kinderdagverblijven regelen dat voor je: ze hebben extra kleren voor je kleintje klaarliggen. Die gebruikt lang niet iedereen, blijkt uit onze enquête. Sommigen geven liever hun eigen spullen mee.

Ook kun je bij bijna 60% van de dagverblijven slaapzakjes van daar gebruiken.

Borstvoeding en flesvoeding

Als je kind voor het eerst naar een kinderdagverblijf gaat drinkt hij meestal nog borstvoeding of flesvoeding, maar nog geen koe- of geitenmelk. Borstvoeding kan een kinderdagverblijf natuurlijk niet voor je regelen. Wel is het handig dat het kinderdagverblijf de borstvoeding makkelijk kan opwarmen. Bijna 80% geeft aan dat dit mogelijk was. Een deel van de mensen gaf aan het niet te weten, omdat ze geen borstvoeding geven.

Flesvoeding

Flesvoeding zit regelmatig in het pakket: ongeveer de helft . Zo biedt ongeveer de helft van de kinderdagverblijven kunstvoeding standaard in het pakket. Als je kindje kunstvoeding drinkt, is het handig om dit even te checken. Geef wel je eigen fles mee, want maar 33% van de kinderopvang heeft een fles voor je in de aanbieding. Dat is niet zo vreemd, best kans dat jouw baby gehecht is aan een bepaald soort speen of fles.

Ook als je kindje een fopspeen wilt, moet je die over het algemeen zelf meegeven. Kinderen kunnen heel selectief zijn in het accepteren van een speen.

Groente, fruit en brood

De meeste mensen brengen hun kleintje nadat ze ontbeten hebben naar het kinderdagverblijf. Al kunnen kinderen bij bijna 20% van de verblijven er ook ontbijten.

Tussendoortjes

Voor tussendoortjes wordt doorgaans op alle kinderdagverblijven gezorgd. Zo krijgen de kinderen bij 95% van de kinderdagverblijven dagelijks vers fruit. Voor groente heeft men nog wat koudwatervrees, al wordt al bij de helft van de kinderdagverblijven verse groenten aangeboden. Een goed voorbeeld!

Groente en fruit in een potje zijn uitzonderingen: dat wordt maar zelden aangeboden. Opvallend: 30% van de ouders weet niet of dit een optie is bij hun opvang.

Lunch

Tussen de middag eten de kinderen meestal brood. Bij 91% van de verblijven wordt er een broodmaaltijd aangeboden.

Bij een derde van de kinderdagverblijven kunnen kinderen ook warm eten. Dit brengt meestal wel extra kosten met zich mee.

Zonnebrand

Het huidje van de kinderen wordt over het algemeen goed verzorgd op de opvang. Zo smeert 80% van de opvangcentra de kinderen op zonnige dagen in met zonnebrandcrème (van het kinderdagverblijf).

Ook heeft 86% billencrème paraat wanneer je kindje luieruitslag heeft.

Extraatjes op de crèche

Kinderdagverblijven zorgen niet alleen voor de opvang voor je kind. Vaak doen ze ook leuke activiteiten met ze, soms zelfs buiten het kinderdagverblijf. Themadagen en uitjes zijn meer regel dan uitzondering.

Daarnaast is ook het maken van muziek erg populair. Meer dan de helft van de kinderdagverblijven laat je kroost kennismaken met muziek. Ook voorlezen en dansen worden vaak genoemd als extra activiteit.

Een enkele kinderopvang biedt gym, yoga of zelfs lessen in vreemde talen aan.

Extra betalen

Deze uitjes zijn niet altijd gratis. Net als andere extra’s dat meestal niet zijn. Ook kost het meestal extra geld om je kind eerder te brengen of later op te halen dan de gebruikelijke openingstijden.

Maar soms moet je ook bijleggen om je kind deel te laten nemen aan de gym- en danslessen. Sommige ouders wordt gevraagd om een extra bijdrage van een paar euro per jaar, al zijn er ook uitschieters: één ouder geeft aan maandelijks €45 extra te moeten betalen.

Meestal tevreden

Verreweg de meeste ouders zijn tevreden over de kinderopvang. Men vindt het het belangrijkst dat hun kind het goed naar hun zin heeft. Dat alles niet altijd even goed geregeld is, maakt dan minder uit.

Als men verbeterpunten noemt, zijn dat vaak minder wisselingen tussen de leidsters of het beter opvolgen van bijvoorbeeld het voedingsbeleid.

Over de enquête

 • 1190 mensen vulden de enquête in. Dat waren mensen die reageerden op onze Facebook-oproep en mensen uit het Consumentenbond-panel. Het merendeel was vrouw.
 • Bijna 1000 kinderdagverblijven zijn opgenomen in het onderzoek.
 • De kinderen gingen gemiddeld 2 dagen per week naar het kinderdagverblijf.
 • Het uurtarief van €7,18 werd het vaakst betaald. Het hoogst betaalde tarief is €9,75 per uur.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • kinderopvang-2dreumes
  6 jun.

  Checklist voor het kiezen van kinderopvang

  Als je na je verlof weer aan het werk gaat, wil je je kind met een gerust hart kunnen achterlaten bij de kinderopvang. Waar moet je op letten?
 • Kosten kinderopvang
  6 jun.

  Wat kost kinderopvang?

  Kijk niet alleen naar de kwaliteit van de kinderopvang, maar ook naar de prijs en het aanbod. Je kunt ook kiezen voor een gastouder of peuterspeelzaal.
 • Kinderopvang
  6 jun.

  Falende kinderdagverblijven

  Sommige kinderdagverblijven maken er een potje van. Maar dat moet je maar net weten. Daarom keken waar naar de inspectierapporten van kinderopvang.
 • kinderopvangtoeslag-2017
  15 jun.

  Hogere toeslag kinderopvang vanaf 2017

  De meeste ouders met jonge kinderen krijgen vanaf 2017 meer kinderopvangtoeslag. Dit bedrag kan oplopen tot ruim €900 per jaar.