icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kinderdagverblijven: ervaringen van ouders

Gaat jouw kind ook naar de kinderopvang? Wij vroegen ruim 1100 ouders naar hun ervaringen met hun kinderdagverblijf. Elk kinderdagverblijf is weer anders, blijkt uit de reacties op onze enquête. Zo moet je bij de ene opvang alles zelf meenemen, terwijl je bij de andere zelfs koffie-to-go meekrijgt.

Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Gepubliceerd op:19 juli 2017

jongentje rode blouse melk

Waarom dit kinderdagverblijf?

Extraatjes zoals muziekles of yoga zijn leuk, maar blijken niet doorslaggevend in de keuze voor een kinderdagverblijf. Ouders vinden het vooral handig om een opvang in de buurt te hebben. Voor 70% van de ouders die de vragenlijst invulde was dat de belangrijkste afweging voor hun keuze.

Ook het gevoel dat ouders bij de kinderopvang hebben, bijvoorbeeld na een kennismakingsgesprek of rondleiding, is heel bepalend voor de keus. Daarnaast vindt men het fijn om een kinderdagverblijf te hebben dat dicht bij de levensovertuiging staat. De prijs en aangeboden extra’s zijn dan minder van belang.

Meestal tevreden

Verreweg de meeste ouders zijn tevreden over de kinderopvang. Men vindt het het belangrijkst dat hun kind het goed naar hun zin heeft. Dat alles niet altijd even goed geregeld is, maakt dan minder uit. Als men verbeterpunten noemt, zijn dat vaak minder wisselingen tussen de leidsters of het beter opvolgen van bijvoorbeeld het voedingsbeleid.

Over de enquête

 • 1190 mensen vulden de enquête in. Dat waren mensen die reageerden op onze Facebook-oproep en mensen uit het Consumentenbond-panel. Het merendeel was vrouw.
 • Bijna 1000 kinderdagverblijven zijn opgenomen in het onderzoek.
 • De kinderen gingen gemiddeld 2 dagen per week naar het kinderdagverblijf.
 • Het uurtarief van €7,18 werd het vaakst betaald. Het hoogst betaalde tarief is €9,75 per uur.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Wij testen regelmatig producten die je nodig hebt voor je baby. Zoals babymatrassen en kinderwagens. Zo kies jij voor het beste.

Het beste babymatras  De beste kinderwagen

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • Kosten kinderopvang
  2 dec.

  Wat kost kinderopvang?

  Kijk niet alleen naar de kwaliteit van de kinderopvang, maar ook naar de prijs en het aanbod. Je kunt ook kiezen voor een gastouder of peuterspeelzaal.
 • Kosten kinderopvang
  Nieuws  |  20 apr.

  Compensatie eigen bijdrage kinderopvang rond

  De compensatieregeling voor de eigen bijdrage van niet-genoten kinderopvang tijdens de coronacrisis is rond. Ouders kunnen de vergoeding in juni of juli op hun rekening verwachten.
 • Kinderopvangtoeslag-1
  Nieuws  |  8 apr.

  Recht op compensatie voor kinderopvang

  Je hebt recht op compensatie als je tijdelijk geen gebruik kunt maken van kinderopvang door de maatregelen vanwege corona. We vertellen je er meer over.