icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Falende kinderdagverblijven: check je kinderopvang

Sommige kinderdagverblijven maken er een potje van. Maar dat moet je maar net weten. De Consumentenbond duikt in de ondoorgrondelijke wereld van de inspectierapporten.
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  3 mei 2018

Kinderopvang

Als ouder gun je je kind natuurlijk een veilige en liefdevolle opvangplek in de buurt. Maar bij zo'n belangrijke keuze kun je niet alleen afgaan op een gezellige sfeer en een vrolijke website. Als ouder wil je graag weten of de opvang veilig en schoon is en of er voldoende bekwaam personeel rondloopt.

Kwaliteit opvang controleren

Wil je weten hoe jouw kinderopvang is beoordeeld door de inspectie? Op landelijkregisterkinderopvang.nl kun je nagaan of de locatie geregistreerd is en hoe deze beoordeeld is door de inspectie. Dit is belangrijk voor de aanvraag van kinderopvangtoeslag én om na te gaan of de opvang in orde is.

De GGD checkt jaarlijks of locaties aan de wettelijke kwaliteitseisen voldoen en kijkt bijvoorbeeld naar veiligheid, gezondheid en groepsgrootte. Bij één of meer (kleine) onvoldoendes gaat de GGD vaker langs en wordt de gemeente in het rapport geadviseerd te 'handhaven', soms met een (lichte) sanctie.

De test

Vorig jaar selecteerden we ruim 90 kinderdagverblijven met een sanctie of het advies 'zwaarwegend handhaven' voor 1 of enkele overtredingen. Hierbij was in veel gevallen herhaaldelijk een onvoldoende uitgedeeld voor de 'beroepskracht-kindratio'. Dat betekent dat er te weinig beroepskrachten aanwezig zijn voor het aantal kinderen.

Daarnaast vonden we met onze selectie zo'n 20 voorbeeldlocaties die van de GGD het advies tot zwaarwegende handhaving hadden gekregen voor verschillende overtredingen. Soms moest het kinderdagverblijf zelfs tijdelijk sluiten. Belangrijk dus om te controleren of de locatie waar jouw kind naartoe gaat in orde is!

Lees ook: