icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017
Koopadvies

Kinderstoel kopen: waar let je op?

Kinderstoel nodig? Bedenk eerst hoe lang je de stoel wilt gebruiken. Misschien is een meegroeistoel wel iets voor jou. En kijk goed naar de veiligheid en het gebruiksgemak. Lees onze kooptips zodat je in de winkel beslagen ten ijs komt.

Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden


1
Meegroeistoel

Een meegroeistoel is vaak duur in aanschaf, maar gaat wél jaren mee. Gewone kinderstoelen gebruik je tot je kind een jaar of 3 is. Daarna past je kind niet meer in de stoel en moet je in de waarschijnlijk in de weer met stoelverhogers om je kind op de goede hoogte aan tafel te zetten. 

Een meegroeistoel doet wat hij zegt: hij 'groeit' mee met je kind. De voetensteun en het zitvlak kun je in hoogte verstellen. Afhankelijk van de lengte van je kind zet je ze op de goede hoogte. Je kind zit dan altijd op dezelfde hoogte aan tafel als de rest van de familie. Zelfs een baby kan soms al aan tafel, dankzij een speciale beugel of babyinzetstoeltje. Maar zet je baby niet te lang in een stoel. Je kunt de meegroeistoelen vaak gebruiken tot ver in de pubertijd, of zelfs voor volwassenen.

Meest bekende meegroeistoel is de Stokke Tripp Trapp. Deze wordt inmiddels veel geïmiteerd. Wellicht dat Stokke daarom ook een tweede model heeft ontwikkeld, de Stokke Steps.

Bekijk de testresultaten van deze en andere meegroeistoelen in onze vergelijker.

kinderstoel test 2

2
Het tafelblad

Een blad dat je kunt aanpassen en eraf kan halen is heel handig. Als je kind net in een stoel kan zitten is het fijn als de stoel een eigen tafelblad heeft. Zo is het tafelblad dichtbij wanneer het nodig is. Heeft je kind extra ruimte nodig wanneer hij of zij groter wordt? Dan haal je het blad eraf en kan je kind aan de eettafel mee-eten. Kijk in de winkel of je het blad makkelijk kunt verstellen en/of los halen.

Een tafelblad heeft bij voorkeur geen geultjes, randjes of andere kleine ruimtes waar eten in verdwijnt. Dan blijf je bezig met schoonmaken. Handig: sommige tafelbladen kunnen in de vaatwasser.

Let er ook op dat er geen kleine ruimtes zitten tussen tafelblad en stoel waar vingertjes in klem kunnen komen te zitten.

Bekijk in onze vergelijker welke kinderstoelen veilig zijn.

3
Inklapbare kinderstoel

Heb je niet zo veel ruimte in huis en kan de kinderstoel niet altijd aan tafel blijven staan? Kies dan een kinderstoel die je makkelijk kunt inklappen. Fijn om te weten: niet elke ingeklapte kinderstoel hoeft tegen een muur te leunen, sommigen zijn zo ontworpen dat ze los kunnen blijven staan. Probeer dat in de winkel uit.

Er bestaan ook speciale reis kinderstoelen / campingkinderstoelen die heel weinig wegen en je snel kunt opklappen.

Bekijk de testresultaten van alle inklapbare kinderstoelen.

 

kinderstoel test 4

4
Goed vast zetten is belangrijk

Let erop dat je kind niet makkelijk uit de stoel wurmt. Kinderstoelen zijn hierom vaak voorzien van een tuigje. Verschillende soorten tuigjes zijn toegestaan:

  • Een verstelbare band om het middel en daaraan vast een band in het kruis.
  • Een vijfpuntsgordel.
  • Schouderbanden die in het kruis worden vastgemaakt.

Controleer in de winkel of het los- en vastmaken van het tuigje makkelijk gaat en of je het eenvoudig kunt verstellen. Met een wiebelig kind erin is dat soms moeilijker dan je denkt.

Zo'n tuigje voor een kinderstoel is niet verplicht. Als de stoel aan bepaalde eisen met betrekking tot maatgeving voldoet kan het zijn dat er geen tuigje aanwezig is. Let er in dat geval op dat de stoel een stevig riempje of hoge verhoging bij het kruis heeft en een horizontale stang of balk op buikhoogte zodat er 2 aparte openingen zijn voor de benen. Zo glijdt je baby er niet zomaar uit als hij onderuit zakt. Deze openingen voor de benen mogen niet te groot zijn, de romp van een baby mag er niet tussen kunnen. Bij 2 stoelen in de onze test waren de openingen te groot. Het gaat om de Lief en Yaris Single.

Bekijk in onze vergelijker hoe verschillende stoelen scoren op het gemak van in de stoel plaasten van je kind.

benen onder kinderstoelen

5
Bekleding en comfort

Voor het comfort van je kleintje hebben de meeste kinderstoelen zachte bekleding of kussentjes. Lekker zacht voor je baby, maar vaak wel lastiger schoon te maken. Bespaar jezelf de moeite en kies voor bekleding met zo weinig mogelijk naden, plooien en spleten. Bekijk of de bekleding losgehaald kan worden en of het in de wasmachine kan. Niemand wordt blij van stoffen die je alleen met de hand kunt wassen of afnemen met een vochtig doekje.

Bekijk in onze vergelijker welke kinderstoelen je makkelijk schoonmaakt.

kinderstoel 1

6
Stoelverhogers en stoelverkleiners

Ga je op pad en wil je geen hele kinderstoel meeslepen dan zijn er ook stoelverkleiners te koop waarmee je een gewone stoel omtovert tot een kinderstoel, bijvoorbeeld de Mini Monkey. Er zijn ook stoelverhogers verkrijgbaar waarmee je de stoel zelf de hoogte in zet zoals de Kaboost. Is je kind al wat groter dan kun je soms ook het onderste deel van je autozitje gebruiken als verhoger van de zitting. Of je gebruikt je Yepp-fietstoeltje als kinderstoel met de Yepp Up.

minimonkey minichair

Test kinderstoelen

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig?

Waar let je op als je een kinderstoel koopt? En zijn alle kinderstoelen wel veilig? Stel je vraag aan onze Community en praat mee of deel je eigen ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...


Er zijn helaas geen artikelen gevonden..