! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Kinderstoel kopen: waar let je op?

Kinderstoel nodig? Bedenk eerst hoe lang je de stoel wilt gebruiken. Misschien is een meegroeistoel wel iets voor jou. En kijk goed naar de veiligheid en het gebruiksgemak. Lees onze kooptips zodat je goed voorbereid naar de winkel gaat.

Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden


1
Meegroeistoel

Een meegroeistoel is vaak duur in aanschaf, maar gaat wél jaren mee. Wel zo duurzaam. Gewone kinderstoelen gebruik je tot je kind een jaar of 3 is. Daarna past je kind niet meer in de kinderstoel en moet je waarschijnlijk in de weer met stoelverhogers om je kind op de goede hoogte aan tafel te zetten met een gewone stoel. 

Een meegroeistoel doet wat hij zegt: hij 'groeit' mee met je kind. De voetensteun en het zitvlak kun je in hoogte verstellen, en indien nodig ook in diepte. Afhankelijk van de lengte van je kind zet je ze op de goede hoogte. Je kind zit dan altijd op dezelfde hoogte aan tafel als de rest van de familie. Zelfs een baby kan soms al aan tafel, dankzij een speciale wipstoel die je op de stoel kunt bevestigen of babyinzetstoeltje. Maar zet je baby niet te lang in een stoel, ook niet in een inzetstoeltje waar de baby praktisch in ligt. Een baby heeft ruimte nodig om zich te ontwikkelen. 

Je kunt de meegroeistoelen tot verschillende leeftijden gebruiken; tot een jaar of zes, anderen tot ver in de pubertijd. Ze zijn vaak zelfs te gebruiken door volwassenen.

Wil je een meegroeistoel aanschaffen let er wel op hoe je de stoel moet verstellen. De meest bekende meegroeistoel - de Stokke Tripp Trapp - moet bijvoorbeeld eerst deels los geschroefd worden om zitting en voetensteun te kunnen verstellen. Maar er zijn ook stoelen die traploos te verstellen zijn en waarbij zitting en voetensteun eenvoudig los te draaien zijn en weer vast te zetten. 

Bekijk de testresultaten van deze en andere meegroeistoelen in onze vergelijker.

kinderstoel test 2

2
Het tafelblad

Als je kind net in een stoel kan zitten, is het fijn als de stoel een eigen tafelblad heeft. Zo is het tafelblad dichtbij wanneer het nodig is. Een blad dat je kunt aanpassen en eraf kunt halen is handig als je kindje extra ruimte nodig heeft wanneer hij of zij groter wordt? Dan haal je het blad eraf en kan je kind aan de eettafel mee-eten.

Kijk in de winkel of je het blad makkelijk kunt verstellen en/of loshalen. Bij de 4Moms klik je het tafelblad vast door middel van magneten en kun je er magnetische kommen bij gebruiken. Bij sommigen andere stoelen kun je het tafelblad aan de stoelpoten klikken wanneer je het niet gebruikt.

Veel tafelbladen zijn helemaal vlak met een klein opstaand randje. Sommige zijn voorzien van een bekerhouder of een compartiment voor snacks. Een tafelblad heeft bij voorkeur geen geultjes, randjes of andere kleine ruimtes waar eten in verdwijnt. Dan blijf je bezig met schoonmaken. Ook handig: sommige tafelbladen zijn afneembaar en kunnen in de vaatwasser. Soms in zijn geheel, soms heeft het een soort toplaag die in de vaatwasser kan.

Let er ook op dat er geen kleine ruimtes zitten tussen tafelblad en stoel waar vingertjes in klem kunnen komen te zitten. Let daar vooral op aan de onderkant van het tafelblad, want daar gaat het nog wel eens mis. Het randje aan de voorkant van het tafelblad kan soms ook wat scherp zijn.

In onze test zien we dat bij sommige stoelen vingers klem kunnen komen te zitten of je een risico loopt dat je kind uit de stoel glijdt of klimt. Bekijk in onze vergelijker welke kinderstoelen veilig zijn (alleen voor leden).

3
Inklapbare kinderstoel

4
Goed vast zetten is belangrijk

Let erop dat je kind niet makkelijk uit de stoel wurmt. Kinderstoelen zijn hierom vaak voorzien van een tuigje. Verschillende soorten tuigjes zijn toegestaan:

  • Een verstelbare band om het middel en daaraan vast een band in het kruis. Het is wel belangrijk dat de band die in het kruis zit echt vast zit aan de verstelbare band om het middel. Als het er alleen met een lus omheen zit, is dat niet veilig. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Schardt X-tra. Die stoel raden we dan ook af.
  • Een vijfpuntsgordel.
  • Schouderbanden die in het kruis worden vastgemaakt.

Controleer in de winkel of het los- en vastmaken van het tuigje makkelijk gaat en of je het eenvoudig kunt verstellen. Met een wiebelig kind erin is dat soms moeilijker dan je denkt.

Een tuigje is voor een kinderstoel trouwens niet verplicht. Als de stoel aan bepaalde eisen met betrekking tot maatgeving voldoet kan het zijn dat er geen tuigje nodig is, en dus ook niet aanwezig is. Let er in dat geval op dat de stoel een stevig riempje of verticaal stuk tussen de benen heeft én een horizontale stang of balk op buikhoogte zodat er 2 aparte openingen zijn voor de benen. Zo glijdt je baby er niet zomaar uit als hij onderuit zakt. Deze openingen voor de benen mogen niet te groot zijn. De romp van een baby mag er niet tussen kunnen wanneer de je baby probeert beide voeten aan een kant te wurmen. 

Bekijk in onze vergelijker hoe verschillende stoelen scoren op het gemak van in de stoel plaasten van je kind (alleen voor leden).

benen onder kinderstoelen

5
Bekleding en comfort

Voor het comfort van je kleintje hebben de meeste kinderstoelen zachte bekleding of kussentjes. Lekker zacht voor je baby, maar vaak wel lastiger schoon te maken. Kies voor bekleding met zo weinig mogelijk naden, plooien en spleten. Bekijk of de bekleding losgehaald kan worden en vraag na of het in de wasmachine kan. Dat wordt niet altijd duidelijk vermeld in de (web)winkel. Niemand wordt blij van stoffen die je niet kunt schoonmaken.

Bekijk in onze vergelijker welke kinderstoelen je makkelijk schoonmaakt (alleen voor leden).

kinderstoel 1

6
Stoelverhogers en stoelverkleiners

Ga je op pad en wil je niet een hele kinderstoel meeslepen dan zijn er ook stoelverkleiners te koop waarmee je een gewone stoel omtovert tot een kinderstoel. Denk bijvoorbeeld aan de Mini Monkey. Er zijn ook stoelverhogers verkrijgbaar waarmee je de stoel zelf de hoogte in zet zoals de Kaboost. Is je kind al een kleuter dan kun je soms ook het onderste deel van je autozitje gebruiken als verhoger van de zitting. Of je gebruikt je Yepp-fietstoeltje als kinderstoel met de Yepp Up.

minimonkey minichair

7
Zitondersteuners

Voor kinderen die nog niet zelfstandig kunnen zitten zijn zitondersteuners te koop zoals de Bumbo seat. Je hebt zo'n zitje echter niet nodig. Fysiotherapeuten adviseren zelfs om deze zitondersteuners niet te gebruiken. In zo'n zitje zet je je kind vast in een positie waar het nog niet aan toe is. Kinderen hebben de ruimte nodig om vrij te bewegen om zich motorisch goed te ontwikkelen.

In 2007 en 2012 zijn Bumbo seats teruggeroepen omdat er te veel ongelukken gebeurden. Kinderen wurmden zichzelf uit het zitje en kwamen tot een vervelende val. 

Gebruik je toch een zitondersteuner? Gebruik dan een versie met een riempje en laat je kind er niet langer dan 10 minuten in zitten. Zet een zitondersteuner altijd op een vlakke horizontale grond en niet op een tafel, stoel, bank of andere ondergrond. Daar zijn ze niet voor bedoeld. Gebruik een zitondersteuner nooit in bad.

Dont-zitondersteuner

8
Maak de juiste keuze

Wil je weten welke kinderstoel het beste bij je kind past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste kinderstoel.

Help mij kiezen

De beste detail kinderstoelen kleur

Test kinderstoelen

Stel een vraag of help anderen

Waar let je op als je een kinderstoel koopt? En zijn alle kinderstoelen wel veilig? Stel je vraag aan op het forum of deel je eigen ervaring.

 

Bekijk het forum