icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Kinderstoel kopen: waar let je op?

Kinderstoel nodig? Bedenk eerst hoe lang je de stoel wilt gebruiken. Misschien is een meegroeistoel wel iets voor jou. En kijk goed naar de veiligheid en het gebruiksgemak. Lees onze kooptips zodat je in de winkel beslagen ten ijs komt.

Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden


1
Meegroeistoel

Een meegroeistoel is vaak duur in aanschaf, maar gaat wél jaren mee. Gewone kinderstoelen gebruik je tot je kind een jaar of 3 is. Daarna past je kind niet meer in de kinderstoel en moet je waarschijnlijk in de weer met stoelverhogers om je kind op de goede hoogte aan tafel te zetten met een gewone stoel. 

Een meegroeistoel doet wat hij zegt: hij 'groeit' mee met je kind. De voetensteun en het zitvlak kun je in hoogte verstellen. Afhankelijk van de lengte van je kind zet je ze op de goede hoogte. Je kind zit dan altijd op dezelfde hoogte aan tafel als de rest van de familie. Zelfs een baby kan soms al aan tafel, dankzij een speciale beugel of babyinzetstoeltje. Maar zet je baby niet te lang in een stoel.

Je kunt de meegroeistoelen vaak gebruiken tot ver in de pubertijd, of zelfs voor volwassenen.

Meest bekende meegroeistoel is de Stokke Tripp Trapp. Deze wordt inmiddels veel geïmiteerd. Wellicht dat Stokke daarom ook een tweede model heeft ontwikkeld, de Stokke Steps.

Bekijk de testresultaten van deze en andere meegroeistoelen in onze vergelijker.

kinderstoel test 2

2
Het tafelblad

Als je kind net in een stoel kan zitten, is het fijn als de stoel een eigen tafelblad heeft. Zo is het tafelblad dichtbij wanneer het nodig is. Een blad dat je kunt aanpassen en eraf kunt halen is heel handig. Heeft je kind extra ruimte nodig wanneer hij of zij groter wordt? Dan haal je het blad eraf en kan je kind aan de eettafel mee-eten.

Kijk in de winkel of je het blad makkelijk kunt verstellen en/of loshalen. Bij de 4Moms klik je het tafelblad vast door middel van magneten en kun je er magnetische kommen bij gebruiken. Bij sommigen andere stoelen kun je het tafelblad aan de stoelpoten klikken wanneer je het niet gebruikt.

Veel tafelbladen zijn helemaal vlak met een klein opstaand randje. Sommige zijn voorzien van een bekerhouder of een compartiment voor snacks. Een tafelblad heeft bij voorkeur geen geultjes, randjes of andere kleine ruimtes waar eten in verdwijnt. Dan blijf je bezig met schoonmaken. Ook handig: sommige tafelbladen zijn afneembaar en kunnen in de vaatwasser. Soms in zijn geheel, soms heeft het een soort placemat die in de vaatwasser kan.

Let er ook op dat er geen kleine ruimtes zitten tussen tafelblad en stoel waar vingertjes in klem kunnen komen te zitten. Let daar vooral op aan de onderkant van het tafelblad, want daar gaat het nog wel eens mis. Het randje aan de voorkant van het tafelblad kan soms ook wat scherp zijn.

Bekijk in onze vergelijker welke kinderstoelen veilig zijn.

3
Inklapbare kinderstoel

Heb je niet zo veel ruimte in huis en kan de kinderstoel niet altijd aan tafel blijven staan? Kies dan een kinderstoel die je makkelijk kunt inklappen en dan weinig ruimte inneemt. Fijn om te weten: niet elke ingeklapte kinderstoel hoeft tegen een muur te leunen, sommigen zijn zo ontworpen dat ze los kunnen blijven staan of opgehangen kunnen worden aan een beugel. In onze test is de Supaflat de platste kinderstoel, die ingeklapt maar 4 cm dik is.

Er bestaan ook speciale reiskinderstoelen of campingkinderstoelen die heel weinig wegen en die je snel kunt opklappen. We hebben die niet getest.

Bekijk de testresultaten van alle inklapbare kinderstoelen.

kinderstoel test 4

4
Goed vast zetten is belangrijk

Let erop dat je kind niet makkelijk uit de stoel wurmt. Kinderstoelen zijn hierom vaak voorzien van een tuigje. Verschillende soorten tuigjes zijn toegestaan:

  • Een verstelbare band om het middel en daaraan vast een band in het kruis. Het is wel belangrijk dat de band die in het kruis zit echt vast zit aan de verstelbare band om het middel. Als het er alleen met een lus omheen zit, is dat niet veilig. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Schardt X-tra. Die stoel raden we dan ook af.
  • Een vijfpuntsgordel.
  • Schouderbanden die in het kruis worden vastgemaakt.

Controleer in de winkel of het los- en vastmaken van het tuigje makkelijk gaat en of je het eenvoudig kunt verstellen. Met een wiebelig kind erin is dat soms moeilijker dan je denkt.

Een tuigje is voor een kinderstoel trouwens niet verplicht. Als de stoel aan bepaalde eisen met betrekking tot maatgeving voldoet kan het zijn dat er geen tuigje nodig is, en dus ook niet aanwezig is. Let er in dat geval op dat de stoel een stevig riempje of hoge verhoging bij het kruis heeft én een horizontale stang of balk op buikhoogte zodat er 2 aparte openingen zijn voor de benen. Zo glijdt je baby er niet zomaar uit als hij onderuit zakt. Deze openingen voor de benen mogen niet te groot zijn, de romp van een baby mag er niet tussen kunnen. Bij 2 stoelen in de onze test waren de openingen te groot. Het gaat om de Lief en Yaris Single.

Bekijk in onze vergelijker hoe verschillende stoelen scoren op het gemak van in de stoel plaasten van je kind.

benen onder kinderstoelen

5
Bekleding en comfort

Voor het comfort van je kleintje hebben de meeste kinderstoelen zachte bekleding of kussentjes. Lekker zacht voor je baby, maar vaak wel lastiger schoon te maken. Bespaar jezelf de moeite en kies voor bekleding met zo weinig mogelijk naden, plooien en spleten. Bekijk of de bekleding losgehaald kan worden en vraag na of het in de wasmachine kan. Dat wordt niet altijd duidelijk vermeld in de (web)winkel. Niemand wordt blij van stoffen die je alleen met de hand kunt wassen of afnemen met een vochtig doekje.

Bekijk in onze vergelijker welke kinderstoelen je makkelijk schoonmaakt.

kinderstoel 1

6
Stoelverhogers en stoelverkleiners

Ga je op pad en wil je niet een hele kinderstoel meeslepen dan zijn er ook stoelverkleiners te koop waarmee je een gewone stoel omtovert tot een kinderstoel. Denk bijvoorbeeld aan de Mini Monkey. Er zijn ook stoelverhogers verkrijgbaar waarmee je de stoel zelf de hoogte in zet zoals de Kaboost. Is je kind al wat groter dan kun je soms ook het onderste deel van je autozitje gebruiken als verhoger van de zitting. Of je gebruikt je Yepp-fietstoeltje als kinderstoel met de Yepp Up.

minimonkey minichair

Test kinderstoelen

CB-Community-Banner-blue.jpg

Stel een vraag of help anderen

Waar let je op als je een kinderstoel koopt? En zijn alle kinderstoelen wel veilig? Stel je vraag aan op het forum of deel je eigen ervaring.

Bekijk het forum