icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Etiket zuigelingenvoeding voldoet beter aan wettelijke regels

Nieuws|De etiketten op zuigelingenvoeding voldoen in vergelijking met een aantal jaren geleden beter aan de wettelijke regels. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed in 2019 onderzoek naar de etikettering van zuigelingenvoeding. 

Gepubliceerd op:13 februari 2020

Etiketten op zuigelingenvoeding

Zelfregulering

In 2015 constateerde de NVWA dat maar 53% van de etiketten van zuigelingenvoeding voldeed aan de regels. Fabrikanten pasten de regels van de zogenoemde Claimsverordening niet goed toe.

De branche nam toen het initiatief tot een vrijwillig systeem van zelfregulering. Dat is neergelegd in de Gedragscode Reclame Zuigelingenvoeding. De code geeft aan wat wel en niet is toegestaan in de communicatie over zuigelingenvoeding naar consumenten. Bedrijven kunnen etiketten en bijvoorbeeld hun websites vrijwillig vooraf laten toetsen. 

Onderzoek 2019

De effecten van die zelfregulering werd in de periode april tot en met juni 2019 onderzocht. De NVWA bekeek opnieuw etiketten van zuigelingenvoeding. 74% van de etiketten voldeed volledig aan de regels. De zuigelingenvoedingen waren afkomstig van 15 bedrijven. Met de websites van fabrikanten was het minder goed gesteld. 48% voldeed na een eerste inspectie aan de regels.

Na afronding van de herinspecties door de Keuringsraad voldoen alle onderzochte etiketten en websites van zuigelingenvoeding aan de wetgeving. 

Gezondheidsclaims

In 2019 vond de NVWA nog maar 1 niet-toegestane gezondheidsclaim op een etiket. In 2015 lag dat aantal veel hoger. Door niet-toegestane gezondheidsclaims te gebruiken, kan een product gezonder lijken dan andere, terwijl dit niet zo is. Daardoor zou de consument misleid kunnen worden.

Meer informatie

Lees het hele bericht op de website van het NVWA. Voor meer informatie kun je terecht bij het klantcontactcentrum van het NVWA  of bel 0900-0388.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Appelmoes in schaal
  Test  |  29 okt.

  Test appelmoes

  Appelmoes is lekker als zoet sausje of toetje. Maar zo krijg je ongemerkt wel heel wat suiker binnen. Wij beoordeelden 24 soorten appelmoes op suikergehalte en smaak.
 • Groepsfoto 37 producten
  Test  |  22 aug.

  Test multivitamines voor peuters

  Veel ouders geven hun peuter regelmatig multivitamines. Maar die blijken vaak niet goed afgestemd op de behoeftes van peuters.
 • Ontbijtgranen-kids_1200x800
  2 jul.

  Ontbijtgranen voor kinderen langs de Nutri-Score-meetlat

  Welke ontbijtgranen voor kinderen zijn geschikt voor je kind? Nutri-Score helpt je een gezonde keuze te maken.
 • Ontbijtgranen 1200x800
  Nieuws  |  2 jul.

  Nutriscore op ontbijtgranen maakt verschillen direct duidelijk

  Om de voedingswaarde van ontbijtgranen in kaart te brengen, berekende de Consumentenbond de Nutriscore van 70 producten. Van de 20 ontbijtgranen voor kinderen krijgt slechts 25% een A, de gezondste score. Bij de 50 ontbijtgranen voor volwassen is dat 44%.