Gezonde pannenkoek bakken
Niks leukers dan pannenkoeken bakken met de kinderen. En die kunnen best gezond zijn.

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:17 november 2020

Gezonde pannenkoek: bak ‘m zelf!
Een basisrecept voor een gezonde pannenkoek is best simpel. Kies het liefst voor een recept met volkorenmeel. Daar zitten gezonde vezels, vitamines en mineralen in. Op de website van het Voedingscentrum vind je een simpel recept. Dat kun je naar eigen wens aanpassen. Gebruik bijvoorbeeld karnemelk voor een iets zuurdere smaak.
Baktips
De ideale pannenkoek is smeuïg, niet te klef en heeft een knapperig randje. Zo doe je dat:
- Laat het beslag minimaal een half uur rusten in de koelkast. Een dag van tevoren maken kan ook. Gebruik een koekenpan met een antiaanbaklaag en lage rand.
- Bak in olie, dan plakken de pannenkoeken minder snel vast. Dit is ook gezonder omdat olie gezonde onverzadigde vetten bevat. In tegenstelling tot roomboter (dat ook sneller verbrandt).
- Bak op een middelhoog vuur, dan bakt het minder snel aan.
- Keer de pannenkoek pas als het beslag geheel gestold is.
Met of zonder ei
Kun je niet tegen melk of ei? Of wil je graag een veganistische pannenkoek maken? Dan maak je gewoon een beslag zonder eieren. Je krijgt dan wel minder luchtige pannenkoeken. Als alternatief kun je eventueel een fijngeprakte banaan of bakpoeder gebruiken.
Soorten meel
Je kunt tarwemeel gebruiken. Maar ook andere soorten meel zijn geschikt. Zoals haver, spelt en gerst. In originele Hollandse pannenkoekrecepten zit ook boekweit. Boekweit is eigenlijk geen graan maar lijkt er qua voedingswaarde wel erg op. De smaak is een beetje nootachtig. Experimenteer met wat je lekker vindt. Je kunt soorten meel ook mengen.
Zout
Een snufje zout kan de structuur en smaak van het beslag wat verbeteren. Maar je krijgt al snel te veel zout binnen. Wees hier dus niet te scheutig mee.
Gezonde toppings
We doen vaak stroop op pannenkoeken. Maar stropen en siropen bevatten erg veel suiker. Dit geldt ook voor ahorn-, dadel- en agavesiroop. Hartige toevoegingen als spek of kaas bevatten niet veel suiker maar wel veel verzadig vet en zout. Dit zijn dus niet de meest gezonde keuzes. Hieronder een paar tips voor gezonde toppings waar de kids ook blij van worden.
- Vers fruit: kies het liefst voor seizoensfruit. Dat is duurzamer. Voeg eventueel ook yoghurt, kwark of hüttenkäse toe.
- Discospikkels van gedroogd fruit: mix voor een kleurrijk effect gedroogde gojibessen, mango en appelstukjes door elkaar. Gedroogd fruit kun je in de supermarkt kopen. Maar zelf maken is ook een leuke optie.
- Gebruik groente: roerbak bijvoorbeeld spinazie, een uitje en champignons. Ook voorgesneden roerbakgroenten kunnen een lekkere gezonde topping zijn.
- Willen de kinderen toch wat zoets: sommige groente hebben van zichzelf een vrij zoete smaak zoals pompoen, tomaatjes en rode paprika.
- 100% notenpasta’s: tegenwoordig zijn er heel wat varianten verkrijgbaar in de supermarkt zoals amandel- of cashewpasta.
- Geef de pannenkoeken een vrolijk kleurtje. Voor roze pannenkoeken kun je wat bietensap toevoegen. Voor groene kun je spinazie aan het beslag toevoegen. Doe hiervoor spinazie met een klein beetje water in een blender of staafmixer en voeg dit toe aan het beslag.
Lees verder
Artikelen binnen Kindervoeding
Alle artikelenNieuw & interessant
- 12 nov.
Pannekoekenmix: test suiker
Wij onderzochten welke pannenkoekenmixen het gezondst zijn. - 29 sep.
Gezond snoepen
Trekken jouw kinderen ook als magneten naar snoep toe? Zo houd je het nog een beetje gezond. - Nieuws | 20 aug.
Nutri-Score ontmaskert ongezonde fruitdrankjes
Aan veel fruitdrankjes voor kinderen is zoveel suiker toegevoegd dat ze ongezond zijn. Dat constateert de Consumentenbond die de Nutri-Score van 30 drankjes berekende. Meer dan de helft scoort een oranje D of een rode E. - 20 aug.
Fruitdrank voor kinderen
Hoe weet je welke pakjes en flesjes drinken het minst ongezond zijn voor je kind? Nutri-Score helpt je kiezen.