icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Melatonine bij kinderen

Als je kind problemen heeft met slapen, is er altijd wel iemand die begint over melatoninepilletjes. Je slikt ze, en je wordt slaperig. Je kunt ze kopen bij elke drogist, en ze zijn nog spotgoedkoop ook. Dus waarom zou je ze niet gebruiken? 

Ineke Smit

Ineke Smit , Expert Baby & Kind Gepubliceerd op:12 juli 2018

melatonine-kind

Nou, misschien omdat het op eigen houtje experimenteren met melatonine in 9 van de 10 gevallen slaapproblemen alleen maar erger maakt. Dat zegt neuroloog en slaapexpert Marcel Smits.

Uit zijn onderzoek, en dat van zijn collega’s, blijkt dat melatonine alleen werkt als je het op het juiste tijdstip toedient. ‘Het is met tests niet zo moeilijk om dat juiste tijdstip te bepalen’, zegt hij. ‘Toch slikken veel mensen lukraak melatonine, wat in 9 van de 10 gevallen dan ook misgaat. Het supplement werkt eventjes, maar verliest daarna zijn werking. Of het slaapprobleem verergert alleen maar.’

Wat is melatonine?

Melatonine is een hormoon dat zorgt dat we kunnen inslapen. Het lichaam maakt het in grote hoeveelheden aan vlak voordat je in slaap valt. Producenten van supplementen met diezelfde stof adviseren om op dat moment, dus vlak voordat je naar bed gaat, melatonine te gebruiken.

Maar, zo blijkt uit onderzoek, dat is veel te laat. ‘Je moet pillen met melatonine innemen ongeveer 5 uur voordat de concentratie melatonine in het bloed begint te stijgen’, zegt Smits. ‘Om het  juiste moment precieser vast te stellen, moet je de concentratie melatonine in het speeksel meten.’

Slaapproblemen kunnen verergeren

Slaapcentra kunnen die tests doen. Zonder dit onderzoek wordt het gebruiken van melatonine een hachelijke onderneming. De meeste mensen nemen melatonine te laat in. Eventjes lijkt het alsof de melatonine werkt, maar na een paar dagen verliest het supplement zijn werking. Dat komt omdat de ‘melatoninepiek’ door het supplement verschuift, van vlak voor het inslapen naar later op de avond of in de nacht.

Dikwijls proberen melatoninegebruikers dat probleem op te lossen door een hogere dosis te gebruiken. Dat werkt een paar dagen, maar daarna keert het probleem weer terug, soms nog ernstiger dan het al was.

Alternatief voor melatonine

Rommelen met melatonine is dus niet zo’n goed idee. Maar wat kun je als ouder dan wel doen om je kind beter te laten slapen? Slaapexperts adviseren het volgende:

 • Laat je kind de laatste 2 uur van de dag niet intensief geestelijk actief zijn. Dus geen spelletjes op de tablet of het mobieltje en niet actief zijn op sociale media. De hersenen hebben een paar uur nodig om bij wijze van spreken op slaapstand te gaan. Een beetje kleuren of voorlezen kan wel.
 • Maak van het slapen een vast ritueel, in een vaste volgorde. Bijvoorbeeld: omkleden, wassen, tandenpoetsen en een verhaaltje voorlezen werkt misschien niet meteen, maar op de langere termijn wel.

Speciale dosis voor kinderen?

Onderstaande merken brengen melatoninepilletjes voor kinderen op markt. Maar hoe groot de dosis voor kinderen moet zijn, is lastig te zeggen. Hiervoor zijn tests nodig. Eén op de 10 kinderen is zo gevoelig voor melatonine dat zelfs een hele lage dosis (van minder dan 0,3 milligram) melatonine overdag tot slaapproblemen leidt.

Merk & typeprijs per dagdoseringMelatoninegehalte (mg/tablet)
Lucovitaal Melatonine Puur Kids€ 0,130,299
Vitalize Melatonine Kids€ 0,100,299
Golden Naturals Melatonine  Kids€ 0,171,5

 

Ook interessant:

Nieuw & interessant

 • Vitamines voor baby's
  26 mrt.

  Vitamines voor baby's

  Denk aan vitamine D- en K-druppels: van die vitamines heeft je baby meer nodig dan in de moedermelk of flesvoeding zit.
 • acrylamide-patat-kinderen
  Nieuws  |  6 mrt.

  Betere bescherming tegen acrylamide nodig

  Er moeten betere regels komen om consumenten te beschermen tegen acrylamide. Dat schrijft BEUC, de Europese koepel van consumentenorganisaties, in een brief aan de Europese Commissie.
 • acrylamide-patat-kinderen
  Test  |  5 mrt.

  Te veel acrylamide in kinderproducten

  De hoeveelheid acrylamide in kinderproducten is vaak aan de hoge kant.
 • Groepsfoto-pap
  Test  |  17 jan.

  Test pap voor kinderen

  Veel ouders geven hun baby of dreumes pap. Maar let op, op de voorkant van de verpakking kun je niet altijd zien wat er in zit.