! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Pap voor kinderen

Veel ouders geven hun baby of dreumes pap. Vaak als ontbijt, maar soms ook voor het slapen gaan. Wanneer mag je beginnen met pap en is het gezonder dan brood?
Thomas Cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 25 februari 2021

vader-baby-pap-lol

Brood of pap?

Vanaf 4 maanden mag je kind voor het eerst granen eten. Brood en pap zijn beide van granen gemaakt en de voedingswaarde is redelijk vergelijkbaar. Granen zijn gezond doordat ze onder andere vezels en B-vitamines bevatten.

Advies voedingscentrum

Het Voedingscentrum raadt aan om niet te vaak pap te geven in plaats van brood. Door brood te eten leert je kind goed kauwen. Zo ontwikkelen de mondspieren zich beter. Dit is ook belangrijk voor de spraakontwikkeling. Geef daarom pap met een lepel in plaats van een papfles. Dat gaat ook langzamer, zodat de darmen van je baby meer tijd hebben om het te verwerken. Dat kan buikpijn voorkomen.

Daarnaast bevat brood jodium en de meeste pap niet. Het is dus niet goed om alleen maar pap te geven.

Let op suiker

Geef je pap, let dan op dat er geen suiker of een andere zoetigheid zoals fruitpoeder is toegevoegd. Pap met toegevoegde suiker bevat onnodig veel calorieën en is slecht voor de tanden. Daarbij is het goed dat je kind went aan hartige smaken en leert dat niet alles zoet hoeft te zijn. In de test pap voor kinderen lees je welke merken pap zonder toegevoegde suiker zijn. 

Een nadeel van brood is dat er zout aan is toegevoegd, zo’n 0,4 gram per snee. Te veel zout is niet gezond. Zelf brood bakken of brood kopen met minder zout is een goed idee. Aan pap zijn vaak allerlei vitamines toegevoegd zoals ijzer en vitamine B. Toevoegingen die brood niet heeft. In principe is dit ook niet nodig. Granen bevatten van nature al B-vitamines en ijzer.

Welke melk door de pap?

Tot je kind 1 jaar is, maak je pap bij voorkeur aan met moedermelk of melkpoeder. Borstvoeding en flesvoeding zijn beter afgestemd op de behoefte van je kind. Het bevat meer ijzer en vetten dan koemelk. Door de stofjes in moedermelk blijft de pap overigens vaak wel wat dunner.

Koemelk bevat meer eiwit. Te veel eiwit kan schadelijk zijn voor de nieren. Wees niet bang, een beetje koemelk kan geen kwaad. Je kind kan het gewoon verteren. Vanaf een leeftijd van 1 jaar kun je pap standaard aanmaken met koemelk.

Soorten pap

Pap voor kinderen

Vanaf 4 maanden kun je beginnen met het geven van pap. Pap van rijstebloem is dan het meest geschikt. Het bevat weinig vezels en is daardoor licht verteerbaar. Hoe ouder je kind is, hoe meer vezels hij kan verteren. Daarbij is pap voor baby’s van 6+ en 8+ maanden vaak wat fijner van structuur. Het Voedingscentrum adviseert om niet elke dag rijstebloem te geven. Rijst, en dus ook rijstebloem, bevat vaak een klein beetje arseen. Deze giftige stof komt van nature voor in sommige rijst en kan voor kleine kinderen schadelijk zijn als ze er teveel van binnenkrijgen. 

Er duiken ook steeds vaker producten op met wat hippere granen en zaden zoals spelt, quinoa en boekweit. Zogenaamde ‘oergranen’. Variatie is altijd goed, dus verschillende soorten granen proberen kan geen kwaad. Deze granen en zaden zijn alleen niet gezonder dan het vaak gebruikte tarwe, haver en gerst.

Pap voor volwassenen is ook geschikt 

Pap voor volwassenen zoals Brinta volkoren graanontbijt en havermout zou je ook aan je kind kunnen geven. Vaak is dit een stuk goedkoper. Een pak havermout is er vanaf een paar dubbeltjes. Doe dit wel pas bij een leeftijd van minimaal 12 maanden. Voor jongere kinderen is deze pap nog niet goed te verteren.

In pap zoals Brinta volkoren graanontbijt zit een snufje zout. Dit is voor kinderen ouder dan 1 jaar geen probleem en de hoeveelheid zout in een bord Brinta is een stuk lager dan in een boterham. Kies ook hier niet voor een variant waar suikers aan zijn toegevoegd.

Pap voor het slapengaan

Er is pap speciaal om te geven voor het slapen, zogenoemde pyjamapapjes of avondpapjes. Hiervan wordt vaak beweerd dat je kind dan de hele nacht doorslaapt. Dit klopt niet. Allereerst is dit soort pap niet anders dan ‘gewone’ pap. Wel bevatten ze vaak melkpoeder, zodat je alleen nog maar water hoeft toe te voegen.

Het kan zijn dat jouw baby beter slaapt als hij 's avonds pap krijgt. Dit geldt alleen niet voor elke baby. Je baby slaapt door als hij eraan toe is. Daarbij bevatten deze producten vaak toegevoegde suikers.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Reclame voor ongezond eten
  Nieuws | 27 sep.

  Wetgeving tegen ongezonde kinderreclames nodig

  De Europese Commissie moet met wetgeving komen om kinderen te beschermen tegen reclame voor ongezonde voeding. Daarvoor pleiten Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond.
 • Pannenkoekenmixen
  Test | 12 nov.

  Pannekoekenmix: test suiker

  Wij onderzochten welke pannenkoekenmixen het gezondst zijn. 
 • Kinderdrankjes nieuws
  Nieuws | 20 aug.

  Nutri-Score ontmaskert ongezonde fruitdrankjes

  Aan veel fruitdrankjes voor kinderen is zoveel suiker toegevoegd dat ze ongezond zijn. Dat constateert de Consumentenbond die de Nutri-Score van 30 drankjes berekende. Meer dan de helft scoort een oranje D of een rode E.
 • Kinderdrankjes Openingsbeeld NW
  20 aug.

  Fruitdrank voor kinderen

  Hoe weet je welke pakjes en flesjes drinken het minst ongezond zijn voor je kind? Nutri-Score helpt je kiezen.