icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vertrouw niet op multivitamines voor kinderen

Veel ouders geven hun kinderen regelmatig een multivitaminepil. Maar met zo'n pil ben je minder goed bezig dan je denkt. Vaak zit er te weinig vitamine D in, en juist die vitamine hebben kinderen nodig.
Linda de Gouw
Linda de Gouw

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  7 april 2016

Vertrouw niet op multivitaminen voor kinderen

Wij bekeken de etiketten van diverse kindermultivitamines uit drogisterijen en natuurvoedingswinkels. Wat viel ons op?

Te veel vitamines kan gevaarlijk zijn

Veel kinderen eten nauwelijks groente. Ook fruit gaat er niet altijd even goed in. Dat leidt zelden tot een echt vitaminetekort. Toch geven ouders hun kinderen graag een multivitaminepil 'als extraatje'. Maar in bijna alle multivitamines voor kinderen zit veel meer dan ze nodig hebben. Sterker nog: jonge kinderen zitten voor sommige vitamines met zo'n pil al aan hun max. Samen met de vitamines uit voeding kunnen ze dan juist te veel vitamines binnenkrijgen. Vooral te veel vitamine A, dat ook veel in leverworst zit, kan gevaarlijk zijn.

Te weinig vitamine D 

Helemaal teleurstellend zijn de hoeveelheden vitamine D in veel vitaminepillen. In veel pillen zit maar 5 microgram, terwijl alle kinderen tot 4 jaar dagelijks 10 microgram nodig hebben. Ze hebben namelijk een grote kans op een tekort. Dat kan leiden tot Engelse ziekte (rachitis). Ook kinderen die weinig buiten komen hebben 10 microgram vitamine D (pdf) nodig. Het zou handig geweest zijn als dit in elk geval in de multivitaminepillen zou zitten. Nu moet je je kind dus óók nog extra vitamine D-pillen geven.

Vreemde samenstellingen  

Het lijkt erop dat fabrikanten lukraak vitamines en mineralen in de kindermultivitamines stoppen. In alle pillen zit vitamine C, al hebben kinderen daar zelden een tekort aan. IJzer zit maar in de helft van de bekeken pillen, terwijl peuters snel een tekort aan dit mineraal hebben. Nog vreemder is het dat de samenstelling ook binnen de merken verschilt. In de gummies van Dagravit zit bijvoorbeeld geen ijzer en in de kauwtabletten van Dagravit wel. De fabrikant legt uit dat smaak en technische problemen hierbij een rol spelen. Wel zit er in veel pillen het onbekende mangaan. Wetenschappers hebben hun twijfels bij dit mineraal. De kans op een overschot is zelfs nog groter dan de kans op een tekort.

Verwarrende etiketten

Zomaar vertrouwen dat het wel goed zit met die kindermultivitamines kan helaas niet. Lees daarom altijd het etiket. Al wordt dat je ook niet zo makkelijk gemaakt. Op alle etiketten staan opmerkingen als '100% van de ADH' (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Dat is uitermate verwarrend, en betekent niet dat deze hoeveelheid afgestemd is op kinderen. Er wordt namelijk gerefereerd naar de volwassen-ADH omdat dat wettelijk verplicht is. Oók op kindervitamines. Onlogisch, want kinderen hebben vrijwel altijd de helft minder vitamines nodig dan volwassen. De ADH op het etiket geeft dus nauwelijks houvast.

Kies bewust

Wat dan wel? Geef je kind in elk geval 10 microgram vitamine D per dag tot hij 4 jaar is. Dat is echt nodig voor goede botten. Is je kind ouder, of wil je hem wat extra vitamines geven naast de vitamine D? Kies dan potjes met hoeveelheden vitamines met maximaal '50% ADH'. Zo voorkom je dat je kind te veel vitamines binnenkrijgt. Let vooral op vitamine A en foliumzuur, daarvan heeft je kind snel te veel. Uitzonderingen zijn vitamine D voor kinderen tot 4 jaar, en vitamine K voor baby's. Die vitamines hebben kinderen juist meer nodig dan volwassenen.

Heb je ook een prangende vraag over vitamines bij kinderen? Stel hem op onze speciale Baby & Kind Facebookpagina.

Ben je benieuwd hoe het zit bij volwassenen? Lees dan de Veelgestelde vragen over voedingssupplementen.

Lees verder:

Nieuw & interessant

 • Blue-Band-fruit-Groente-spread-3stuks
  Test  |  22 feb.

  Blue Band Fruit & Groente Spread

  Hoe gezond en lekker is Blue Band Fruit & Groente Spread? Wij keken wat erin zit en lieten het proeven door 39 kinderen.
 • olvarit-waarschuwing
  Nieuws  |  18 dec.

  Waarschuwing: Olvarit Broccoli en kip

  Dit bordje Olvarit bevat Spaghetti Bolognese in plaats van kip met groenten. Kan dus gevaarlijk zijn voor kinderen met een allergie voor gluten en ei.
 • extra-care-babyvoeding-waarschuwing
  Nieuws  |  11 dec.

  Kruidvat roept babymelk terug

  Kruidvat stopt uit voorzorg met de verkoop van 2 soorten babyvoeding: zuigelingenvoeding Extra Care H.A. 1 en Kruidvat opvolgmelk Extra Care H.A. 2.
 • MG Vitamine 1200x800

  Bestel gratis de Minigids Vitaminen

  Als je gezond wilt eten, is de Schijf van Vijf een handig hulpmiddel. Maar heb je dan nog multivitaminen nodig? Je leest het in de Minigids Vitaminen.