icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Vragen over afgekolfde melk

Melk afgekolfd en wat nu? Lees hoe je afgekolfde melk bewaart en hoe je het weer opwarmt voor je kleintje.

Ineke Smit

Ineke Smit , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:12 juni 2019

Gebruikstips_vragenoverbabymelk

Hoe lang kan ik afgekolfde moedermelk bewaren?

Als je borstvoeding koel bewaart, kun je de babymelk het langst bewaren. Vervoer afgekolfde melk in een koeltas met een koelelement en zet het zodra het kan in de koelkast of vriezer, afhankelijk van het moment waarop je het wilt gebruiken.

Moedermelk bewaren

  • bij kamertemperatuur: 5-10 uur;
  • in de koelkast: ongeveer 5 dagen. Zet de melk achterin de koelkast, daar is de temperatuur het meest constant;
  • in de vriezer: bij -20ºC, 3 of 4 sterren voor ongeveer 6 maanden.

Hoe warm ik borstvoeding op?

Het is niet noodzakelijk om moedermelk weer op te warmen. Sommige kinderen lusten de melk ook op kamertemperatuur of zelfs direct uit de koelkast. Wil je de borstvoeding wel opwarmen, dan kan dat op verschillende manieren.

Flessenwarmer of pannetje warm water

Een flessenwarmer is wel makkelijk, maar niet noodzakelijk. Voor onderweg kan een flessenwarmer uitkomst bieden. Er zijn speciale flessenwarmers die je kunt aansluiten op de sigarettenaansteker van je auto.

Als alternatief kun je melk ook warm maken in een pannetje met warm water. Let op dat de melk niet te warm wordt (boven de 35 ºC), dan kunnen de voedingsstoffen kapot gaan. Dat gebeurt ook als je te hard schudt met de melk, zwenk daarom rustig met het flesje.

Magnetron

Gebruik je liever de magnetron om de melk op te warmen, doe dat dan bij het laagste vermogen en zwenk het flesje tussendoor 2 keer. In de magnetron kan de warmte zich niet altijd goed verdelen en wordt de melk niet overal even snel warm. Controleer dus altijd goed de temperatuur voor je de melk aan je kleintje geeft. 

Lees ook:

Méér tests en tips voor je baby

Wij testen doorlopend Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij de beste en veiligste producten voor je kindje.

Baby & Kind

Nieuw & interessant