icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Kinderwagen kopen in de winkel

Bij de aankoop van een kinderwagen moet je op een aantal factoren letten. Allereerst is het verstandig om de kinderwagen in een ‘echte’ winkel te kopen. Zo kun je de wagen makkelijk op een aantal punten testen. Daarnaast moet de kinderwagen voldoen aan de Europese norm: NEN-1888:2012.
Else Meijer
Else Meijer

Expert Woning & Huishouden


Bedenk vooraf wat voor wagen je wilt

Voordat je naar de winkel gaat, is het belangrijk om te bedenken wat voor soort wagen je zoekt. Denk hierbij aan de leeftijd van je kind, of en hoe je vaak reist. Denk ook aan de omgeving waar je de wagen veel gaat gebruiken. Ga je vooral lange wandelingen in het bos of in de duinen maken? Of ga je juist veel op pad in de stad?

Ga naar een echte winkel

Voor een compleet overzicht van het aanbod en prijzen kun je het internet prima gebruiken. Maar als je kinderwagens wilt vergelijken en uitproberen adviseren wij om naar een winkel te gaan. Vraag in de winkel ook uitleg over de wagen. En controleer of de wagen voldoet aan de Europese norm: NEN-EN 1888:2012.

Rijd een paar rondjes

Het is belangrijk om de wagen goed te testen voordat je hem koopt. Sommige winkels hebben zelfs verschillende ondergronden zodat je kunt ervaren hoe de wagen rijdt op bijvoorbeeld steen of gras. Leg wat gewicht in de kinderwagen en in de boodschappenmand om zo goed mogelijk te ervaren hoe hij rijdt en stuurt.

Let op de hoogte van de duwstang, het zitje en de wieg

Voor beide ouders is het belangrijk om met een rechte rug achter de wagen te lopen. Is er veel verschil in lengte? Kies dan voor een wagen met een verstelbare duwstang. Bedenk ook dat je je kind vaak in en uit de wagen moet tillen. De hoogte van de reiswieg of het zitje is dus ook iets om rekening mee te houden.

Check de grootte van de wieg

Het is belangrijk dat een baby voldoende ruimte heeft als hij in de wieg ligt. Niet alleen als hij slaapt, maar ook als hij wakker is en zich wil bewegen. Is een baby aan de grote kant dan kan hij uit de wieg groeien voordat hij in het zitje mag. Zet in de winkel een aantal wiegen naast elkaar en bekijk het verschil in grootte. In onze test beoordelen wij onder meer of de wieg voldoende groot is voor een baby tot 6 maanden.

Ervaar hoe de wagen in- en uitklapt

Het is belangrijk het in- en uitklappen van de wagen zelf een aantal keer uit te proberen. Hoe soepel gaat het en welke handelingen zijn er voor nodig? Een veilige kinderwagen heeft een beveiliging zodat de wagen niet zomaar inklapt. Ga je de wagen vaak ingeklapt wegzetten of ophangen? Kijk dan ook of hij hiervoor geschikt is.

Er zijn verschillende methoden om een kinderwagen in- en uit te klappen:

  • harmonica (bovenste rij foto's hieronder)
  • paraplu, deze methode zie je vaak bij buggy's (middelste rij)
  • schaar (onderste rij)

Sommige wagens maken het je erg makkelijk: ze vouwen in of uit door een druk op de knop.

 

Harmonica

Paraplu

Schaar

Probeer de wagen in de auto

Leg de wagen tijdens je winkelbezoek in de auto. Zo zie je snel welke wagen makkelijk in je auto past.

Til de wagen een paar keer op

Als je verwacht de wagen veel te moeten tillen, let er dan op of de wagen niet te zwaar is. Wagens met een draagstang zijn vaak makkelijker te tillen dan wagens waarbij je de zijkanten moet vasthouden.

Test de rem

Een rem moet soepel remmen op minimaal 2 wielen. Daarnaast moet de rem makkelijk toegankelijk zijn. Draag je vaak slippers of ballerina’s? Kies dan niet voor een rem die je met de bovenkant van je voet omhoog moet bewegen.

Bekijk welke kinderwagen de beste is. Of vergelijk zelf kinderwagens in onze vergelijker.

Lees ook:

Nieuwste artikelen