icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beste inbouwkoelkast

Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:18 april 2013


Bij het vergelijkend testen van koelvrieskasten moeten we rekening houden met een aantal kenmerken:

  • Of het een vrijstaande koelkast is of een inbouwkoelkast;
  • Of het een model is met een vriezer of zonder vriezer;
  • Of het een hoog model is (>100 cm) of een tafelmodel (<100 cm).

Deze kenmerken zijn van grote invloed op het energieverbruik van de koel(vries)kast, hoe snel en goed hij koelt en vriest, en hoe goed hij de temperatuur stabiel kan houden. Daarom kunnen we alleen koel(vries)kasten met elkaar vergelijken als ze precies dezelfde kenmerken hebben.

Veruit het populairst in Nederland - goed voor ruim eenderde van alle verkochte koel(vries)kasten - zijn vrijstaande, hoge koelvrieskasten met het vriesdeel onder. Omdat we in 2015 het Testprogramma grondig hebben veranderd, testen we dit jaar alleen deze modellen.  

In de loop van 2016 zullen we opnieuw inbouwkoelkasten testen. Op dit moment staan er nog diverse inbouwmodellen in onze Vergelijker die prima verkrijgbaar zijn. De testresultaten voor deze koelkasten blijven uiteraard gewoon geldig. Bekijk alle goed verkrijgbare geteste inbouwkoelkasten.  

Geteste inbouwkoelkasten

De Consumentenbond testte de afgelopen jaren diverse inbouwkoelkasten:

  • hoge inbouwkoelkasten met viersterrenvriezer;
  • tafelmodellen met en zonder vriesvak

De inbouw-koelvriescombinaties doen het over het algemeen wat minder goed dan de vrijstaande koelvrieskasten - op één model van Liebherr na. Enkele tafelmodellen zonder vriesvak scoren wel hoog.  

Bekijk alle testresultaten van de inbouwkoelkasten.

Energiegebruik 

Veel hoge inbouwkoelkasten met een viersterrenvriezer verbruiken gemiddeld meer stroom dan hun vrijstaande broertjes en zusjes, zeker als je het omrekent naar liter inhoud. Een inbouwkoelvriescombinatie van Liebherr is de grote uitzondering: zelfs vergelijkbaar met een zeer zuinige vrijstaande koelvriescombinatie! De inbouw-tafelmodellen zonder vriezer zijn gemiddeld behoorlijk energiezuinig. In de vergelijker zie je welke inbouwkoelkasten relatief het zuinigst zijn.  

Temperatuurstabiliteit

Net als vrijstaande koelkasten houden niet alle inbouwkoelkasten de temperatuur binnen de koelkast en de vriezer stabiel in een erg warme of koude omgeving. Sommige doen het prima, andere laten nog wat steken vallen. Check het apparaat dat je op het oog hebt daarom eerst in de vergelijker.

Inhoud

De inhoud van de koelkast en die van het vriesdeel is gemiddeld aanzienlijk kleiner dan die van vrijstaande modellen. Als je op zoek bent naar een grote inbouwkoelkast, kijk dan in de vergelijker welke geteste koelkasten werkelijk de grootst bruikbare inhoud hebben. Er is nogal wat verschil tussen de inhoud die vermeld wordt op het energielabel en in de productinformatie, en de daadwerkelijk bruikbare ruimte.

Voor de informatie in de handleiding en het energielabel wordt de inhoud van de lege binnenruimte van de vriezer en koelkast gemeten - dus zonder plateaus en laden erin. Daar heb je als consument natuurlijk niet zo veel aan. Vandaar dat wij bij onze test altijd de daadwerkelijk bruikbare opbergruimte opmeten en vermelden: de ruimte op de plateaus, in de laden en in de vakjes en bakjes in de deur. Het verschil tussen de opgegeven en de daadwerkelijk bruikbare inhoud loopt soms op tot meer dan 25%! Lees bij welke merken de verschillen het grootst waren.   

Gebruiksgemak

Inbouwkoelkasten willen nog weleens moeilijk toegankelijk zijn. Vooral schoonmaken en ontdooien kan daardoor lastig zijn. In de vergelijker staat welke inbouwkoelkasten een hoge score krijgen voor gebruiksgemak en ontdooien.  

Afmetingen

Bij een inbouwkoelkast komen de afmetingen zeer precies. Hij moet natuurlijk wel in de beschikbare nis passen, en bovendien moet je rekening houden met de voorschreven ventilatieruimte. Wees er voor je een inbouwkoelkast aanschaft dus zeker van dat hij in de beschikbare nis past. Neem de nismaten dus mee naar de winkel, en neem ze door met de verkoper. Koop je een inbouwkoelkast online, informeer dan bij de fabrikant van de koelkast of deze gaat passen in de daarvoor bestemde nis. In onze vergelijker staat de benodigde ruimte voor de (inbouw)koelkast, maar omdat het zo nauw komt is het beter deze toch nog even te checken.

Deurmontage

Er zijn twee verschillende manieren om de deur van een inbouwkoelkast te monteren op de deur van het keukenmeubel: deur-op-deurmontage en sleepdeur- of 'sliding door'-montage. Bij deur-op-deurmontage wordt de deur van de koelkast rechtstreeks gemonteerd op de deur van het keukenmeubel. De koelkastdeur heeft dus geen eigen scharnieren: hij scharniert met de deur van het meubel mee. Bij een sliding door- of sleepdeursysteem wordt de koelkast zó gemonteerd dat de koelkastdeur en de deur van het keukenmeubel elk hun eigen scharnier hebben. Een sleepdeursysteem is veel lastiger te monteren dan een deur-op-deursysteem, maar het sleepdeursysteem gaat wel langer mee.  

Vrijstaande koelvrieskasten en tafelmodellen 

Wij testten ook vrijstaande tweedeurskoelkasten en tafelmodelkoelkasten. Bekijk de testresultaten.