icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beste tafelmodelkoelkast

Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:4 juni 2013


Bij het vergelijkend testen van koelvrieskasten moeten we rekening houden met een aantal kenmerken:

  • Of het een vrijstaande koelkast is of een inbouwkoelkast;
  • Of het een model is met een vriezer of zonder vriezer;
  • Of het een hoog model is (>100 cm) of een tafelmodel (<100 cm).

Deze kenmerken zijn van grote invloed op het energieverbruik van de koel(vries)kast, hoe snel en goed hij koelt en vriest, en hoe goed hij de temperatuur stabiel kan houden. Daarom kunnen we alleen koel(vries)kasten met elkaar vergelijken als ze precies dezelfde kenmerken hebben.

Veruit het populairst in Nederland, goed voor ruim eenderde van alle verkochte koel(vries)kasten, zijn vrijstaande, hoge koelvrieskasten met het vriesdeel onder. Omdat we in 2015 het Testprogramma grondig hebben veranderd, testen we dit jaar alleen deze modellen. Het is nu nog niet bekend wanneer we nieuwe tafelmodelkoelkasten gaan testen.  

Tafelmodellen

Koelkasten die niet hoger zijn dan 100 centimeter noemen we tafelmodelkoelkasten. In de Koelkastenvergelijker kun je de koelkasten selecteren op hun hoogte. In de loop der jaren testten we verschillende soorten tafelmodelkoelkasten: inbouw en vrijstaand, en met en zonder vriesvak. Lees over de grote verschillen die we tegenkwamen. 

Testresultaten tafelmodel koelkasten

De geteste tafelmodelkoelkasten scoren zeer verschillend. Wat vooral opvalt aan de in 2014 geteste tafelmodellen, is dat ze vaak niet bepaald zuinig zijn met energie. Verder hebben veel modellen met vriesvak hebben er moeite mee om de temperatuur in de vriezer stabiel te houden als de vriezer in een heel warme of koude omgeving staat. Ben je van plan om de koelkast neer te zetten in de bijkeuken, schuur of een andere onverwarmde ruimte, kies dan voor een model met een hoge score voor temperatuurstabiliteit in de vergelijker

Energiegebruik

Tafelmodelkoelkasten met vriesvak zijn doorgaans minder zuinig met energie dan de hoge koelvriescombinaties. De meeste tafelmodellen die we in 2014 testten, krijgen uitgesproken lage scores voor energiegebruik. Eén model krijgt zelfs een 1 - het de laagst mogelijke score - voor zijn energiegebruik! Maar er zijn ook diverse tafelmodellen die wel goed scoren op energiegebruik. 

Gebruiksgemak

De koelkasten doen het over het algemeen redelijk op gebruiksgemak, maar ze zijn wel karig uitgerust. Zo geeft bijna geen enkele koelkast een signaal als de temperatuur te hoog wordt en zit er bijna op geen enkele een snelkoelfunctie. Als er een vriesvak in zit, is dat vaak klein en onoverzichtelijk. 

In de vergelijker van koelkasten kun je makkelijk de beste tafelmodel koelkasten vinden door in het menu (links), onder 'Modellen', 'Tafelmodellen' aan te vinken.