icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Werking van kookplaten

Er zijn verschillende systemen waarmee je kunt koken. Deze zijn te verdelen in gas en elektrisch. Van de elektrische systemen is inductie het populairste. We zetten de voor- en nadelen van de verschillende systemen op een rij.
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Artikel_werkingvankookplaten

Gaskookplaten

Een gaskookplaat sluit je aan op de gasleiding. De gastoevoer en daarmee de warmtetoevoer zijn nauwkeurig te regelen. Zet je het gas laag dan merk je dat direct aan de grootte van de vlam. Verder zijn gaskookplaten relatief goedkoop en zuinig in verbruik. 

Een nadeel is dat deze kookplaten lastig schoon te maken zijn. Daarnaast kan koken met gas gevaarlijk situaties opleveren omdat je werkt met open vuur. Omdat bij koken op gas zuurstof wordt verbruikt, is het belangrijk goed te ventileren.

Lees meer over de resultaten van onze test koolmonoxidemelders.

Let op! de komende decennia gaat Nederland stapsgewijs over naar gas met een andere samenstelling dan het 'oude' aardgas. Het nieuwe gas kan problemen opleveren met oude gastoestellen. Voor nieuwe gastoestellen die nu in de winkel liggen, is het verplicht dat ze geschikt zijn voor het nieuwe gas. Lees meer over het nieuwe gas.

Inductiekookplaat

Het populairste elektrische kooksysteem is inductie. Bij de inductiekookplaat zorgt een elektromagnetisch veld voor de verwarming. Na het inschakelen van de kookplaat zie je geen verwarmingselement opgloeien en wordt de plaat ook niet warm. De warmte wordt pas na het plaatsen van een geschikte pan direct in de panbodem opgewekt. Wanneer je de pan van de plaat haalt, is de plaat alleen warm en niet ontzettend heet. Verder passen de zones zich aan aan het formaat van de pan.

Let op! De magnetische straling kan een gevaar vormen voor mensen met een pacemaker. Een inductiekookplaat is bij normaal gebruik veilig. Zorg dat hij in goede technische staat is en houd voldoende afstand. De adviezen hiervoor variëren van 30 tot 60 cm afstand. Raadpleeg bij twijfel de pacemakertechnicus.

Lees meer over koken op de inductiekookplaat.

Andere elektrische kooksystemen

Klassiek

Traditionele elektrische kookplaten hebben gietijzeren verwarmingselementen waar de pan op staat. Dit soort kookplaten zijn goedkoop in aanschaf maar de manier van koken is niet energiezuinig. Bovendien zijn ze onprettig in het gebruik: het duurt lang voordat de platen warm zijn, ze koelen langzaam af en het systeem reageert traag op een aanpassing van de temperatuur. Je hebt een extra elektrische groep nodig om de kookplaat aan te sluiten.

Keramisch

Keramische kookplaten maken gebruik van halogeenstralers, elektrische verwarmings- of infraroodelementen. Spiralen worden verhit onder een dikke keramische glasplaat en gloeien rood op als ze heet zijn. Op de glasplaat staan de kookzones aangegeven met cirkels. De grootte van de cirkel geeft aan hoe groot de pan mag zijn die je erop kunt plaatsen.

Door het vlakke oppervlak is deze kookplaat goed schoon te houden. Ook valt de prijs erg mee. Een groot nadeel is dat keramische kookplaten niet energiezuinig werken. Daarnaast gaat het verwarmen en afkoelen van de platen langzaam en is de temperatuur niet nauwkeurig te regelen. De kookplaat moet op een aparte elektrische groep worden aangesloten.

Lees ook:

Fornuizen
Kookplaat kopen: waar let je op?