icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Kookplaat kopen: waar let je op?

Er zijn verschillende soorten kookplaten, waaronder inductie-, gas-, keramische en traditionele elektrische kookplaten. Wat zijn de voor- en nadelen? En wil je de kookplaat ingebouwd in je keuken of juist vrijstaand?

Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


1
Verschillende soorten kookplaten

 • Koopadvies_channel1_1

  Gaskookplaten

  Een gaskookplaat is goedkoop in aanschaf en zuinig in gebruik. De temperatuur is nauwkeurig regelbaar. Door de gaspitten is de kookplaat niet gemakkelijk te reinigen.

  Koken op gas

 • Koopadvies_channel1_2

  Elektrische kookplaat klassiek

  Klassieke elektrische kookplaten zijn goedkoop in aanschaf, maar niet zuinig in gebruik. De kookplaat reageert traag op temperatuurwisselingen.

  Elektrisch koken

 • Koopadvies_channel1_3

  Elektrische kookplaat keramisch

  Keramische kookplaten zijn goedkoop in aanschaf en gemakkelijk te reinigen. Helaas zijn ze niet zuinig in gebruik. De kookplaat wordt erg heet en de temperatuuraanpassing werkt traag.

  Keramische kookplaten

 • Koopadvies_channel1_4

  Inductiekookplaat

  Met een inductiekookplaat kook je snel, relatief zuinig en de plaat wordt niet heet. De temperatuur is nauwkeurig te regelen. Deze kookplaten en benodigde speciale pannen zijn vrij duur. 

  Koken op inductie

2
Plaatsen van een inbouw- of vrijstaande kookplaat

 • Een inbouwkookplaat wordt in het aanrechtblad geplaatst. Houd rekening met de beschikbare ruimte. Het is prettig als er nog ongeveer 20 cm ruimte is naast de plaatrand. De breedtemaat is standaard 60, 70, of 90 cm. Plaatsing in een aanrechtblad van natuursteen kan door de hardheid van het materiaal soms extra moeite en tijd en daarmee geld kosten.
 • Wil je de kookplaat kunnen afsluiten met een deksel dan ben je meestal aangewezen op een vrijstaande kookplaat.
 • In een huurwoning of studentenkamer mogen meestal alleen vrijstaande kookplaten worden gebruikt.
 • Let op de rangschikking van de branders. Die bepaalt hoeveel pannen er tegelijkertijd op de kookplaat passen. Er zijn inductiekookplaten waar het niet uitmaakt waar je de pan neerzet: de kookplaat 'ziet' waar de pan staat, en past de hittebron aan die plek aan. Lees meer over koken op een inductiekookplaat.

 

3
Waar moet je op letten bij gaskookplaten

Wil je een gaskookplaat kopen, let dan op onderstaande punten:

 • Een kookplaat is het zuinigst als de afstand tussen de pan en brander klein is.
 • Let op de vlamrichting. Hoe verticaler, des te efficiënter de vlam wordt gebruikt. Dit check je door een speld of luciferhoutje in het vlamgootje te leggen.
 • De warmte wordt beter verdeeld als er meer vlamuitgangen zijn.
 • Bij de dekplaat - de plaat onder de branders - heb je de keus uit een metalen (niet gecoate) plaat of een glaskeramische plaat. De laatste is duurder maar makkelijker schoon te maken. Metaal krast sneller. Een dekplaat met opstaande rand voorkomt dat bij overkoken het kookvocht over het aanrecht stroomt.
 • Test hoe stabiel een pan op de pandragers staat. Ook de kleinste pan moet stevig staan.
 • Zijn de pannen eenvoudig van de ene naar de andere brander te schuiven zonder dat de pan ertussen valt?
 • Mogen de pandragers in de vaatwasser en zijn ze makkelijk schoon te maken? En is de plaat makkelijk schoon te maken?
 • Bestaan de branders uit 1 stuk? En zijn ze eenvoudig terug te plaatsen op de plaat?

Let op: in de komende decennia verandert de samenstelling van ons gas. Bij oude gastoestellen kan dit nieuwe gas problemen opleveren. Nieuwe gasfornuizen mogen alleen verkocht worden als ze geschikt zijn voor het nieuwe gas. Lees meer over het nieuwe gas.

Bekijk ook waar je op moet letten als je een inductiekookplaat wil kopen.

 

Koopadvies_channel3

4
Handige extra functies

Bij gaskookplaten

 • De meeste platen zijn voorzien van een automatische vonkontsteking. Er zijn 2 soorten: of je moet zelf de knop ingedrukt houden om vonken te laten ontstaan, of de kookplaat doet dit automatisch.
 • Een belangrijke veiligheidsvoorziening is de thermokoppel. Je kookplaat sluit daarmee automatisch de gastoevoer af als de vlam uitwaait.

Elektrische kookplaten

 • Een restwarmte-aanduiding geeft aan of de plaat nog warm is als de pan er niet meer opstaat.
 • Met panherkenning schakelt de kookzone automatisch uit zodra je de pan van de plaat haalt.
 • Een warmhoudzone is geschikt voor het warmhouden van een pan.
 • Schoonmaakvergrendeling: zodra een pan overkookt blokkeert direct het bedieningspaneel, zodat je de plaat kunt schoonmaken.
 • Met een hoofdschakelaar schakel je de hele kookplaat in één keer uit.
 • De power- of boostfunctie geeft een kookzone die over een hoger vermogen beschikt korte tijd een extra boost.
 • Met een aankookregeling wordt een zone gedurende een vaste tijd op vol vermogen gevoed en schakelt dan terug naar de in eerste instantie ingestelde stand. Dit voorkomt overkoken.

Speciaal voor wokken

Wok je veel? Dan is het handig om te kiezen voor een speciale wokbrander met een vermogen van tenminste 4 kW. Let op dat de wokbrander zo geplaatst is dat je de andere branders ook nog kunt gebruiken. Een wokbrander aan de zijkant laat meer ruimte over voor de overige branders dan een wokbrander in het midden. Sommige kookplaten hebben een speciale drager waarop je zowel een platte als een ronde bodem kunt plaatsen.

5
Wat zegt de prijs?

De vergelijker van de Consumentenbond maakt voor de dagelijkse update gebruik van webwinkelinformatie, waaronder voorraadstatus en prijzen van Kieskeurig.nl. Consumenten kunnen daardoor in ongeveer 70 populaire productgroepen de prijzen van zo'n 500 webwinkels met elkaar vergelijken. 

De Consumentenbond vermeldt op zijn website welke online winkels het Thuiswinkel Waarborg of het Webshop Keurmerk hebben. Deze keurmerken hebben tweezijdige algemene voorwaarden afgesloten met de Consumentenbond en zijn aangesloten bij De Geschillencommissie.

Vergelijk de eigenschappen en prijzen van de inbouw-kookplaten.

MacBook_vergelijker_kookplaat
illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...