icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen
Koopadvies

Een koptelefoon kopen: waar let je op?

Bij het kopen van een koptelefoon zijn er verschillende aspecten waar je op kunt letten. Er zijn open en gesloten hoofdtelefoons, draadloos en bedraad, en natuurlijk ook de compacte oordopjes, gewoon of in-het-oor. Wij geven je advies over de verschillende mogelijkheden en soorten koptelefoons.

Yvo Verschoor

Expert Elektronica


1
Neem je een open of een gesloten koptelefoon?

Een klassieke koptelefoon heeft een beugel over je hoofd om de oorstukken bijeen te houden. Het oorkussen kan op je oor, maar ook om je oor zitten. Het laatste sluit het oor beter af, zit comfortabeler, maar is ook groter en wat zwaarder. Lichte sportmodellen klemmen steviger maar zijn op de lange duur minder comfortabel. Soms is er een nekbeugel in plaats van een beugel over het hoofd.

Open of gesloten koptelefoon

Bij een open koptelefoon is de achterkant van de oorschelp min of meer ‘open’. Het speakermembraan kan dan ongehinderd bewegen. Dit maakt een zuivere geluidskwaliteit mogelijk en door de afwezige luchtdruk voel je minder snel dat je zo'n hoofdtelefoon op hebt. Je hoort je omgeving, maar je omgeving hoort jou ook.

Met een gesloten hoofdtelefoon hinder je je omgeving nauwelijks, deze is meer geschikt voor in de trein of het vliegtuig. De luchtdichte kamer waar de speaker tegenaan straalt moet rammelvrij, dus stevig zijn. Dit maakt zo’n koptelefoon wel wat zwaarder.  

Koopadvies_channel1

2
Oordopjes en oorplugs

Oordopjes en oorplugs hebben vrijwel altijd een draad. Ze zijn erg compact, licht van gewicht en makkelijk mee te nemen. Op zo'n kleine schaal goede speakertjes maken is moeilijk, daarom is de geluidskwaliteit doorgaans minder goed dan die van een gewone koptelefoon.

Wat is het verschil?

Het verschil tussen oordopjes en oorplugs is de manier waarop ze in je oor zitten. Oordopjes klemmen in de oorschelp en hebben afneembare kussentjes. Doordat ze in de oorschelp zitten, sluiten ze niet veel omgevingsgeluid af. Als ze niet goed klemmen kunnen ze makkelijk uitvallen en klinken de lage tonen niet goed. Of ze comfortabel en stevig zitten hangt van de vorm van je oor af.

Oorplugs zitten in de gehoorgang. Ze zijn minder afhankelijk van de vorm van je oor en zitten daardoor steviger. Verder sluiten ze  veel omgevingsgeluid af. Je kunt andere maten rubberen kapjes gebruiken als je gehoorgang groter of kleiner dan gemiddeld is.

3
Draadloze koptelefoons

Voor thuis

Draadloze koptelefoons voor thuis zenden het audiosignaal via een station bij je audioset naar je koptelefoon. De koptelefoon heeft batterijen nodig om contact te maken. Sommige modellen maken gebruik van infrarood. Je moet er dan wel recht voor zitten om het signaal op te vangen. Bij koptelefoons met radiosignaal is dat niet nodig.

Voor onderweg

Voor onderweg sluit je je koptelefoon via bluetooth aan op je smartphone, tablet of laptop. Houd er wel rekening mee dat de accu van je telefoon, tablet of laptop sneller leeg is. Ook is het geluid via bluetooth minder goed. Het geluidssignaal wordt gecomprimeerd wat leidt tot kwaliteitsverlies. Let op: draadloze koptelefoons zijn over het algemeen wat gevoeliger voor storingen.

Koopadvies_channel3

4
Omgevingsgeluiden wegfilteren

Baal je tijdens het luisteren van muziek van het geluid om je heen? Bij een koptelefoon met ruisonderdrukking (ook wel "noise cancelling" genoemd) wordt omgevingsgeluid weg gefilterd. Een sensor detecteert de geluiden en 'neutraliseert' deze met antigeluid. Plotselinge geluiden hoor je nog wel. Bijvoorbeeld het geluid van een claxon of iemand die luid begint te praten. Het systeem maakt je koptelefoon wel groter.

5
Tips voor in de winkel

  • Probeer koptelefoons eerst uit in de winkel om het draagcomfort te testen.
  • Draag je een bril? Zorg dan dat de oorkleppen niet irritant tegen de pootjes van je bril aandrukken.
  • Test de koptelefoons in de winkel met je eigen muziek. Luister je lievelingsnummer op verschillende modellen om het verschil te testen.
Koopadvies_Video_HoofdtelefoonsKoopadvies_Video_Hoofdtelefoons

6
Wat zegt de prijs?

De productvergelijker van de Consumentenbond maakt voor de dagelijkse update gebruik van webwinkelinformatie, waaronder voorraadstatus en prijzen van Kieskeurig.nl. Consumenten kunnen daardoor in ongeveer 70 populaire productgroepen de prijzen van zo'n 500 webwinkels met elkaar vergelijken.

De Consumentenbond vermeldt op zijn website welke online winkels het Thuiswinkel Waarborg of het Webshop Keurmerk hebben. Deze keurmerken hebben tweezijdige algemene voorwaarden afgesloten met de Consumentenbond en zijn aangesloten bij De Geschillencommissie.

Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.


Anoniem #153 Welke in-ear oordoppen zijn goed? 19 januari 2017