icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen
Koopadvies

Koptelefoon kopen: waar let je op?

Bij het kopen van een koptelefoon zijn er verschillende aspecten waar je op kunt letten. Wil je een open koptelefoon of juist eenvoudige oordopjes, die je gemakkelijk met je meeneemt? Wij geven je advies over de verschillende mogelijkheden en soorten koptelefoons.

Yvo Verschoor

Expert Elektronica


1
Neem je een open of een gesloten koptelefoon?

Een koptelefoon zit om of op je oor. De oorstukken zijn verbonden met een hoofd- of een nekband. Het geluid klinkt natuurlijker dan dat van oordopjes of oorplugs. Het nadeel is dat ze nogal zwaar zijn en je last kunt krijgen van warme oren.

Open of gesloten koptelefoon

Bij open koptelefoons is de achterkant van de oorschelp niet helemaal afgesloten. Hierdoor klinkt het geluid natuurlijker, maar lekt geluid ook naar de omgeving. Dat maakt ze minder geschikt voor gebruik onderweg. Bij een gesloten koptelefoon zijn de oorschelpen helemaal dicht. Ze lekken minder geluid en laten minder geluid uit de omgeving door. Ideaal voor in de trein of vliegtuig.

Koopadvies_channel1

2
Oordopjes en oorplugs

Oordopjes en oorplugs zijn altijd verbonden via een snoertje. Ze zijn erg compact, licht van gewicht en makkelijk mee te nemen. Over het algemeen is de geluidskwaliteit minder goed dan die van een koptelefoon.

Wat is het verschil?

Het verschil tussen oordopjes en oorplugs is de manier waarop ze in je oor zitten. Oordopjes klemmen in de oorschelp en hebben afneembare kussentjes. Doordat ze in de oorschelp zitten sluiten ze niet veel omgevingsgeluid af. Oorplugs zitten in de gehoorgang en sluiten daardoor veel omgevingsgeluid af. De geluidskwaliteit kan slecht zijn als ze niet goed passen.

3
Draadloze koptelefoons

Voor thuis

Draadloze koptelefoons voor thuis zenden het audiosignaal via een station bij je audioset naar je koptelefoon. De koptelefoon heeft batterijen nodig om contact te maken. Sommige modellen maken gebruik van infrarood. Je moet er dan wel recht voor zitten om het signaal op te vangen. Bij koptelefoons met radiosignaal is dat niet nodig.

Voor onderweg

Voor onderweg sluit je je koptelefoon via bluetooth aan op je smartphone, tablet of laptop. Houd er wel rekening mee dat de accu van je telefoon, tablet of laptop sneller leeg is. Ook is het geluid via bluetooth minder goed. Het geluidssignaal wordt gecomprimeerd wat leidt tot kwaliteitsverlies. Let op: draadloze koptelefoons zijn over het algemeen wat gevoeliger voor storingen.

Koopadvies_channel3

4
Omgevingsgeluiden wegfilteren

Baal je tijdens het luisteren van muziek van het geluid om je heen? Bij een koptelefoon met ruisonderdrukking (ook wel "noise cancelling" genoemd) wordt omgevingsgeluid weg gefilterd. Een sensor detecteert de geluiden en 'neutraliseert' deze met antigeluid. Plotselinge geluiden hoor je nog wel. Bijvoorbeeld het geluid van een claxon of iemand die luid begint te praten. Het systeem maakt je koptelefoon wel groter.

5
Tips voor in de winkel

  • Probeer koptelefoons eerst uit in de winkel om het draagcomfort te testen.
  • Draag je een bril? Zorg dan dat de oorkleppen niet irritant tegen de pootjes van je bril aandrukken.
  • Test de koptelefoons in de winkel met je eigen muziek. Luister je lievelingsnummer op verschillende modellen om het verschil te testen.
Koopadvies_Video_HoofdtelefoonsKoopadvies_Video_Hoofdtelefoons

6
Wat zegt de prijs?

De productvergelijker van de Consumentenbond maakt voor de dagelijkse update gebruik van webwinkelinformatie, waaronder voorraadstatus en prijzen van Kieskeurig.nl. Consumenten kunnen daardoor in ongeveer 70 populaire productgroepen de prijzen van zo'n 500 webwinkels met elkaar vergelijken.

De Consumentenbond vermeldt op zijn website welke online winkels het Thuiswinkel Waarborg of het Webshop Keurmerk hebben. Deze keurmerken hebben tweezijdige algemene voorwaarden afgesloten met de Consumentenbond en zijn aangesloten bij De Geschillencommissie.

Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.